Κάθε χρονιά θα είναι η χρονιά σου!

-

Γράφει η Δέσποινα Γεώργα

Κάθε Πρωτοχρονιά ξεκινάμε και θέτουμε στόχους σχετικά με τα πράγματα που θέλουμε να επιτύχουμε με το νέο έτος. Νέες συνήθειες, νέες δραστηριότητες, πράγματα που θέλουμε να ξεκινήσουμε ή και να σταματήσουμε τους επόμενους αυτούς μήνες της ζωής μας. Πράγματα που υπόσχονται να μας μεταμορφώσουν στον καλύτερο εαυτό μας και να μας αλλάξουν δραστικά την ζωή, να μας κάνουν την καλύτερη εκδοχή μας. «Αυτή η χρονιά θα είναι η χρονιά μου!» ψιθυρίζουμε από μέσα μας, καθώς απέξω ακούγονται ακόμα τα πυροτεχνήματα της αλλαγής, και ριχνόμαστε αμέσως σε αυτήν μας την προσπάθεια.

Παρόλα αυτά, μέχρι το τέλος του χρόνου μοιάζουμε να έχουμε ξεχάσει τις υποσχέσεις που δώσαμε στον εαυτό μας στην αρχή της χρονιάς. Συνειδητοποιούμε ότι μείναμε πίσω και ας ξεκινήσαμε απόλυτα παρακινημένοι και έτοιμοι για την καινούργια αρχή μας. Η αποτυχία μας οδηγεί στην απογοήτευση και ο φαύλος κύκλος συντηρείται. Μέχρι να έρθει η ευκαιρία μας να ξεκινήσουμε και πάλι απ’ το μηδέν μας. Και κάθε χρονιά μας φαίνεται να επαναλαμβάνεται πανομοιότυπη.

Και όμως, το πρόβλημά μας υπάρχει κατά κύριο λόγο στην νοοτροπία μας και όχι τόσο στα κίνητρα, την προσπάθεια ή και τον στόχο μας. Η ζωή δεν κυλάει πάντοτε τέλεια και τα πράγματα δεν θα πηγαίνουν πάντα όπως εμείς τα επιθυμούμε. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι χρειάζεται να νιώσουμε ότι αποτύχαμε και ότι πρέπει να τα παρατήσουμε. Τα πράγματα δεν είναι πάντοτε άσπρο ή μαύρο. Είναι βασικό να μάθουμε να αποδεχόμαστε τα πράγματα όπως έρχονται και να είμαστε εντάξει με αυτά όσο δύσκολο και αν είναι, όσα αρνητικά συναισθήματα και αν μας κατακλύζουν στην διάρκεια. Οι άσχημες στιγμές, οι αρνητικές σκέψεις, όλα εκείνα τα πράγματα που νιώθουμε ότι μας εμποδίζουν και μας καθυστερούν θα υπάρχουν πάντοτε στο πλάνο. Ωστόσο, χρειάζεται μονάχα να σηκωνόμαστε και να συνεχίζουμε ακάθεκτοι την πορεία μας.

Η συνεχής παύση και έναρξη του ίδιου πράγματος, αυτό το πάγωμα των στόχων μας και οι απανωτές νέες αρχές μας, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας αποσυντονίζουν από την πραγματική μας προσπάθεια και να μας καθυστερούν. Δεν χρειάζεται πάντοτε, αν μια μέρα μας (εβδομάδα, μήνας) πάει στραβά, να παραιτηθούμε και να κλείσουμε το ζήτημα αναμασώντας το γνωστό «από Δευτέρα».

Το σημαντικό είναι να μην τα παρατάμε. Ακόμα και αν χρειάζεται να πάρουμε ένα απαραίτητο για εμάς διάλειμμα, να συνεχίζουμε και πάλι σαν να μην συνέβη αυτή η παύση πραγματικά ποτέ. Κατά αυτόν τον τρόπο δεν ασκούμε την πίεση στον εαυτό μας να είναι τέλειος, ούτε τον τιμωρούμε αν κάποια φορά μείνει πίσω στο πρόγραμμα. Εξελισσόμαστε και κυνηγάμε τους στόχους μας ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και είμαστε εκεί να προσπαθούμε όσο περισσότερο γίνεται να τα καταφέρουμε για τον εαυτό μας.

Εξαιρετικά σημαντικό, επίσης, είναι να μην εντάσσουμε στους στόχους μας πράγματα τα οποία δεν ταιριάζουν με εμάς και το μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε. Ό,τι δεν μας εξυπηρετεί ή δεν μας εκφράζει πραγματικά είναι πολύ πιθανό να συναντήσει την πνευματική μας αντίσταση και να καταλήξει εκ των προτέρων σε αδιέξοδο ή στην αποτυχία που αναφέρθηκε παραπάνω.

Δεν χρειαζόμαστε στόχους που θα μας αγχώσουν ή θα μας πιέσουν σε πράγματα τα οποία δεν απολαμβάνουμε. Ούτε χρειάζεται να σπαταλάμε τον χρόνο μας κάνοντας πράγματα τα οποία κάνουν οι άλλοι και θεωρούμε ότι χρειάζεται, έτσι, να τα κάνουμε και εμείς. Ό,τι δεν μας κάνει πραγματικά χαρούμενους δεν έχει θέση στα μελλοντικά πλάνα μας, στην πραγματικότητά μας και τις καθημερινές μας συνήθειες.

Η εσωτερική μας φωνή ή αλλιώς συνείδηση, πάντοτε φροντίζει να μας κάνει ξεκάθαρο αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε να έχουμε στην ζωή μας. Βαθιά μέσα μας έχουμε το όνειρο και τα εργαλεία, την σκέψη και την οργάνωση για να το φέρουμε στην πραγματικότητά μας. Μονάχα εμείς έχουμε την δύναμη να πετύχουμε όλα αυτά που επιθυμούμε, ακόμα και όταν όλα φαίνονται να είναι εναντίον μας. Αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης μας και τον τρόπο που προσλαμβάνουμε τα πράγματα μπορούμε να κάνουμε θαύματα.

Χρειάζεται δουλειά, υπομονή και πίστη, να ψάξουμε βαθιά μέσα μας, να μην τα παρατάμε, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας, να επιβραβεύουμε συνεχώς τον εαυτό μας. Χρειάζεται εξαρχής μέσα μας να αποφασίσουμε ότι αυτή η χρονιά θα είναι η χρονιά μας και να δράσουμε ανάλογα. Κάθε μέρα μας να επιλέγουμε τον εαυτό μας και να παλεύουμε για αυτόν. Η φράση «καινούργια χρονιά, καινούργιος εαυτός» γίνεται καλύτερα «κάθε χρονιά, ο καλύτερος εαυτός μου»!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ