Επιστροφή στο τώρα- πώς να ζεις περισσότερο στο παρόν

-

Γράφει η Δέσποινα Γεώργα

Το να ζεις στο παρόν, όσο απλό και αν ακούγεται, μοιάζει να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο στις χαοτικές κοινωνίες στις οποίες ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Το μυαλό μας συνηθίζει τόσο πολύ να τρέχει με χίλια κάθε μέρα, τόσο για όλα εκείνα τα ζητήματα που έχουμε να τακτοποιήσουμε αναφορικά με το μέλλον όσο και για ζητήματα που αφορούν το παρελθόν, που καμιά φορά ξεχνάμε να σταματήσουμε και να απολαύσουμε πραγματικά το τώρα με όλες τις αισθήσεις μας.

Η «ρομαντική» εκείνη αντίληψη της ζωής είναι μία πρακτική και μία νοοτροπία που έχει ανασυρθεί από το βαθύ παρελθόν, για να μας μάθει πως να επιστρέφουμε στον εαυτό μας όταν όλα γύρω μας μοιάζουν βιαστικά και ασταμάτητα. Και οι παρακάτω τρόποι θα σε βοηθήσουν πρακτικά να μπορέσεις να γυρίσεις σε αυτές τις στιγμές και να εστιάσεις λίγο περισσότερο στην ομορφιά της ζωής και όχι τόσο στο χάος της.

  1. Να βρίσκεις την ομορφιά γύρω σου: Ακόμα στα πιο μικρά, στα πιο βαρετά και στα πιο απλά πράγματα. Στον ήλιο που μπαίνει από το παράθυρο του γραφείου σου, στα λουλούδια του πάρκου, στην μυρωδιά του φρεσκομαγειρεμένου φαγητού. Όταν σηκώνεις για λίγο το βλέμμα σου από την οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή σου και κοιτάζεις ψάχνοντας συνειδητά να βρεις κάτι που να ευχαριστεί τις αισθήσεις σου, θα νιώσεις πως η ζωή είναι όντως ωραία, θα σε κάνει να την εκτιμήσεις λίγο περισσότερο και θα σε κάνει να εστιάσεις για λίγο στο εδώ και το τώρα του περιβάλλοντός σου.

  2. Να βάλεις ένα soundtrack στη ζωή σου: Η μουσική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να κάνει όλες σου τις στιγμές να μοιάζουν σαν να είναι βγαλμένες από ταινία. Το να βάζεις μουσική να ακούγεται, ενώ ταυτόχρονα ασχολείσαι με κάτι άλλο, επηρεάζει αυτόματα την διάθεσή σου προς το καλύτερο και σε κάνει να απολαμβάνεις περισσότερο ακόμα και την πιο άχαρη ασχολία.

  3. Να κουνάς το σώμα σου: Ακόμα και αν πρόκειται για δέκα λεπτά μέσα στην μέρα σου. Η γυμναστική-στην οποιαδήποτε μορφή της- θα σε κάνει να επικεντρωθείς σε αυτό που συμβαίνει στο σώμα σου, στην ανάσα σου και όχι στις εκατοντάδες σκέψεις που περνάνε από το μυαλό σου. Δραπετεύεις για λίγο από το μυαλό σου και επιστρέφεις στο σώμα σου, στις λειτουργίες σου και στο τώρα.

  4. Να συγκεντρώνεσαι στην αναπνοή σου: Μερικά λεπτά μονάχα μέσα στην ημέρα σου είναι αρκετά για να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να εστιάσεις την προσοχή σου στον εαυτό σου, στις αισθήσεις σου και στην δεδομένη χρονική στιγμή. Οπουδήποτε και να βρίσκεσαι, το να σταματήσεις ό,τι κάνεις και να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές για λίγα λεπτά όχι μόνο θα σε ηρεμήσει από το άγχος και την πίεση αλλά θα έχει και ευεργετικά αποτελέσματα για την διάθεση και την ευρύτερη πνευματική υγεία σου.

  5. Να καταγράφεις τις σκέψεις σου: Κατά πάσα πιθανότητα σε κάποιο ημερολόγιο. Αντί να προσπαθείς να τις απωθήσεις, το να τις βάλεις στο χαρτί ίσως θα σε κάνει να τις δεις περισσότερο λογικά και πρακτικά και θα βοηθήσει το μυαλό σου να «αδειάσει» και να χαλαρώσει.

  6. Να καθαρίζεις: Όσο περίεργο και αν ακούγεται το καθάρισμα του χώρου σου είναι μία ασχολία που μπορεί να σε βοηθήσει να ξεχαστείς από τα διαρκή προβλήματα της καθημερινότητας και να σε επαναφέρει στο παρόν, αφού σε κάνει και πάλι να εστιάζεις σε μία εργασία με συγκεκριμένα βήματα και συγκεκριμένο σκοπό. Δεν χρειάζεται να σκεφτείς, χρειάζεται μόνο να κάνεις και αυτό αρκεί καμιά φορά για τον εγκέφαλό μας. Αν το δοκιμάσεις και με μουσική υπόκρουση, το καθάρισμα θα κάνει θαύματα για την διάθεσή σου αλλά και για τον χώρο σου.

  7. Να περνάς χρόνο έξω: Και πάλι ακόμα και αν πρόκειται μόνο για λίγα λεπτά. Όχι μόνο ο ήλιος και ο φρέσκος αέρας θα σε ανανεώνει, αλλά και το οξυγόνο και η επαφή με την φύση θα σε φέρει στο παρόν και θα κάνει όλες σου τις αισθήσεις να δουλεύουν ταυτόχρονα. Να το κάνεις όσο πιο συχνά μπορείς

  8. Να δημιουργήσεις μια ρουτίνα για το πρωί ή το βράδυ σου: Μία ώρα από την ημέρα σου που θα σε χαλαρώνει και θα σε αποσπάσει από τα προβλήματα. Ένας ζεστός καφές με το αγαπημένο σου βιβλίο, ένα πλούσιο πρωινό, ένα μπάνιο μαζί με περιποίηση είναι αρκετό για να ξεκινήσεις ή να τελειώσεις όμορφα την ημέρα σου, να ξεχαστείς, να χαλαρώσεις και να ασχοληθείς με τον εαυτό σου.

Όλοι έχουμε τις άσχημες στιγμές μας, τα άγχη μας και τις ανησυχίες μας τόσο για το μέλλον όσο και για το παρελθόν μας. Το να επιτρέπουμε, ωστόσο, στον εαυτό μας να τα αφήνει όλα αυτά στην άκρη είναι ένας βασικός τρόπος για να απολαμβάνουμε την ζωή όσο περισσότερο γίνεται. Τις στιγμές μας δεν πρέπει να τις προσπερνάμε αλλά να τις βιώνουμε όσο πιο έντονα μπορούμε. Κι ας ακούγεται σαν το μεγαλύτερο κλισέ!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ