Τι θα σου συμβεί αν πίνεις Coca-Cola κάθε μέρα

-

Coca- Cola..ένα από τα πιο εθιστικά και απολαυστικά αναψυκτικά που έχει ποτέ εφευρεθεί. Τη συνδυάζουμε συνήθως με άλλες “αμαρτωλές” τροφές, όπως πίτσα, σουβλάκια, burger, τηγανητές πατάτες. Πόσο κακό όμως μπορεί να κάνει στην υγεία μας; Η αλήθεια είναι ότι όταν καταναλώνεται με μέτρο είναι άκακη και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Όταν όμως πίνουμε συχνά ή σε καθημερινή βάση Coca- Cola, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι αναψυκτικά όπως Coca- Cola, Sprite, Fanta, Pepsi κ.ο.κ. , έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ένα μόνο κουτάκι Coca- Cola περιέχει μέσα του περίπου 10 κουταλιές ζάχαρη. Επίσης, αποτελείται και από άλλες χημικές ουσίες που θεωρούνται δυνητικά επιβλαβείς για την υγεία μας. Ας δούμε λοιπόν σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, πώς βλάπτεται ο οργανισμός μας αν πίνουμε κάθε μέρα Coca- Cola:

1. Βλάπτει την υγεία των δοντιών: Εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας της ζάχαρης και της οξύτητας, η Coca- Cola μπορεί να προκαλέσει διάβρωση των δοντιών και τερηδόνα. Σύμφωνα με έρευνες, η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών αυτού του είδους συντελεί στην καταστροφή του σμάλτου. Η κακή στοματική υγιεινή με τη σειρά της είναι αποδεδειγμενο ότι μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες.

2. Συμβάλλει στην εξασθένηση των οστών: Οι επιστήμονες βρήκαν ότι προκαλεί ελάττωση της οστικής πυκνότητας και μεγαλύτερη πιθανότητα καταγμάτων, σε παιδιά και ενήλικες. Επίσης, μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης και στη μείωση της απαραίτητης ποσότητας καλίου για τον οργανισμό. Πάλι εξαιτίας της ζάχαρης, επομένως αυτό ισχύει και με άλλες ζαχαρούχες τροφές, όπως τα γλυκά.

3. Αυξάνεται η πιθανότητα χρόνιων νοσημάτων: Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, υψηλή χοληστερόλη, καρκίνος και καρδιοπάθειες. Επίσης συμβάλλει προφανώς στην παχυσαρκία που συνδέεται με τα παραπάνω, και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Επομένως μεγαλώνει το ρίσκο για διάφορα σοβαρά προβλήματα υγείας. Ακόμα, έχει συνδεθεί με κούραση, κατάθλιψη, και πρόωρη γήρανση του δέρματος.

4. Στρες και εθισμό λόγω της καφεΐνης: Μην ξεχνάμε ότι η Coca- Cola περιέχει επίσης κάποια ποσότητα καφεΐνης. Επομένως αν καταναλώνεται πολύ συχνά μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα, άγχος, αϋπνία, μείωση συγκέντρωσης, ειδικά σε άτομα ευαίσθητα στη συγκεκριμένη ουσία.

5. Ρίσκο εμφάνισης καρκίνου λόγω του βενζοϊκού οξέως: Ένα από τα συστατικά της Coca- Cola, πέρα από το φωσφορικό οξύ και τα αρώματα, είναι και το βενζοϊκό οξύ. Η ήπια κατανάλωσή του δεν προκαλεί προβλήματα, και υπάρχει και σε φρούτα όπως τα μούρα. Έρευνες όμως έδειξαν ότι η συχνή πρόσληψη μεγάλης ποσότητας δημιουργεί το βενζόλιο, που είναι γνωστή καρκονογόνα ουσία. Δεν είναι γνωστό αν όλες οι εταιρίες παραγωγής αναψυκτικών έχουν συμμορφωθεί με την ενδεδειγμένη ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας. Γι’αυτό και οι γιατροί συστήνουν να μην πίνουμε πάνω από ένα κουτάκι Coca- Cola την εβδομάδα.

Καλή λοιπόν η Coca- Cola, αλλά ας σκεφτούμε για το καλό της υγείας μας να μην το παρακάνουμε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ