Απόδραση στην Πάρνηθα: Εξερευνώντας το προπύργιο της Αττικής

-

Γράφει η Νάντια Μορφωνιού

Ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας είναι ο κοντινότερος σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δρυμός, αφού βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας, προσφέροντας το ιδανικό περιβάλλον για να αλλάξεις παραστάσεις και να απολαύσεις λίγες- ή και πολλές- ώρες μέσα στη φύση και τον καθαρό αέρα.

Σε απόσταση ίση ή και μικρότερη από μια ώρα από τα περισσότερα μέρη της Αττικής, η Πάρνηθα σε καλεί να εξερευνήσεις τις ομορφιές της, ατενίζοντας από ψηλά και το κυριότερο από μακριά τα προβλήματα σου. Μόλις 16 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, είναι εύκολα προσβάσιμη οδικώς ή με τελεφερίκ από τους πρόποδές της και προσφέρει απεριόριστη θέα προς το λεκανοπέδιο μέχρι και τον Σαρωνικό κόλπο!

Η υπέροχη θέα από το καταφύγιο Φλαμπούρι

Αλλά τι είναι αυτό που κάνει την Πάρνηθα τόσο ιδιαίτερη και το δημοφιλέστερο προορισμό στην Αθήνα;

Το προπύργιο της Αττικής είναι ιδανικό για κάθε είδος επισκέπτη…μικρούς, μεγάλους, παρέες ή και μοναχικούς περιηγητές, περιπετειώδεις ή και άτολμους. Και αυτό γιατί τα συνδυάζει όλα σε μια τέλεια ισορροπία.

Φτάνοντας στο εγκαταλελειμμένο πρώην νοσοκομείο Σανατόριο, μια στάση αξίζει για να δεις από κοντά το επιβλητικό αυτό “φάντασμα” του παρελθόντος. Το θέαμα του άχρωμου κτιρίου και η ιστορία του εμπνέουν ανάμεικτα συναισθήματα, τα οποία ζωντανεύουν στο “Πάρκο των Ψυχών”, την πύλη στην οποία οι ψυχές του παρόντος συναντιούνται με αυτές που έζησαν τον πόνο και επέλεξαν να κατοικήσουν στο βουνό στο παρελθόν, αποτελώντας βασικό ορόσημο και τόπο ενδιαφέροντος των λατρών του υπερφυσικού.

Το spooky εσωτερικό του Σανατορίου για τους πιο τολμηρούς που θέλουν να μπούνε μέσα

Λίγο πιο πέρα, στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας θα σε υποδεχτούν τα περίφημα ελάφια της Πάρνηθας, εξημερωμένα από την μόνιμη παρουσία επισκεπτών στην περιοχή. Συνεχίζοντας την πορεία σου προς την κορυφή, το τοπίο αλλάζει και ο ορεινός όγκος ξεδιπλώνει το μεγαλείο του.

Τα διάσημα ελάφια της Πάρνηθας- προσοχή δεν συνίσταται τάισμα με ανθρώπινο φαγητό

Πνιγμένη στα έλατα, η Πάρνηθα προσφέρει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα πανέμορφα πράσινα μονοπάτια της προσφέρονται για πεζοπορία μέσα στο ελατοδάσος, ενώ το οροπέδιο της Μόλας είναι ιδανικό για πικνικ και ομαδικές δραστηριότητες αναψυχής για όλη την παρέα . Τα φιλόξενα ορειβατικά καταφύγιά της, το Μπάφι και το Φλαμπούρι,– προσκαλούν τους εκδρομείς για μια θερμή ανάπαυλα με ζεστά ροφήματα και πεντανόστιμα εδέσματα, όπως παραδοσιακές πίτες, ψητά και μαγειρευτά φαγητά. Ακόμα, λειτουργούν και ως ξενώνες για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στο βουνό. Περιττό να αναφέρουμε ότι όταν οι πλαγιές της ντύνονται στα λευκά, μαγεύει με την ομορφιά της και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Ο εξωτερικός χώρος ανάπαυσης στο καταφύγιο Φλαμπούρι

Η γεωμορφολογία της Πάρνηθας είναι ιδανική για πλήθος δραστηριοτήτων. Οι περισσότεροι εκδρομείς επιλέγουν να επιδοθούν σε πολύωρο trekking στα σηματοδοτημένα και μη μονοπάτια που ξεκινούν σε διάφορα σημεία του βουνού και να εξερευνήσουν τους κρυφούς του θησαυρούς και τις απότομες χαράδρες.

Πολλοί δε διστάζουν να κάνουν ορεινή ποδηλασία στα χωμάτινα μονοπάτια, ενώ άλλοι επιλέγουν την αναρρίχηση σε δύσβατα μέρη ή ακόμα και τη συλλογή μανιταριών το φθινόπωρο. Οι δε τολμηροί επιχειρούν περιπετειώδεις νυχτερινές αναβάσεις και κατασκήνωση στο βουνό το βράδυ, για να απολαύσουν τη θέα της φωτισμένης Αθήνας και την άγρια, επιβλητική ατμόσφαιρα! Όσο για τα παιδιά, μπορούν να ασκούνται στο Αθλητικό Πάρκο της Πάρνηθας ή στους τοπικούς προσκοπικούς συλλόγους που διοργανώνουν πλήθος δραστηριοτήτων.

Όποια και αν είναι τα ενδιαφέροντά σου, μπορείς να βρεις το κατάλληλο μέρος για να τα ασκήσεις στην Πάρνηθα, τόσο μόνος, όσο και με παρέα.

Διαθέτοντας ποικιλία τοπίων και χαρίζοντας εκπληκτική αίσθηση απομόνωσης από το πολύβουο αστικό κέντρο, η Πάρνηθα θα σου χαρίσει μια μοναδική εμπειρία φύσης, μια ανάσα μακριά από την αθηναϊκή μητρόπολη.

Μια επίσκεψη θα σε συναρπάσει και θα σε εκπλήξει ευχάριστα….

Το μόνο δυσάρεστο συναίσθημα που μπορεί να βιώσεις…. είναι αυτό του αποχωρισμού!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ