Γιατί να επιλέξεις να ζήσεις μια απλή και “βαρετή” ζωή

-

Ζούμε στην εποχή του συνεχούς βομβαρδισμού με πληροφορίες, στην εποχή του διαδικτύου και των social media. Τη σήμερον ημέρα, το να κάνεις μια απλή και “βαρετή” ζωή, είναι κατακριτέο και απορριπτέο. Το να μην έχεις να επιδείξεις στον κόσμο μια συναρπαστική ζωή, ισοδυναμεί με το να είσαι αδιάφορος και όχι ενδιαφέρον άνθρωπος. Αυτό μπορεί να σε αποξενώσει και να σε ρίξει ψυχολογικά, καθώς δεν νιώθεις την αποδοχή της κοινωνίας. Μήπως όμως τελικά μια ήρεμη και “βαρετή” ζωή είναι κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που ζούμε τώρα; Ας το δούμε αυτό πιο αναλυτικά παρακάτω.

Στη σημερινή εποχή η πλειοψηφία του κόσμου ζει μια ζωή που πηγαίνει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Οι άνθρωποι είναι μονίμως απασχολημένοι με κάτι, είτε αυτό είναι η εργασία τους, η οικογένεια, τα ταξίδια και άλλες διάφορες ασχολίες. Όλοι περιμένουν με ανυπομονησία το επόμενο πράγμα που θα φέρει ενθουσιασμό στη ζωή τους, το οποίο δεν θα είναι κάτι απλό, αλλά κάτι φανταστικό που θα τους εξιτάρει. Με τόσες πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά μέσω του διαδικτύου, είναι αρκετά εύκολο να βρει ο καθένας πώς θα εντυπωσιάσει τους followers του. Η πλειοψηφία λοιπόν κάνει συχνά αναρτήσεις στα social media από διακοπές, δραστηριότητες κ.ο.κ., ενώ δεν έχει ούτε ένα λεπτό να βαρεθεί.

Τι θεωρείται λοιπόν σήμερα από την κοινωνία μια απλή “βαρετή” ζωή; Θεωρείται μια ζωή όπου κάθε μέρα είναι σχεδόν ίδια, μια ζωή με μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Με περισσότερο ελεύθερο χρόνο, όπου έχεις την πολυτέλεια να ηρεμήσεις για λίγο και να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Ένας άνθρωπος για παράδειγμα που ζει ήσυχα σε κάποιο σχετικά απομονωμένο μέρος κοντά στη φύση, κάνει πιθανότατα μια βαρετή ζωή. Ή κάποιος που δεν εργάζεται όλη μέρα, δεν τρέχει συνεχώς, δεν ταξιδεύει πολύ, ούτε διασκεδάζει έξω συχνά, δεν έχει μεγάλο κοινωνικό κύκλο, επίσης ζει μια βαρετή ζωή. Ίσως οι περισσότεροι να μην έχουν σκεφτεί για ποιους λόγους μπορεί ένας τέτοιος απλός τρόπος ζωής να είναι πολύ καλύτερος και να τον έχουν εξ’αρχής απορρίψει. Η αλήθεια είναι όμως ότι μπορεί να μας κάνει πολύ πιο ευτυχισμένους αν τον αγκαλιάσουμε. Ας δούμε γιατί:

1. Είναι πολύ καλύτερο από την τοξικότητα της σημερινής εποχής. Όταν κάνει κάποιος μια ήρεμη ζωή, σταματά να μπαίνει σε ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους και απομακρύνεται από την επίπλαστη πραγματικότητα της ψηφιακής εποχής. Ζει πιο αληθινά, και δεν τον ενδιαφέρει αν αυτό θεωρείται βαρετό, γιατί γνωρίζει ότι είναι πολύ καλύτερο και πιο ποιοτικό.

2. Υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος και έχει οφέλη στην ψυχική υγεία. Αν ξεπεράσουμε τη φοβία της βαρεμάρας, όταν έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο μπορούμε να κάνουμε σχεδόν ό,τι θέλουμε. Μπορούμε να ασχοληθούμε με τα χόμπι μας, να αφιερώσουμε πιο πολύ χρόνο στα κοντινά μας πρόσωπα, να χτίσουμε καλές σχέσεις. Να σκεφτούμε επίσης τι θέλουμε πραγματικά να κάνουμε στη ζωή μας, να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μόνοι μας. Να αποκτήσουμε πολύτιμες γνώσεις. Όλα αυτά, είναι απαραίτητα για την ψυχική μας ευεξία, και βοηθούν επίσης στην εύρεση σκοπού, στον επαναπροσδιορισμό και στο να θέτουμε στόχους.

3. Μαθαίνεις να ζεις περισσότερο στο παρόν. Η ηρεμία που σου δίνει μια βαρετή ζωή, μας διδάσκει να ζούμε περισσότερο στο τώρα και να μην περιμένουμε συνέχεια το επόμενο πράγμα που θα μας κάνει ευτυχισμένους. Ακόμα και απλές καθημερινές ασχολίες γίνονται πιο ευχάριστες, όταν γίνονται αργά και ήρεμα, και παύουν να είναι βαρετές.

4. Είσαι ευτυχισμένος κάνοντας απλά πράγματα. Εκτιμάς πολύ περισσότερο όλα τα μικρά απλά πράγματα που σου προσφέρει η ζωή. Έτσι, μια βόλτα στη φύση, ένα ήρεμο βράδυ στο σπίτι βλέποντας μια ταινία, γίνονται οι απολαύσεις της ζωής, και δεν χρειάζεσαι απαραίτητα κάτι “φανταχτερό”. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα μικρά πράγματα, όταν αρχίσουμε να τα εκτιμάμε περισσότερο, είναι και αυτά που μας κάνουν ευτυχισμένους. Δεν έχει καμία σημασία αν τα κάνουμε κάθε μέρα, εφόσον ξέρουμε να τα χαιρόμαστε. Απελευθερωνόμαστε επίσης και από την καταναλωτική μανία, αποφεύγοντας περιττές αγορές και έξοδα.

5. Είσαι απαλλαγμένος από την κριτική του κόσμου. Για να ζήσει κανείς βέβαια μια “βαρετή” ζωή, πρέπει να μην τον νοιάζει η γνώμη του κόσμου. Ζώντας μια απλή ήρεμη ζωή το ενστερνίζεται κάποιος περισσότερο αυτό, βλέποντας ότι έτσι είναι πολύ καλύτερα και δεν υπάρχει λόγος να τον απασχολούν οι υπόλοιποι. Γι’ αυτό και άλλωστε είναι ένας επαναστατικός τρόπος ζωής, τον οποίο δεν είναι όλοι ικανοί να ακολουθήσουν.

6. Ξέρεις ότι ούτε η ζωή σου ούτε εσύ τελικά είσαι βαρετός άνθρωπος. Μια απλή ζωή, όταν ξέρεις να τη ζεις, δεν είναι τελικά και καθόλου βαρετή, αλλά γεμάτη νόημα. Ζεις την κάθε στιγμή, και εστιάζεις στο πώς θα προσφέρεις και κάτι καλό στους άλλους, πέρα από το να τους εντυπωσιάσεις. Βαρετός άνθρωπος δεν είσαι, διότι μπορείς αν θέλεις να έχεις πολλές γνώσεις, ενδιαφέρουσες απόψεις και διάφορα να συζητήσεις. Το γεγονός ότι κάνεις συχνά τα ίδια πράγματα δεν ορίζει το πόσο ενδιαφέρον άνθρωπος είσαι, παρόλο που αυτό λέει η κοινωνία. Η συμπεριφορά σου, η προσωπικότητά σου και οι επιλογές σου είναι αυτά που σε κάνουν ενδιαφέρον τύπο. Και οι κατάλληλοι άνθρωποι θα το δούνε αυτό και θα το εκτιμήσουν.

Είναι οκ και επιλογή σου να έχεις μια γεμάτη πολυάσχολη ζωή. Για όλα τα παραπάνω όμως, σκέψου την πιθανότητα να επιλέξεις και εσύ μια απλή “βαρετή” ζωή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ