Εξοικονόμηση χρημάτων: Μικρά tips για γρήγορα αποτελέσματα

-

Γράφει η Μαίρη Κάντα

Αγωνιάς καθημερινά για τα οικονομικά σου και το τέλος του μήνα συχνά σε βρίσκει με άδειο πορτοφόλι και απλήρωτους λογαριασμούς; Πολλοί δυσκολεύονται να διαχειριστούν σωστά τα οικονομικά τους, αλλά υπάρχουν εύκολοι τρόποι για την εξοικονόμηση χρημάτων. Συνέχισε το διάβασμα για να τους μάθεις.

  • Αρχικά, κατάγραψε τα μηνιαία έσοδα και έξοδα για να έχεις μια γενική εικόνα των χρημάτων σου. Έπειτα, θέσε ένα στόχο αποταμίευσης για να σε παροτρύνει περισσότερο και να αποφύγεις σπατάλες. Λόγου χάρη, εάν θέλεις να αποκτήσεις ένα νέο laptop, βγάλε μια φωτογραφία με το κινητό σου. Αυτή, θα σου θυμίζει συχνά τον στόχο σου.

  • Στην συνέχεια, περιόρισε τις μετακινήσεις σου με το αυτοκίνητο. Επίλεξε το περπάτημα για να πηγαίνεις στην δουλειά σου. Διαφορετικά, προτίμησε τα Μ.Μ.Μ ή το ποδήλατο. Ακόμα, αν μένεις στην ίδια γειτονιά με κάποιον συνάδερφο, φρόντισε να πηγαίνετε μαζί στο γραφείο με το αυτοκίνητο και να μοιράζεστε τα έξοδα της βενζίνης.

  • Ακόμη, σταμάτα να παραγγέλνεις έτοιμο φαγητό ή καφέ απέξω και μαγείρεψε εσύ. Δεν χρειάζεται να είσαι δεινός μάγειρας για να το καταφέρεις. Με απλά υλικά και διάφορες συνταγές που θα βρεις στο διαδίκτυο, μπορείς να φτιάξεις νόστιμα και οικονομικά φαγητά. Θα εκπλαγείς, αν συνειδητοποιήσεις πόσα χρήματα μηνιαίως, γλιτώνεις με το να φτιάχνεις μόνος το καφέ ή το φαγητό σου.

  • Περιόρισε, επίσης, τα έξοδα στο σούπερ μάρκετ. Συνήθισε να φτιάχνεις λίστα πριν να πας εκεί, για να μη καταλήξεις με ένα καλάθι γεμάτο από άχρηστα προϊόντα. Χρησιμοποίησε τα κουπόνια που θα βρεις συχνά στα ράφια των σούπερ μάρκετ για τις αγορές των προϊόντων και προτίμησε να αγοράζεις από την λαϊκή αγορά φρούτα και λαχανικά, καθώς είναι πιο οικονομικά. Απόφυγε, ακόμη, τα επώνυμα προϊόντα για περισσότερη οικονομία.

  • Οι αυθόρμητες αγορές δεν ωφελούν την προσπάθεια σου να μειώσεις τα έξοδα. Γι αυτό προσπάθησε να τις αποφύγεις, ακολουθώντας τον κανόνα της μίας ημέρας. Εάν λάτρεψες ένα ζευγάρι παπούτσια που είδες στην βιτρίνα, την ώρα που επέστρεφες από την δουλειά, μη μπεις την ίδια στιγμή στο κατάστημα για να το αγοράσεις. Περίμενε πρώτα να περάσουν 24 ώρες και σκέψου αν πραγματικά χρειάζεσαι αυτό που είδες στην βιτρίνα ή αν είναι μια περιττή αγορά

  • Επιπρόσθετα, κάνε μία έρευνα αγοράς, όταν θέλεις να αγοράσεις κάτι. Έτσι, θα αγοράσεις το πιο οικονομικό προϊόν. Αρκετές ψηφιακές πλατφόρμες, θα σε βοηθήσουν να συγκρίνεις γρήγορα τις τιμές του προϊόντος που θέλεις σε διάφορα καταστήματα. Μη ξεχνάς, να κυνηγάς και τις εκπτώσεις που γίνονται πολύ συχνά.

  • Προτίμησε επίσης πληρωμές με μετρητά και όχι μόνο με πιστωτική κάρτα, καθώς με αυτήν δεν έχεις σωστή αίσθηση του πόσα ξοδεύεις και μπορείς εύκολα να παρασυρθείς να γίνεις σπάταλος.
  • Αποσύνδεσε τις ηλεκτρικές συσκευές, όταν δεν τις χρησιμοποιείς για να μειωθεί ο λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, αξιοποίησε το νυχτερινό ρεύμα για να χρησιμοποιείς το πλυντήριο ρούχων και να καταναλώνεις λιγότερο ρεύμα. Αν χρησιμοποιείς, ακόμη, λάμπες LED εξοικονομείς περισσότερα χρήματα.

  • Οικονομία, μπορεί να υπάρξει και στην διασκέδαση. Επίλεξε δωρεάν δραστηριότητες, όπως ένα event με ελεύθερη είσοδο. Ή πρότεινε στους φίλους σου να δείτε μια ταινία στο σπίτι ή να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια.

    Ανακεφαλαιώνοντας, εάν ακολουθήσεις τα παραπάνω απλά tips θα μειώσεις σε μεγάλο βαθμό τα έξοδά σου. Μαζί με αυτά, θα μειωθεί και το άγχος σου και η καθημερινότητά σου θα είναι πιο ήρεμη.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ