Ο διαλογισμός και τα οφέλη του

-

Γράφει η Αρίστη Κορδώνη

Τα τελευταία χρόνια νέοι όροι ψυχικής υγείας έχουν κάνει την εμφάνιση τους θέλοντας να κάνουν τη ζωή μας πιο ισορροπημένη, και  όπως όλα δείχνουν η ιδέα του πνευματικού wellbeing -η κατάσταση του να είμαι υγιής, χαρούμενος και άνετος- ήρθε για να μείνει!Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους επίτευξης ψυχικής υγείας και ευεξίας είναι ο διαλογισμός.

Πρόκειται για μια μορφή πνευματικής συγκέντρωσης που επιτυγχάνεται με την βαθιά χαλάρωση και την απομάκρυνση σκέψεων και εξωτερικών ερεθισμάτων. Ο διαλογισμός έχει τις ρίζες του στον ανατολικό κόσμο. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες τεχνικές ενσυνειδητότητας και διαλογισμού άρχισαν να διδάσκονται ένθερμα και στην δύση.

Οι μελέτες σχετικά με την ψυχική υγεία και τη βελτίωση της αυξήθηκαν κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα. Αυτό ίσως σχετίζεται με τις καθημερινές συνθήκες ψυχολογικής πίεσης, που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος σε παγκόσμιο επίπεδο. Πάνω από 6.000 έρευνες συμφωνούν σχετικά με τα πολλαπλά οφέλη του διαλογισμού. Μερικά από τα πιο βασικά είναι :μείωση του άγχους, βελτίωση της συγκέντρωσης και του ύπνου, ευκολότερη διαχείριση σκέψεων και συναισθημάτων, μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, καλύτερη επικοινωνία, ενδυνάμωση ανθεκτικότητας σε συνθήκες πίεσης και ανάπτυξη αισθημάτων ευεξίας.

Καλά όλα αυτά, αλλά πώς κάνω διαλογισμό; Ο δυτικός άνθρωπος τείνει να πιστεύει ότι ο διαλογισμός είναι κάτι δύσκολο ίσως επειδή είναι εκτός της κουλτούρας του. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να ισχύει. Υπάρχουν πάνω από 100 τεχνικές διαλογισμού ανάλογα με το επίπεδο εξοικείωσης αλλά και τις διαφορετικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Ο Osho -o μεγάλος Ινδός γκουρού- έλεγε: “Ο διαλογισμός είναι διασκέδαση και μη γίνεσαι σοβαρός ως προς αυτόν. Ο διαλογισμός μπορεί να συμβεί μόνο με παιγνιώδη διάθεση, όταν δεν ψάχνεις ,δεν αναζητάς κάτι, όταν απλώς χορεύεις ή τραγουδάς ή ψέλνεις, όταν δε ρωτάς κάτι, όταν η δραστηριότητα είναι το παν από μόνη της.” Υπάρχουν διάφορες δημοφιλείς εφαρμογές διαλογισμού στο internet, που θα μπορούσατε να πάρετε μια μικρή γεύση. Κάποιες από αυτές είναι οι Headspace, Calm, και Smiling Mind.

Μερικά από τα πιο κλασικά είδη διαλογισμού είναι:

α. Διαλογισμός αναπνοής

Εστιάζει στην διαφραγματική αναπνοή ενισχύοντας την πλήρη ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Έχει άμεση κατευναστική επίδραση σε σώμα και πνεύμα, ενώ -σύμφωνα με την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard- η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό και να μειώσει ή σταθεροποιήσει την αρτηριακή πίεση.

β. Καθοδηγούμενος διαλογισμός

Μειώνει το άγχος, βοηθάει στη συγκέντρωση και την μνήμη, ενώ παράλληλα προάγει θετικές σκέψεις και συναισθήματα. Ο καθοδηγούμενος διαλογισμός συνοδεύεται από ήσυχα, μουσικά μοτίβα σε κυκλική δομή για την εμβάθυνση του νου στα βήματα- οδηγίες.

γ. Διαλογισμός επίγνωσης

Γνωστός και ως “κινούμενος διαλογισμός”, αφού καθώς κινούμαστε εστιάζουμε συνειδητά στα μέρη του σώματος ένας προς ένα. Η συγκεκριμένη τεχνική σχετίζεται με την εστίαση στο “τώρα”. Το παρόν, απαλλαγμένο από αναμνήσεις του παρελθόντος και προσδοκίες του μέλλοντος, μας επιτρέπει να βλέπουμε πιο καθαρά.

Όποιο είδος διαλογισμού κι αν επιλέξετε για το ξεκίνημα σας, είναι πολύ σημαντικό να είστε συνεπείς. Ο διαλογισμός μπορεί να είναι από πεντάλεπτος έως πολύωρος. Ανεξάρτητα από πόσο χρόνο θα επιλέξετε να αφιερώσετε, προσπαθήστε να δεσμευτείτε σε αυτή την καθημερινή συνήθεια και τα αποτελέσματα στην ψυχική σας υγεία θα γίνουν σύντομα αισθητά.Βρείτε ,λοιπόν, μια αναπαυτική θέση, κλείστε τα μάτια και απολαύστε το!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ