Τα 5 καλύτερα μεζεδοπωλεία στα σοκάκια της Πλάκας

-

Γράφει η Βασιλική Λίγγου

Οι εποχές έχουν αλλάξει, ωστόσο οι κλασικές ταβέρνες με το παραδοσιακό μεσογειακό φαγητό, ποτέ δεν έπαψαν να μας λείπουν. Ύστερα από μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας και στα Αναφιώτικα, με το μάτι “χορτασμένο” από την θέα που συνηθίζουμε να βλέπουμε στις παλιές ελληνικές ταινίες, επιβάλλεται να γευματίσουμε σε ένα από τα μεζεδοπωλεία της περιοχής. Πάμε να δούμε τα καλύτερα μέρη για λαχταριστούς μεζέδες στο κέντρο της Αθήνας:

  1. Anafiotika restaurant

Ένα κλασικό καφενείο-ταβερνάκι, βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία, βρίσκεται στην περιοχή των Αναφιώτικων. Η θέα από εκεί είναι εξαιρετική, καθώς το μαγαζί βρίσκεται πάνω στα σκαλιά του πιο βατού σοκακιού της Πλάκας. Αυτό που χαρακτηρίζει το σημείο γραφικότατο, είναι όχι μόνο η εικόνα των παραδοσιακών μαγαζιών στην σειρά στα πλευρά των σκαλοπατιών, αλλά και το ξεφτισμένο χρώμα στους τοίχους. Επίσης, η μυρωδιά του κρέατος στα κάρβουνα, τα πανέμορφα και καταπράσινα φυτά στις γλάστρες και η μουσική(live πολλές φορές) συνοδευόμενη από το μπουζούκι και τον μπαγλαμά. Ένα από τα πιο γευστικά πιάτα της ταβέρνας είναι ο παραδοσιακός μουσακάς των γιαγιάδων μας, ενώ για επιδόρπιο το γλυκό κανταΐφι. Μην ξεχάσεις να παραγγείλεις και ούζο ή τσίπουρο, διότι σε μια τέτοια ατμόσφαιρα επιβάλλεται!

Μνησικλέους 24B, Πλάκα

  1. Ξένιος Ζευς

Λίγο πιο πέρα από την παραπάνω ταβέρνα, θα βρείτε το μεζεδοπωλείο «Ξένιος Ζεύς». Εδώ θα γευτείς πεντανόστιμους κολοκυθοκεφτέδες και ποιοτικό κρασί, που έχουν όνομα στην περιοχή. Οι εκρηκτικές γεύσεις θα σε γυρίσουν πίσω στον χρόνο, με κάθε μπουκιά να αισθάνεσαι ένα Deja vu από την παιδική σου ηλικία. Όταν οι μαμάδες μας έβαζαν τόνους μπαχαρικών, ώστε το φαγητό να είναι γευστικότατο. Η κυρία Λένια, μαγείρισσα και ιδιοκτήτρια της ταβέρνας, κερδίζει τους πάντες με την προσωπικότητά της. Η αυλή με τον βασιλικό του εστιατορίου, είναι ιδανική για οικογένειες με παιδιά για κυνηγητό μέχρι ιδρώτα! Όσο για την ταράτσα με τις κίτρινες αποχρώσεις τις, είναι εξίσου καταπληκτική. Για το τέλος, μην ξεχάσεις να παραγγείλεις το υπέροχο ραβανί με το απίστευτο σιρόπι, που αυτόματα σου τρέχουν τα σάλια!

Μνησικλέους 37 Πλάκα, Αναφιώτικα

  1. Ανεφάνη

Σε ένα κλίμα πάλι παραδοσιακό στην Πλάκα, με την εσωτερική ξύλινη διακόσμηση να θερμαίνει κατευθείαν τον χώρο και την ψυχή, το καλό φαγητό δεν αργεί να έρθει. Το εξυπηρετικό προσωπικό είναι στη διάθεσή σου, προσφέροντάς σου κάθε καλούδι που παρήγγειλες από το μενού. Μερικά πράγματα που ξεχωρίζουν από τον κατάλογο είναι τα αυγά φιορεντιν, τα αλμυρά pancakes, ποικιλία κρεατικών και τα θαλασσινά. Πολύ καλές εντυπώσεις αφήνει και η μουσική μπάντα που καλείται συχνά στην ταβέρνα. Το μαγαζί λειτουργεί κι ως καφενείο, ψήνοντας τον καλύτερο ελληνικό καφέ με καϊμάκι. Πολύ όμορφος επίσης είναι και ο εξωτερικός χώρος, με θέα τον βράχο της Ακρόπολης και τα νεοκλασικά. Η “Ανεφάνη” είναι σίγουρα ένα μεζεδοπωλείο που έχει λατρευτεί και συνεχίζει να λατρεύεται από τους περαστικούς.

Μνησικλέους 24, Πλάκα

  1. Αέρηδες μεζεδοπωλείο

Με το που αντικρίσεις το μεζεδοπωλείο Αέρηδες από μακριά και καθώς βηματίζεις προς αυτό, μια σκέψη θα σου περάσει από το μυαλό. Πως μοιάζει με την πλατεία του χωριού που έπαιζες όταν ήσουν μικρός! Πέτρινη διακόσμηση, κλασσικές ψάθινες καρέκλες, ομπρέλες πάνω από κάθε τραπέζι και τριγύρω πράσινα δέντρα και πολύχρωμα κτίρια. ‘Έτσι δεν ήταν τα καφενεία του χωριού; Παιδικές αναμνήσεις ξυπνούν στο ενήλικο μυαλό και δεν μπορείς να αντισταθείς να μην περάσεις λίγες ώρες στο συγκεκριμένο μαγαζί. Το μέρος λειτουργεί ως καφέ αλλά η κύρια ιδιότητά του ως μεζεδοπωλείο, θα σε αφήσει ευχαριστημένο. Τα κεφτεδάκια, η κλασική στριφτή τυρόπιτα και τα φαγητά της ώρας, θα βγάλουν τον βλάχικο εαυτό σου στην επιφάνεια. Ύστερα βέβαια από μια τέτοια παραγγελία, ένα τσίπουρο, ρακόμελο ή γενικότερα ένα παραδοσιακό ποτό, επιβάλλεται.

Διογένους 3, Πλάκα

Ο Γέρος του Μοριά

Τελειώνοντας την βόλτα μας στα Αναφιώτικα, στα γνωστά και πολυσύχναστα σκαλοπάτια βρίσκεται η πολυφημισμένη ταβέρνα «Γέρος του Μοριά», που σίγουρα την έχεις δει ή ακούσει μια φορά στην ζωή σου. Η αίσθηση που δημιουργείται εκεί είναι απόλυτη ηρεμία κάτω από τις φυλλωσιές των δέντρων, υπενθυμίζοντας πως το καλοκαίρι είναι εδώ. Εδώ θα πιεις παραδοσιακό κρασάκι σε κανάτα, ενώ αγαπημένες προτάσεις είναι το σαγανάκι, ψητά της ώρας, χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι με ψωμί. Φυσικά, ποτέ δεν έβλαψε ένα επιδόρπιο. Η σοκολατόπιτα και τα σιροπιαστά γλυκά συγκεκριμένα είναι από άλλο πλανήτη και η κάθε μπουκιά σε φτάνει στα ουράνια. Ακόμη, δεν λείπει και η ζωντανή μουσική στον εσωτερικό χώρο του μαγαζιού. Αρκετές φορές μάλιστα το κέφι ανεβαίνει και πολλοί είναι αυτοί που ξεκινούν τους παραδοσιακούς χορούς και τα γλέντια!

Καλή όρεξη!

Μνησικλέους 27, Πλάκα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ