8 μύθοι γύρω από την αρχαία Ελλάδα

-

Γράφει η Ε.Α.

Η συνεισφορά των Αρχαίων Ελλήνων στην παγκόσμια ιστορία είναι, αναμφισβήτητα, καθοριστική, καθώς, έθεσαν τα θεμέλια για την άνθιση πολλών επιστημών. Ταυτόχρονα, όμως, αναπτύχθηκαν και διάφοροι μύθοι και παρανοήσεις γύρω από τον μεγάλο αυτό πολιτισμό. Ας δούμε μερικούς:

1. Ο Τρωικός Πόλεμος

Ο Τρωικός Πόλεμος είναι μία πασίγνωστη ιστορία, παγκοσμίως. Από εκεί έμειναν οι φράσεις «Δούρειος Ίππος» και «Αχίλλειος πτέρνα». Το θέμα, όμως, είναι ότι ίσως και να μην υπήρξε ποτέ.

Μετά από εκτενείς έρευνες, οι ιστορικοί βρήκαν απομεινάρια μιας πόλης που θα μπορούσε να ήταν η Τροία, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν όλους αυτούς του μύθους γύρω από τον πόλεμο αυτόν. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, είναι ότι η πόλη πολιορκήθηκε.

2. Η Μάχη των Θερμοπυλών

Η γνωστή ιστορία των 300 που έγινε ταινία, δεν είναι και τόσο ακριβής όσο την παρουσιάζουν. Πολλοί πιστεύουν ότι οι Σπαρτιάτες έσωσαν την Ελλάδα, κλείνοντας το πέρασμα, ωστόσο, οι στρατιώτες του Ξέρξη, αν και καθυστέρησαν, κατάφεραν να κάνουν μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα, ενώ υποχώρησαν μόνο μετά από μια αποτυχημένη ναυτική μάχη.

Παράλληλα, οι Σπαρτιάτες δεν ήταν μόνο 300. Ξεκίνησαν τη μάχη με 7.000 στρατιώτες, ενώ στο τέλος έμειναν 1.400, εκ των οποίων οι 300 ήταν Σπαρτιάτες, ενώ οι υπόλοιποι ήταν Θηβαίοι, Μυκηναίοι και Θεσπιείς. Μπορεί η πραγματική ιστορία να έχει παραμορφωθεί με τα χρόνια, αλλά η γενναιότητα των Σπαρτιατών είναι αδιαμφισβήτητη.

3. Οι γυναίκες της Σπάρτης

Αν και η θέση των γυναικών στην αρχαιότητα ήταν κατώτερη, αυτό δεν ισχύει για την αρχαία Σπάρτη. Οι Σπαρτιάτισσες έπαιρναν τη θέση των ανδρών, όσο εκείνοι πολεμούσαν, ενώ ήταν σεβαστές και ισχυρές στην κοινωνία. Αναλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος της ανατροφής των παιδιών, ήταν καλλιεργημένες, διδάσκονταν γράμματα και τέχνες, ενώ κατείχαν και γη. Ένας μύθος αναφέρει πως μία Αθηναία ρώτησε κάποτε μία Σπαρτιάτισσα βασίλισσα, γιατί οι γυναίκες στη Σπάρτη είναι οι μόνες που μπορούν να κυβερνούν τους άνδρες κι εκείνη απάντησε: «Γιατί είμαστε οι μόνες γυναίκες που γεννούν άνδρες».

4. Ομοφυλοφιλία

Οι αρχαίοι Έλληνες – κυρίως οι Αθηναίοι – έχουν συνδεθεί με την παιδοφιλία, καθώς, λέγεται ότι συχνά συνευρίσκονταν ερωτικά με νεαρά αγόρια. Ωστόσο, πρόκειται για παρανόηση, καθώς η σχέση που είχαν οι ώριμοι άνδρες με τα νεαρά αγόρια ήταν περισσότερο σχέση μέντορα και μαθητή, ώστε να τους βοηθήσουν να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία.

5. Αρχαίο ελληνικό θέατρο

Πολλοί έχουν λανθασμένες αντιλήψεις για το αρχαίο ελληνικό θέατρο, το οποίο, σήμερα, παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών φεστιβάλ. Η αλήθεια είναι ότι οι θεατρικές παραγωγές στην Αρχαία Ελλάδα ήταν κυρίως συμβολικές. Για να καταλάβουν ένα έργο, οι θεατές έπρεπε να έχουν γνώση της συμβολικής σημασίας του μύθου, ενώ τα έργα περιλάμβαναν τη συμμετοχή του κοινού – σαν τη σύγχρονη stand-up κωμωδία – και ήταν αρχικά μέρος θρησκευτικών τελετών προς τιμήν των Θεών. Είχαν ως στόχο να διδάξουν και όχι απλά να ψυχαγωγήσουν.

6. Αρχαία αγάλματα

Πολλά από τα αγάλματα της αρχαιότητας είναι, πλέον, στο Βρετανικό Μουσείο, από το 1800, ενώ άλλα είναι αρκετά φθαρμένα. Επειδή, λοιπόν, τα περισσότερα είναι λευκά και μαρμάρινα, πολλοί πιστεύουν ότι έτσι ήταν από πάντα. Στην πραγματικότητα, όμως, τα αγάλματα στην αρχική τους μορφή είχαν πολύ έντονα και φωτεινά χρώματα, τα οποία, όμως, ξεθώριασαν με τον χρόνο. Πολλά μάλιστα είχαν μπρούτζινα στοιχεία, ενώ στα μάτια των προσώπων έβαζαν μαύρα πετράδια για να ξεχωρίζουν. Ήταν σίγουρα πολύ διαφορετικά απ’ ότι τα βλέπουμε τώρα.

7. Τεχνολογία

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν αναπτύξει μόνο τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία, αλλά φαίνεται ότι ήταν και τεχνολογικά προηγμένοι, για την εποχή τους. Στις αρχές του 1900, ένας δύτης εξερευνούσε τα Αντικύθηρα και ανακάλυψε κομμάτια μιας συσκευής που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να προβλέψουν τις ηλιακές εκλείψεις και να καταγράφουν τους κύκλους των ηλιοσεληνιακών ημερολογίων(μηχανισμός των Αντικυθήρων). Η πολυπλοκότητα του μηχανήματος αποδεικνύει ότι θα μπορούσε να ήταν και ο πρώτος υπολογιστής που υπήρξε ποτέ, ενώ πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί να κατασκευάστηκε από τον Αρχιμήδη – μία μαθηματική ιδιοφυΐα.

8. Η Αθηναϊκή δημοκρατία

Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά η Αθηναϊκή Δημοκρατία ήταν πολύ διαφορετική από τη σύγχρονη μορφή της. Ήταν βασικά ένα από τα λίγα παραδείγματα άμεσης δημοκρατίας, όπου όλα τα πολιτικά θέματα πέρναγαν πρώτα από τους πολίτες. Τουλάχιστον στη θεωρία, καθώς στην πράξη εξαιρούνταν από τις ψηφοφορίες οι γυναίκες, οι σκλάβοι και οι ξένοι, ενώ οι φτωχοί συνήθως δεν είχαν τον χρόνο να ασχοληθούν με την πολιτική.

Ουσιαστικά, δηλαδή, μονάχα οι ελεύθεροι, ενήλικοι και σχετικά εύποροι Αθηναίοι άνδρες μπορούσαν να συμμετέχουν στα πολιτικά, οι οποίοι φυσικά δεν αντιπροσώπευαν τα συμφέροντα όλων των πληθυσμιακών ομάδων. Βέβαια, η αθηναϊκή δημοκρατία είχε και τα καλά της, αφού το να μπορούν να ψηφίζουν άτομα που δεν ήταν απαραίτητα πλούσιοι ή αριστοκράτες, ήταν πολιτική καινοτομία, για την εποχή.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ