Συνέντευξη: Εγκυμοσύνη και μητρότητα στα 16

-

Στα σχολικά διαλείμματα, μου έφερνε η μητέρα μου το μωρό να το θηλάζω”

Επιμέλεια: Κυριακίδου Σταματούλα

Η Μ. είναι μία κοπέλα γλυκιά και πολύ ήρεμη! Τόσο ήρεμη που απάντησε ακόμα και στις πιο αδιάκριτες ερωτήσεις μας, χωρίς να χάνει τον ειρμό της, παρόλο που τα τρία της παιδάκια την περιτριγύριζαν συνεχώς. Χωρίς ενδοιασμό, με ευγένεια και ειλικρίνεια, γύρισε τη ζωή της δέκα χρόνια πίσω για να παραχωρήσει στο site μας ligoapoola.gr αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, μιλώντας για την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής στην ηλικία των 13 ετών, για τις αμβλώσεις, την εγκυμοσύνη αλλά και τη μητρότητα στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών.

Πώς μία κοπέλα αποφασίζει να ξεκινήσει την σεξουαλική ζωή στην ηλικία των δεκατριών ετών; ‘Ήταν συνειδητοποιημένη απόφαση ή απλώς προέκυψε; Πως ήταν η εμπειρία αυτή;

Είχα μία σχέση εννέα μήνες, εγώ ήμουν δεκατριών ετών και εκείνος δεκαέξι. Συζητούσαμε από καιρό να το προχωρήσουμε. Δεν αισθανόμουν ότι είναι νωρίς γιατί και άλλες φίλες μου είχαν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή. Μία μέρα λοιπόν, που είχαμε πιεί λιγάκι πήραμε την απόφαση. Τότε δεν κατάλαβα και πολλά εγώ. Ύστερα από αυτό, η σχέση με εκείνο το αγόρι κράτησε κάποιους μήνες, αλλά κάποια στιγμή, αρκετά γρήγορα, επειδή δεν παίρναμε προφυλάξεις έμεινα έγκυος, προχώρησα σε άμβλωση και εκεί αποφασίσαμε να χωρίσουμε.

Πως αισθάνθηκες όταν έμαθες ότι είσαι έγκυος; Πως αντέδρασε η οικογένειά σου;

Στην αρχή και μέχρι και που το έριξα δεν είχα καταλάβει και πολλά. Αργότερα όμως, όταν έβλεπα τα ανίψια μου που ήταν μωρά, συνειδητοποίησα περισσότερο τι είχε γίνει. Όταν έμαθε η μητέρα μου ότι είμαι έγκυος σοκαρίστηκε. Ήταν κάτι το οποίο δεν περίμενε γιατί δεν γνώριζε ότι είχα σεξουαλικές επαφές. Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό της ότι θα μπορούσε συμβεί κάτι τέτοιο στα δεκατρία μου.

Σου είχε μιλήσει ποτέ η μητέρα σου για το σεξ;

Όχι, δεν είχαμε κάνει ποτέ τέτοια κουβέντα.

Πιστεύεις ότι αν συζητούσε μαζί σου για αυτό θα σε απέτρεπε από το να ξεκινήσεις την σεξουαλική ζωή σε τόσο μικρή ηλικία;

Όχι, δεν πιστεύω ότι θα άλλαζε κάτι.

Μετά την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ξεκίνησες να χρησιμοποιείς κάποια αντισύλληψη;

Όχι, γιατί συνήθως τα αγόρια δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό κι εγώ δεν επέμενα ιδιαίτερα.

Ύστερα από αυτό τι ακολούθησε;

Συνέχισα να έχω σεξουαλικές σχέσεις με άλλα αγόρια. Στα δεκαπέντε έμεινα πάλι έγκυος και έκανα ξανά άμβλωση. Στα δεκαέξι μου, έμεινα και τρίτη φορά έγκυος από ένα αγόρι με το οποίο παλαιότερα είχαμε σχέση. Τότε αποφάσισα να το κρατήσω παρόλο που ο πατέρας του παιδιού μου ξεκαθάρισε ότι δε θέλει να έχει ανάμειξη με το παιδί. Ο λόγος που πήρα την απόφαση αυτή ήταν γιατί φοβήθηκα μήπως λόγω των αμβλώσεων πάθω κάποια γυναικολογικής φύσης βλάβη και αργότερα δεν μπορώ να κάνω παιδί. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, τελικά ο πατέρας του παιδιού με προσέγγισε και από τότε είμαστε μαζί. Σήμερα έχουμε τρία παιδιά!

Με το σχολείο τι έκανες;

Σε όλη την δευτέρα λυκείου ήμουν έγκυος και συνέχισα κανονικά το σχολείο. Οι καθηγητές και οι συμμαθητές μου δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη αντίδραση σε αυτό γιατί υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις σαν τη δική μου. Την επόμενη σχολική χρονιά είχα ήδη το μωρό. Πήγα δύο μήνες σχολείο. Στα διαλείμματα μου έφερνε η μητέρα μου το μωρό να το θηλάζω. Όμως επειδή δεν ήθελα να είμαι τόσες ώρες μακριά από το παιδί μου, μέσα σε δύο μήνες σταμάτησα το σχολείο. Παρόλα αυτά, πήρα αργότερα το απολυτήριο δίνοντας απλά εξετάσεις τα μαθήματα, αφού τότε υπήρχε κάποιο σύστημα με το οποίο μπορούσε να γίνει αυτό.

Πώς άλλαξε η ζωή σου με τον ερχομό του μωρού;

Ήταν κάπως δύσκολα τα πράγματα. Κάποια θέματα που είχα τα αντιμετώπισα αρχικά με ψυχίατρο και ύστερα με ψυχολόγο. Ένα πράγμα που με στεναχωρούσε ήταν ότι δεν έκανα πια με τις φίλες μου αρκετή παρέα γιατί ήμουν σε άλλη φάση ζωής πλέον. Δεν μπορούσα να βγαίνω και να ξενυχτάω όπως εκείνες. Αυτό συμβαίνει ακόμα και τώρα που εκείνες σπουδάζουν κι εγώ είμαι μητέρα τριών παιδιών.

Σε στεναχωρεί το ότι δεν σπούδασες;

Όχι γιατί ποτέ δεν είναι αργά για να σπουδάσεις. Μπορώ να σπουδάσω αργότερα εάν θέλω.

Στα παιδιά σου θα μιλάς για το σεξ και την αντισύλληψη;

Φυσικά! Ήδη στα δύο μεγαλύτερα που είναι έξι και επτά χρονών έχω αρχίσει και λέω κάποια πράγματα. Βλέπω ότι πλέον τα παιδιά μπαίνουν σε αυτό το τρυπάκι αρκετά νωρίς με το να πειράζουν ο ένας τον άλλον, λεκτικά κυρίως. Επειδή λοιπόν τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα και κάνουν πολλές σχετικές ερωτήσεις όπως το πως γίνονται τα παιδιά, έχω αρχίσει και τους εξηγώ κάποια πράγματα. Αργότερα θα τους μιλάω ανοιχτά για το θέμα αυτό με την ελπίδα ότι θα τους αποτρέψω να ξεκινήσουν όλη αυτή τη διαδικασία τόσο νωρίς.

Αν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω θα άλλαζες κάτι από όσα έχεις κάνει ώστε να γινόσουν μητέρα σε μεγαλύτερη ηλικία;

Όχι δε θα άλλαζα κάτι. Ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή. Ίσως αργότερα να έβρισκα περισσότερες δυσκολίες από όσες βρήκα τότε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ