Πώς θα βρεις το νόημα και τον σκοπό της ζωής σου

-

Γράφει η Δέσποινα Γεώργα

Από μικρή ήδη ηλικία και καθ’ όλη την διάρκεια της ενηλικίωσής μας μπαίνουμε στην διαδικασία να αναζητήσουμε το «τι θα κάνουμε τελικά στη ζωή μας». Ποια πορεία θα ακολουθήσουμε, ποιος θα είναι ο σκοπός μας. Από την οικογένεια και τους φίλους, μέχρι τους εργοδότες και την κοινωνία μας ολόκληρη δημιουργείται ένα είδος «πίεσης». Πίεση για να αποφασίσουμε επιτέλους και να ακολουθήσουμε το πάθος μας, τα όνειρά μας. Όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο, αφού έτσι δεν θα έχουμε σπαταλήσει τον πολύτιμο χρόνο μας και θα μπορέσουμε επιτέλους να ζήσουμε με βάση το πραγματικό μας νόημα.

Πράγματι, έτσι όπως τα περιγράφουν, το να βρεις τον πραγματικό σκοπό σου ακούγεται όχι μόνο βασικό, αλλά και απόλυτα αναγκαίο. Όχι, γιατί αλλιώς «σπαταλάς» τη ζωή και τον χρόνο σου. Αλλά γιατί με αυτόν τον τρόπο το ταξίδι σου γίνεται λιγάκι πιο ενδιαφέρον. Γεμίζει με νόημα και κίνητρο να βγεις εκεί έξω και να τα καταφέρεις. Ο σκοπός της ζωής αφορά περισσότερο εκείνη την αίσθηση κατεύθυνσης. Μια πυξίδα που ακολουθείς και σε οδηγεί εκεί που τελικά θέλεις να φτάσεις. Είναι η σπίθα, το φως που μας καθοδηγεί ανάμεσα στις δυσκολίες και τις χαρές, τις εμπειρίες, την πεζή καθημερινότητα. Είναι αυτό που μας οδηγεί τελικά στην πραγματική μας ευτυχία, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Αυτό που θα θυμόμαστε στα βαθιά μας γεράματα αναπολώντας το παρελθόν μας.

Το να βρεις το νόημα της ζωής σου και τον προσωπικό σου σκοπό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο, υπομονή και αυτογνωσία. Χρειάζεται να αφουγκραστείς τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου και να «σκάψεις βαθιά». Οι ακόλουθες συμβουλές, όμως, υπόσχονται να σε βοηθήσουν σε αυτή σου την αναζήτηση και να κάνουν λίγο πιο εύκολη την όλη διαδικασία.

1.Θέσε ερωτήσεις στον εαυτό σου.

Ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να γνωρίσεις πραγματικά το ποιος είσαι, το τι θέλεις, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά σου, ποιες είναι οι αξίες σου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ανακαλύψεις τα δυνατά σου σημεία. Να βρεις τα πράγματα που σου αρέσουν και σε κάνουν να σηκώνεσαι το πρωί από το κρεβάτι. Αφού δώσεις τις απαντήσεις σου χρειάζεται, επίσης, να θέσεις σε προτεραιότητα εκείνα που θεωρείς απολύτως απαραίτητα να ακολουθείς στην ζωή σου. Τα 3 πράγματα που δεν θα θυσίαζες σε καμία περίπτωση και για κανέναν. Αυτά είναι που θα σε βοηθήσουν να χαράξεις σταδιακά μία πορεία προς τον σκοπό της ζωής σου. Που θα σε οδηγούν και θα σε αποτρέψουν από το να συμβιβαστείς με το οτιδήποτε δεν σε «γεμίζει».

Σημαντικό είναι, ωστόσο, να έχεις στο μυαλό σου πως οι προτεραιότητες σου μπορούν να αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο της ζωής σου στην οποία βρίσκεσαι. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνεχίζεις να είσαι σε επαφή με τις ανάγκες και τα θέλω σου. Και, φυσικά, να προσαρμόζεσαι αναλόγως. Το θέμα είναι να ζεις μία ζωή γεμάτη και ευτυχισμένη και όχι καταπιεσμένη και δεσμευμένη από έναν πεπερασμένο για ‘σένα σκοπό.

2.Δοκίμασε νέα πράγματα.

Εδώ θα χρειαστεί να βγεις λιγάκι από την άνεσή σου και να διευρύνεις περισσότερο την οπτική και τα όριά σου. Είτε πρόκειται για κάποιο άθλημα, ένα νέο μαγαζί, το να δεις νέα μέρη και να κάνεις νέες δραστηριότητες θα σε βοηθήσει να ανανεωθείς. Θα σε βοηθήσει, επίσης, να βρεις πιθανά κάποια καινούργια πάθη σου ή πράγματα που σου αρέσουν. Μπορεί να γνωρίσεις νέα άτομα, να συζητήσεις διαφορετικές απόψεις, να ακούσεις νέες γνώμες. Το να λες περισσότερα «ναι» και να πειραματίζεσαι μπορεί να σε οδηγήσει σε μονοπάτια που ποτέ δεν περίμενες. Σε μονοπάτια που θα σε φέρουν λίγο πιο κοντά στον εαυτό σου και στον σκοπό σου στη ζωή.

3.Διάβασε, δες, ενημερώσου.

Ένας ακόμα τρόπος για να διευρύνεις τους πνευματικούς σου ορίζοντες είναι το διάβασμα, οι ταινίες, η διαρκής ενημέρωση. Το διάβασμα όχι μόνο εκπαιδευτικών και λογοτεχνικών βιβλίων, αλλά και διαφόρων άρθρων και εργασιών που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά σου. Τα εκπαιδευτικά βιβλία θα σου προσφέρουν μία συνεχή μόρφωση και πνευματική πρόοδο. Μπορεί να σου εξασφαλίσουν νέες μορφές καλλιέργειας και εξέλιξης στην εργασία σου και στην προσωπική σου ζωή, ενώ πάντοτε σε βοηθούν να πετύχεις τους όποιους στόχους σου. Το ίδιο ισχύει και με τα άρθρα στο διαδίκτυο, τις μελέτες ή τις επιστημονικές εργασίες. Το να μην σταματάς να μαθαίνεις καινούργια πράγματα, αλλά και το να ενημερώνεσαι συνεχώς αποτελούν βασικά στοιχεία στην εσωτερική σου αυτή αναζήτηση.

Το διάβασμα των βιβλίων φαντασίας, τα βίντεο στο internet ή οι ταινίες, από την άλλη, θα αναπτύξουν την φαντασία σου, την δημιουργικότητά σου και την κριτική σου σκέψη. Θα σε ωφελήσουν στο να κατανοείς τους γύρω σου λίγο καλύτερα. Να κατανοείς τον εαυτό σου περισσότερο και βαθύτερα. Θα σου δώσουν έμπνευση και ερεθίσματα για θέματα που σε απασχολούν. Eπίσης, θα σε κάνουν να προβληματιστείς για σύγχρονα ή διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα τους ανθρώπους. Οτιδήποτε καλλιεργεί την σκέψη και το μυαλό σου είναι αυτό που χρειάζεσαι για να σε οδηγήσει στο νόημα της ζωής σου.

4.Ζήτα συμβουλές και άκου τους γύρω σου.

Μίλα με τους ανθρώπους που έχεις ήδη στην ζωή σου, με αγνώστους, με γνωστούς. Άκου τις απόψεις τους, κάνε ερωτήσεις, άνοιξε την συζήτηση για πως εκείνοι βρήκανε τον σκοπό και το νόημα της ζωής ή το πως προσπαθούν ακόμα και τώρα να τον βρουν. Άκου τις κριτικές και τις συμβουλές τους, χωρίς το σκεπτικό ότι ξέρεις εσύ τα πάντα καλύτερα. Αλλά με ανοιχτό μυαλό, κατανόηση και αληθινή περιέργεια. Ο κάθε άνθρωπος έχει κάτι να μας διδάξει. Λίγες κουβέντες έχουν την δύναμη να μας οδηγήσουν στον πραγματικό μας σκοπό και το προσωπικό μας κάλεσμα.

5.Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη σου.

Ακόμα και αν η προσοχή σου είναι στραμμένη στο μέλλον, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάς το παρόν σου και τα πράγματα που έχεις ήδη στην ζωή σου. Η ζωή μπορεί πάντοτε να σε πάει σε μέρη που δεν θα περίμενες. Είναι, όμως, ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωρίζεις πάντοτε τα όσα ήδη έχεις κατακτήσει και σε κάνουν ευτυχισμένο/η την παροντική στιγμή. Η ευγνωμοσύνη και η αναγνώριση της μέχρι τώρα πορείας σου θα σου δώσει κουράγιο και θα σε γεμίσει με αισιοδοξία για τα επόμενά σου βήματα. Αφού τα κατάφερες μέχρι τώρα, σίγουρα μπορείς να τα καταφέρεις και στα υπόλοιπα σχέδιά σου. Το άγχος σου να βρεις τον σκοπό και το νόημα της ζωής σου δεν πρέπει ποτέ να επισκιάζει την ευλογία του τώρα. Αρκεί μονάχα να πιστέψεις στον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου, για να καταφέρεις τα όσα επιθυμείς.

Μην ξεχνάς: Δεν είναι η απαραίτητη μόνο η επίτευξη στόχων για να βρεις νόημα στη ζωή σου.

Η ζωή μας θεωρείται γεμάτη και ουσιαστική, όχι μόνο όταν πετυχαίνουμε τους στόχους που θέτουμε, αλλά και όταν την ζούμε πραγματικά. Όταν την γεμίζουμε με όμορφα πράγματα, στιγμές και ανθρώπους, με εμπειρίες που αποδεικνύονται πολύτιμες στην πορεία. Όταν απολαμβάνουμε την κάθε μας στιγμή και τα απλά μικρά πράγματα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Όταν δίνουμε αγάπη και καλοσύνη στους ανθρώπους γύρω μας. Τότε είναι που είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον σκοπό μας. Το να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, ο καλύτερος εαυτό μας και να είμαστε ευτυχισμένοι είναι και αυτό που έχει πραγματική σημασία.

Το να καταφέρεις να ανακαλύψεις τον σκοπό της ζωής σου είναι μια διαδικασία αναμφίβολα χρονοβόρα και περίπλοκη, όχι όμως και ακατόρθωτη. Σίγουρα αξίζει όλο τον κόπο σου και την ενέργειά σου. Εμπιστεύσου τον εαυτό σου και την προσπάθειά σου και τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν! Το νόημα της ζωής θα έρθει να σε βρει από μόνο του!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ