Ιθάκη: μία εκπληκτική αφήγηση από τον Sean Connery

-

Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κάποιος μονομιάς την απέραντη σοφία της “Ιθάκης”, του πιο γνωστού ποιήματος του μεγάλου μας ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη.

Μέσα από την εμπειρία της ζωής, αν κάποιος το ξαναδιαβάσει αρκετές φορές, τότε ίσως να μπορέσει να καταλάβει το βαθύ νόημα πίσω από τον κάθε μοναδικό του στίχο.

Σε αυτή την αναζήτηση όμως, έρχεται να μας βοηθήσει ο σπουδαίος Σκωτσέζος ηθοποιός Sean Connery, αλλά και ο διάσημος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης.

Στο παρακάτω βίντεο, ο Sean Connery μας αφηγείται την Ιθάκη, με τη γνωστή του σκωτσέζικη προφορά και την απίστευτα εύηχη του φωνή, υπό τη μουσική συνοδεία ενός κομματιού που συνέθεσε ο Βαγγέλης, ειδικά για αυτό το βίντεο.

Ο τρόπος αφήγησης του Connery, σε συνδυασμό με την μουσική υπόκρουση, συνθέτουν ένα μαγικό αποτέλεσμα, που δίνει μία άλλη διάσταση στο ποίημα και μας κάνει να νιώθουμε συγκίνηση και ρίγος.

Υπάρχει η άποψη ότι ένα ποίημα είναι δύσκολο να αποδοθεί σε άλλη γλώσσα, προσωπικά όμως πιστεύω ότι η συγκεκριμένη αφήγηση στα αγγλικά ξεπερνάει και πολλές άλλες που υπάρχουν στα ελληνικά, και αναδεικνύει την πραγματική αξία αυτού του αριστουργήματος.

Απολαύστε το παρακάτω:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ