Stand Up Paddling(SUP) με σανίδα: το απόλυτο καλοκαιρινό άθλημα

-

Γράφει η Δέσποινα Γεώργα

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να επιδοθούμε σε κάποιο χόμπι ή άθλημα που να περιλαμβάνει το νερό και το θαλάσσιο στοιχείο. Είναι ένας τρόπος να περάσουμε καλά στην παραλία, αλλά και να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο και ίσως λιγάκι πιο περιπετειώδες. Ένα άθλημα που συνδυάζει την απλότητα, την ευκολία, την άθληση και την ισορροπία είναι η σανίδα SUP και νομίζω πως αν το δοκιμάσεις και εσύ θα κολλήσεις μαζί του.

Τι είναι το SUP;

Το Stand Up Paddling (όρθια κωπηλασία), ή αλλιώς SUP, είναι ένα άθλημα θαλασσινό και αλατισμένο, ένα νέο χόμπι που έχει γίνει πλέον το απόλυτο must των θαλάσσιων σπορ στην Ελλάδα. Γιατί πλέον σε όποια παραλία και να πας θα δεις αυτές τις μακρόστενες φουσκωτές σανίδες να «σκίζουν» τα κύματα. Και πάνω τους άνθρωποι με κουπιά να τις καθοδηγούν για ώρες πάνω-κάτω διασκεδάζοντας και γελώντας.

Στο SUP, όπως λέει και το όνομά του, στέκεσαι όρθιος (stand up) πάνω στην σανίδα και με ένα κουπί προσπαθείς να κωπηλατήσεις προς το μέρος που θες. Έχει πολλά διαφορετικά στυλ και συνδυάζει μέσα του στοιχεία από διαφορετικά αθλήματα: surfing, windsurfing, καγιάκ. Το SUP, παρόλα αυτά, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μέρη της Χαβάης και της Αφρικής ως ένα μέσο μετακίνησης και μεταφοράς των κατοίκων και των προϊόντων τους. Ξεκίνησε ως ένα είδος πρακτικής και χρήσιμης σχεδίας. Κατέληξε μόδα και ένας ιδανικός τρόπος να περάσεις δημιουργικά τον χρόνο σου στο νερό.

Ποιοι μπορούν να το δοκιμάσουν;

Το SUP είναι ένα άθλημα στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι εύκολο να το ξεκινήσουν ακόμα και παιδιά και δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση, δύναμη ή αντοχή. Χρειάζεται μονάχα να ξέρεις να κολυμπάς και να είσαι εξοικειωμένος με την θάλασσα.

Τι εξοπλισμό χρειάζεται;

Το πρώτο και κυριότερο στοιχείο εξοπλισμού είναι η σανίδα του SUP και το κατάλληλο κουπί. Η σανίδα μπορεί να είναι συμπαγής ή φουσκωτή, ενώ οι διαστάσεις της και τα χαρακτηριστικά της πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες του εκάστοτε αναβάτη της. Το βάρος του ατόμου αλλά και η χρήση για την οποία την θέλει ο καθένας επηρεάζει και την μορφή του SUP, που θα χρειαστεί να αγοράσει. Η συμπαγής σανίδα είναι περισσότερο αγωνιστική και αποδοτική στο νερό, αλλά μεταφέρεται δυσκολότερα, αφού χρειάζεται σχάρα αυτοκινήτου. Η φουσκωτή σανίδα μεταφέρεται ευκολότερα και σε οποιοδήποτε μέρος, αφού φουσκώνει και ξεφουσκώνει μέσα σε μόλις λίγα λεπτά και φτάνει να χωράει σε μία απλή τσάντα αποθήκευσης. Γίνεται το ίδιο σταθερή και αποδοτική με την συμπαγή. Ωστόσο, χρειάζεται να μεταφέρεις μαζί και μία χειροκίνητη τρόμπα αέρος καθώς και την τσάντα στην οποία θα την φυλάς.

Ένα λουρί αστραγάλου που θα ενώνει την σανίδα με τον αναβάτη της είναι, επίσης, απαραίτητο, προκειμένου να μην παρασυρθεί η σανίδα από τα κύματα της θάλασσας. Ταυτόχρονα, είναι ευκολότερο για το άτομο να ανέβει σε αυτήν σε περίπτωση πτώσης. Πολλοί άνθρωποι, ακόμα, αγοράζουν αδιάβροχες τσάντες για να φυλάνε πάνω στο SUP τα πράγματα ή τα κινητά τους.

Τι εκπαίδευση χρειάζομαι;

Φυσικά, μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό για θαλάσσια σπορ, ο οποίος θα σε μάθει άμεσα και εύκολα τα μυστικά του αθλήματος. Παρόλα αυτά είναι δυνατό να μάθεις και χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού μέσα από συνεχή εξάσκηση, αφού είναι ένα άθλημα αρκετά εύκολο. Το βασικό είναι να ξεκινήσεις την εξάσκησή σου σε ήρεμη θάλασσα και σε μέρα με ήπιο άνεμο και καλό καιρό. Ακόμα, καλό είναι να βρίσκεσαι σε σημείο που πατάς και όχι στα βαθιά της θάλασσας, μέχρι να νιώσεις έτοιμος και άνετος να βγεις στα ανοιχτά της με την σανίδα.

Μια καλή αρχή είναι να ξεκινήσεις γονατιστός και όχι όρθιος, αφού βοηθάει να μάθεις να ισορροπείς και να κωπηλατείς ταυτόχρονα και είναι περισσότερο σταθερό για κάποιον αρχάριο. Όταν καταφέρεις να σηκωθείς και να ισορροπήσεις όρθιος στο SUP μία καλή συμβουλή είναι να κρατάς τα πόδια σου λυγισμένα και να στέκεσαι στο κέντρο της σανίδας και όχι στις άκρες της. Επίσης, για να ισορροπήσεις είναι προτιμότερο να κοιτάς τον ορίζοντα της θάλασσας και όχι την σανίδα σου προς τα κάτω, όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό. Τέλος, προσπάθησε να κωπηλατείς με απαλές κινήσεις και χωρίς να βάζεις ιδιαίτερη δύναμη στο κουπί.

Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω το SUP μου;

Πέρα από το να γυμναστείς και να διασκεδάσεις κάνοντας διαδρομές στην θάλασσα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την σανίδα του SUP για να κάνεις ηλιοθεραπεία με την ησυχία σου μέσα στο νερό. Μπορείς, ακόμα, να την μετατρέψεις σε αυτοσχέδια σχεδία για να ψαρέψεις στα ανοιχτά ή για να προσεγγίσεις μικρά νησάκια που προσεγγίζονται μόνο από την θάλασσα (εδώ είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και η αδιάβροχη τσάντα που αναφέρθηκε παραπάνω!). Τέλος, πολλοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν την σανίδα αυτή για να κάνουν γιόγκα, ασκήσεις γυμναστικής ή διαλογισμό.

Ποια είναι τα οφέλη του SUP;

Η όρθια κωπηλασία είναι ένα από τα καλύτερα είδη γυμναστικής αφού γυμνάζει ταυτόχρονα πολλά μέρη του σώματος και διάφορες μυϊκές ομάδες. Συνδυάζει τον κορμό, τα χέρια και τους ώμους, τα πόδια και την πλάτη, χωρίς απαραίτητα να επιβαρύνει ή να καταπονεί έντονα το σώμα κατά την διάρκεια της άσκησης. Δεν σε κουράζει άμεσα για αυτό και μπορείς να το κάνεις για αρκετές ώρες κάθε φορά, ενώ παράλληλα χτίζει και την αντοχή σου. Το να καταφέρεις να σταθείς όρθιος στο SUP δουλεύει, επιπλέον, και σε μεγάλο βαθμό την συνολική ισορροπία και το συντονισμό του σώματός σου. Ο συνδυασμός της άσκησης και η επαφή με το νερό λειτουργεί αγχολυτικά για τον οργανισμό, ενώ η έκθεση στον ήλιο (πάντοτε με προσοχή και προστασία) συντελεί στην παραγωγή της βιταμίνης D. Αυτή είναι που βοηθάει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στην υγεία των οστών.

Το SUP είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να ενισχύσεις την επαφή σου με το υγρό στοιχείο. Τα οφέλη του είναι πολλά και αναμφισβήτητα είναι ο ιδανικός τρόπος να περάσεις τις ώρες σου στην παραλία. Πάντοτε με φροντίδα για την ασφάλειά σου τόσο από τα κύματα όσο και από τον ήλιο, είναι ένα χόμπι που θα σε γεμίσει και που αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις και εσύ φέτος το καλοκαίρι σου!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ