“Golden Milk”: Το απολαυστικό ρόφημα από την Ινδία που πρέπει να δοκιμάσεις!

-

Γράφει η Μαίρη Κάντα

Βαρέθηκες να πίνεις κάθε μέρα καφέ; Θέλεις να βρεις ένα πιο υγιεινό και απολαυστικό ρόφημα για να γίνει η νέα σου αγαπημένη καθημερινή συνήθεια; Τότε πρέπει να δοκιμάσεις άμεσα το ‘golden milk’. Είναι το πιο δημοφιλές παραδοσιακό τσάι της Ινδίας που έγινε γνωστό και στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Ονομάζεται και ‘γάλα κουρκουμά’ ή ‘golden latte’ ή ‘haldi dooth’ στα χίντι και έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, εξαιτίας των ευεργετικών ιδιοτήτων που έχει το βασικό του συστατικό, ο κουρκουμάς.

Τι ακριβώς είναι το ‘golden milk

Το ‘golden milk’ είναι ένα ρόφημα βασισμένο στην Αγιουβερδική φιλοσοφία. Η Αγιουβέρδα είναι ένα σύστημα παραδοσιακής ιατρικής που δημιουργήθηκε πριν από 3000 χρόνια περίπου στην Ινδία και στοχεύει να επαναφέρει την έμφυτη αρμονία μεταξύ του πνεύματος, του μυαλού και του σώματος. Το ευεργετικό αυτό ρόφημα πήρε την ονομασία ‘golden milk’ και έγινε trend των τελευταίων χρόνων, εξαιτίας της εμφάνισης του. Ο κίτρινος κουρκουμάς που αναμειγνύεται με το λευκό γάλα προσφέρει στο ρόφημα ένα λαμπερό χρυσό χρώμα.

Ο κουρκουμάς, το ένα από τα δύο βασικά συστατικά του ‘golden milk’ είναι ένα μπαχαρικό με πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και προέρχεται από το Curcuma Longa, ένα ριζωματοειδές ποώδες φυτό. Διαφορετικά ονομάζεται ‘turmeric’ ή ‘κιτρινόριζα’ και χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις ινδικές συνταγές μαγειρικής. Μέσα σε αυτό το μπαχαρικό βρίσκεται η κουρκουμίνη που ευθύνεται για το χρυσό χρώμα μα και για όλες τις πολύτιμες, για την υγεία, ιδιότητες του. Εκτός από αυτή, ο κουρκουμάς έχει και άλλα ωφέλιμα συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ασβέστιο.

Γιατί θεωρείται ‘θαυματουργό’ το συγκεκριμένο ρόφημα

Το ‘golden milk’ είναι ένα πολυσυζητημένο ρόφημα για τα πολλά οφέλη που έχει. Ας δούμε πιο αναλυτικά πως ωφελεί αυτόν που το καταναλώνει τακτικά.

  • Το ρόφημα από κουρκουμά είναι αντιφλεγμονώδες, χάρη στη δράση της κουρκουμίνης. Δηλαδή βοηθά στην ελάττωση της φλεγμονής στο ανθρώπινο σώμα αλλά και στην μείωση σε μεγάλο βαθμό των συμπτωμάτων των ήδη υπαρχουσών φλεγμονωδών ασθενειών, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αυτό διαπιστώθηκε σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017. Επίσης, μία παλαιότερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 1999, έδειξε πως η αντιφλεγμονώδης δράση της κουρκουμίνης είναι ισάξια με αυτή των φαρμακευτικών σκευασμάτων που δημιουργούνται για τον ίδιο λόγο.

  • Βοηθά στην μείωση ης αρνητικής διάθεσης: Το ζεστό γάλα μαζί με τα αρώματα των μπαχαρικών που υπάρχουν στο ‘golden milk’ δημιουργούν την αίσθηση της ευεξίας και της ηρεμίας, απομακρύνοντας την κατάθλιψη.

  • Μειώνει τις αϋπνίες και το άγχος: Σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα στο ‘Frontiers in Psychiatry’ η κουρκουμίνη επιδρά στα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, γι αυτό και βελτιώνεται ο ύπνος όσων καταναλώνουν το ‘golden milk’. Επίσης, ελαττώνεται και το άγχος.

  • Το ‘golden milk’ μπορεί να σε ανακουφίσει από την δυσπεψία: Αν υποφέρεις από δυσπεψία, θα ανακουφιστείς μετά την κατανάλωση του ‘χρυσού’ αυτού ροφήματος. Το τζίντζερ, ένα από τα συστατικά του ‘golden milk’, επιταχύνει την γαστρική κένωση, μειώνοντας τα συμπτώματα δυσπεψίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Gastroenterology το 2011.

  • Το ρόφημα από κουρκουμά καταπολεμά το κρυολόγημα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, εξαιτίας των αντιικών, αντιμυκητιακών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων που έχει η κουρκουμίνη.

  • Ενισχύει την μνήμη και μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας: Σύμφωνα με μελέτες η συχνή κατανάλωση του ‘golden milk’ οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων σημαντικών ενώσεων στον εγκέφαλο που βοηθούν στην ανάπτυξη και των νευρωνικών συνδέσεων. Αυτές οι συνδέσεις επιτρέπουν την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης του Αλτσχάιμερ.

  • Ελαττώνονται τα επίπεδα του σακχάρου: Εάν έχεις πρόβλημα με το σάκχαρό σου, δοκίμασε να πίνεις καθημερινά ‘golden milk’. Ο συνδυασμός κουρκουμά, κανέλας και τζίντζερ μειώνουν σε σημαντικό βαθμό τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

  • Ο συνδυασμός των τριών μπαχαρικών που υπάρχουν στο συγκεκριμένο ρόφημα ελαχιστοποιεί το κίνδυνο των καρδιακών ασθενειών.

  • Αποτρέπει την μείωση της όρασης: Ο κουρκουμάς, όταν καταναλώνεται τακτικά, ευθύνεται για την διακοπή της εξέλιξης του γλαυκώματος και του καταρράκτη.

Πώς να παρασκευάσεις το “golden milk” ρόφημα

Μήπως διαβάζοντας όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα που διαθέτει το “golden milk”, ανυπομονείς να το δοκιμάσεις; Τέλεια! Η παρασκευή αυτού του ροφήματος είναι πολύ εύκολη και γρήγορη και τα συστατικά που θα χρειαστείς είναι ελάχιστα. Έτσι, συγκέντρωσε στο πάγκο της κουζίνας σου:

  • 2 φλιτζάνια γάλα αγελάδος ή αν προτιμάς καλύτερα γάλα καρύδας ή γάλα αμυγδάλου,

  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά,

  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα,

  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ,

  • Ελάχιστη ποσότητα μαύρου πιπεριού (2-3 κόκκους),

  • Ελάχιστη ποσότητα κάρδαμου

  • Λίγη βανίλια.

Μόλις συγκεντρώσεις όλα τα συστατικά, ανακάτεψε τα καλά σε μία κατσαρόλα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Ζέστανε το μείγμα για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και μετά κλείσε το μάτι της κουζίνας. Μπορείς να το πιείς είτε ζεστό είτε κρύο το ‘golden milk”.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ