Κηπουρική: Γιατί να ασχοληθείς με αυτό το ευχάριστο χόμπι

-

Γράφει η Μαίρη Κάντα

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις ένα νέο χόμπι για να περνάς ευχάριστα τον ελεύθερο σου χρόνο; Πώς θα σου φαινόταν να ασχοληθείς με το φύτευμα σπόρων και να στολίσεις με άνθη και λαχανικά τον κήπο σου; Η κηπουρική είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα με πολλά οφέλη. Συνέχισε την ανάγνωση για να μάθεις πώς ακριβώς θα σε ωφελήσει η κηπουρική αλλά και μικρά μυστικά για να δημιουργήσεις ένα όμορφο κήπο.

Ποια είναι τα οφέλη της κηπουρικής στη ψυχική και στη σωματική υγεία

Αναρωτιέσαι γιατί να αφιερώσεις τον ελεύθερο σου χρόνο στην κηπουρική; «Για πολλούς λόγους» είναι η σύντομη απάντηση και ας ξεκινήσουμε να τους αναλύουμε περισσότερο.

  • Είναι ιδανικό χόμπι για όλους: Όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας μπορούν να ασχοληθούν με την κηπουρική και δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιος πολλές γνώσεις, ούτε πολλά τετραγωνικά μέτρα για να αποκτήσει ένα κομψό κήπο.

  • Η κηπουρική είναι μία αρκετά οικονομική και δημιουργική δραστηριότητα,

  • Θα βελτιώσει τα soft skills σου, όπως την οργανωτικότητα, την συνδυαστική και την αναλυτική σκέψη, την συγκέντρωση, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την ικανότητα λήψης αποφάσεων.

  • Διατηρείται ο εγκέφαλος ενεργός, γιατί η κηπουρική σε υποχρεώνει να χρησιμοποιείς πολλές περιοχές του εγκεφάλου, απομακρύνοντας τον κίνδυνο της άνοιας.

  • Βελτιώνει την διάθεση, μειώνει το άγχος, τόσο το χρόνιο όσο και το μετατραυματικό, ελαχιστοποιεί την κατάθλιψη και τις αϋπνίες.

  • Ενισχύει την αυτοπεποίθηση: Όταν θα βλέπεις σιγά-σιγά να μεγαλώνουν και να ανθίζουν οι σπόροι που φύτεψες και φρόντισες, θα αισθάνεσαι πιο σίγουρος για τον εαυτό σου, ικανός να πραγματοποιήσεις ό,τι θέλεις.

  • Είναι μία ήπια μορφή άσκησης: Καθώς ασχολείσαι με την κηπουρική, συμμετέχουν όλοι οι μύες του σώματος, καις αρκετές θερμίδες, χάνεις βάρος και βελτιώνεται η ευελιξία σου.

  • Ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος νόσησης από καρδιαγγειακή πάθηση, οστεοπόρωση, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, εάν έχεις ως χόμπι την κηπουρική.

  • Η μέτρια έκθεση στον ήλιο κατά την διάρκεια των εργασιών στον κήπο, βοηθά τον οργανισμό να απορροφά την απαραίτητη βιταμίνη D.

Εύκολα tips για να φτιάξεις το δικό σου κήπο

  • Βρες πού θα τοποθετήσεις τον κήπο: Πριν αρχίσεις το φύτεμα, είναι αναγκαίο να βρεις το ιδανικότερο σημείο για να κάνεις το χόμπι σου. Για να δημιουργήσεις τον κήπο, παρατήρησε πρώτα προσεκτικά την αυλή για να μάθεις ποια σημεία της φωτίζονται πλήρως από τον ήλιο, ποια μερικώς και ποια καθόλου. Θυμήσου, πως όλα τα λαχανικά καθώς και πολλά ανθοφόρα φυτά χρειάζονται τον ήλιο περίπου 6-7 ώρες καθημερινά. Καλό είναι να επιλέξεις ένα μέρος όπου θα μπορείς να το βλέπεις συχνά, ακόμη και αν βρίσκεσαι μέσα στο σπίτι. Επίσης, φρόντισε τα φυτά σου να είναι κοντά σε μία πηγή νερού για να μη δυσκολεύεσαι να τα ποτίζεις.

  • Αποφάσισε τι θέλεις να φυτέψεις: Αφού αποφάσισες να ασχοληθείς με την κηπουρική, σκέψου προσεκτικά τι κήπο θέλεις να αποκτήσεις. Ένα λαχανόκηπο για να τρέφεσαι υγιεινά με τα δικά σου λαχανικά; Ένα κήπο με αρωματικά φυτά, λουλούδια; Σημείωσε σε ένα τετράδιο τα φυτά που θέλεις να φυτέψεις και μάθε όσο το δυνατόν πληροφορίες για αυτά. Κάνε έρευνα στο διαδίκτυο, μίλησε με ειδικούς και μάθε τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής όπου μένεις. Αν για παράδειγμα μένεις σε μία περιοχή με πολύ ήλιο, θα επιλέξεις φυτά που είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες. Μερικά φυτά, ιδανικά για αρχάριους κηπουρούς, είναι οι ηλίανθοι, οι κατιφέδες, τα γεράνια, οι κρίνοι, οι πανσέδες. Κατάλληλα λαχανικά είναι οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα καρότα, τα μαρούλια και τα αγγούρια.

  • Φτιάξε ένα σχεδιάγραμμα του κήπου: Μόλις ενημερωθείς περισσότερο για τα φυτά, χρειάζεται να δημιουργήσεις ένα σχεδιάγραμμα για το πού ακριβώς θα τοποθετήσεις το κάθε ένα από αυτά. Φρόντισε να τα τοποθετήσεις ανάλογα με το ύψος που θα φτάσουν μόλις αναπτυχθούν εντελώς: Μπροστά βάλε τα χαμηλά φυτά και πιο πίσω τα πιο ψηλά. Επίσης, προσπάθησε να αφήσεις χώρο ανάμεσά τους.

  • Κράτησε ένα ημερολόγιο: Ένα ημερολόγιο για την κηπουρική είναι πάντα χρήσιμο. Σε αυτό, θα σημειώνεις τις ενέργειες που κάνεις στον κήπο, τις γνώσεις που έχεις αποκτήσει για το κάθε φυτό που έχεις, τι πρέπει να κάνεις μελλοντικά για την καλύτερη του φροντίδα κ.α.

  • Εξέτασε προσεκτικά το ph του χώματος: Πάρε ένα δείγμα από το χώμα και στείλε το στο φυτώριο της περιοχής σου, ώστε να μάθεις πόσο αλκαλικό ή όξινο είναι. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις πιο εύκολα τι να φυτέψεις αλλά και πώς να διαχειριστείς το έδαφος ώστε να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα.

  • Προμηθεύσου μερικά εργαλεία για την κηπουρική που θα χρειαστείς: Ένα μικρό φτυάρι με μυτερή άκρη είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία κηπουρικής. Με αυτό θα ανοίγεις στο χώμα τρύπες, θα το σκαλίζεις, θα μεταφυτεύεις τα φυτά, θα ξεριζώνεις τα ζιζάνια. Άλλα απαραίτητα εργαλεία είναι: Κλαδευτήρι για το κόψιμο των ξερών μερών ή των μοσχευμάτων, ψεκαστήρι για να ψεκάζεις τα φύλλα των φυτών που αγαπούν την υγρασία, ένα ζευγάρια γάντια, ένα αδιάβροχο μικρό μαξιλάρι για να το τοποθετείς στο έδαφος όταν γονατίζεις και μία μηχανή κουρέματος γκαζόν.

  • Καθάρισε το έδαφος και προστάτεψε το: Καθάρισε την περιοχή που σκοπεύεις να φυτέψεις τους σπόρους ή τους βολβούς, από τα ζιζάνια. Για να προστατέψεις μελλοντικά το έδαφος, φρόντισε να το καλύψεις με σάπια φύλλα ώστε να αποτρέψεις την βλάστηση νέων ζιζανίων.

  • Διάλεξε γλάστρες και το κατάλληλο χώμα: Αν θέλεις να προσθέσεις τα φυτά πρώτα σε γλάστρα και αργότερα να τα μεταφυτεύσεις στο έδαφος, στη αγορά θα βρεις μεγάλη ποικιλία από γλάστρες. Πριν φυτέψεις τα φυτά σε αυτές που θα αγοράσεις, σιγουρέψου πως θα αποστραγγίζεται σωστά το νερό. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρχουν στο πάτο των γλαστρών αρκετές τρύπες όπου θα φεύγει το νερό. Η επιλογή του κατάλληλου χώματος θα χαρίσει στα φυτά όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν σωστά.

  • Φύτεψε τους βολβούς ή τους σπόρους που θέλεις: Αγόρασε σπόρους ή βολβούς από το φυτώριο της γειτονιάς σου και ρώτησε τον ειδικό πώς να τους φυτέψεις. Είναι μία πολύ εύκολη διαδικασία και πολύ συχνά υπάρχουν οδηγίες χρήσης στις συσκευασίες. Διαφορετικά, μπορείς να δεις και βίντεο για την κηπουρική στο YouTube, όπως αυτό ή αυτό

  • Φρόντισε τον κήπο συχνά: Καθώς τα φυτά μεγαλώνουν, φρόντισε να κάνεις τακτικά διάφορες δουλειές στο κήπο προκειμένου να είναι όμορφος. Πότισε τα προτού μαραθούν, διώξε τα έντομα από τα φυτά πριν τα καταστρέψουν. Αν έχεις ψηλά φυτά, φρόντισε να τα υποστηρίξεις με πέργκολα ή πασσάλους και αν ο κήπος σου έχει λαχανικά, μάζεψε τα μόλις ετοιμαστούν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ