Ανάγνωση βιβλίων: Πόσο πολύ μάς ωφελεί;

-

Γράφει η Μαίρη Κάντα

Το διάβασμα κάποτε είχε πει ο συγγραφέας Τζόζεφ Άντισον, «είναι για το μυαλό ό,τι η άσκηση για το σώμα». Για την σπουδαιότητα της ανάγνωσης βιβλίων μίλησε και ο μυθιστοριογράφος Γκυστάβ Φλωμπέρ, όταν μας προέτρεπε «να διαβάζουμε για να ζήσουμε». Ποιος θα μπορούσε να τους αμφισβητήσει; Η πληθώρα πλεονεκτημάτων της φιλαναγνωσίας έχει αναδειχθεί και από πολλές επιστημονικές μελέτες. Αν δεν συνηθίζεις να διαβάζεις, είναι πολύ πιθανόν οι επόμενες γραμμές να σου αλλάξουν γνώμη. Σε αυτές, θα γνωρίσεις όλα τα οφέλη που χάνεις, όταν δεν αφιερώνεις λίγο χρόνο στο να «χαθείς» στις σελίδες κάποιου βιβλίου.

  1. Περισσότερη γνώση: Η γνώση είναι το πρώτο και μεγαλύτερο όφελος που θα αποκομίσεις από την ανάγνωση. Μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου θα μπορέσεις να γνωρίσεις τα ήθη και τα έθιμα άλλων λαών, ιστορικά και πολιτικά γεγονότα ακόμη και γεωγραφικά στοιχεία για τα μέρη που θέλεις να επισκεφτείς. Όλες αυτές οι πληροφορίες που θα εισπράξεις από ένα βιβλίο θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες και στο μέλλον.

  2. Βελτίωση των δεξιοτήτων του προφορικού και του γραπτού λόγου: Το διάβασμα μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό και την καριέρα σου. Σου μοιάζει περίεργο; Και όμως, δεν είναι. Όσο περισσότερο διαβάζεις τόσο περισσότερες λέξεις γνωρίζεις και βελτιώνεις το λεξιλόγιο σου. Έτσι μπορείς να επικοινωνείς προφορικά με μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά με άλλα άτομα στο εργασιακό χώρο. Επίσης, μαθαίνεις την ορθογραφία των λέξεων και είσαι σε θέση να συντάσσεις ένα καλό, σωστά ορθογραφημένο κείμενο, κάτι που εκτιμούν πολύ οι εργοδότες. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι εργοδότες σε ποσοστό 82% θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικές τις ικανότητες τόσο στο γραπτό όσο και στο προφορικό λόγο.

  3. Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των αναγνωστών: Η αύξηση των γνώσεων και των επικοινωνιακών δεξιοτήτων ενός ατόμου οδηγεί αυτόματα και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του και αυτό είναι ακόμη ένα όφελος της ανάγνωσης βιβλίων.

  4. Ενδυνάμωση του εγκεφάλου: Όπως είπαμε και στην αρχή, η ανάγνωση είναι μία άσκηση για τον εγκέφαλο. Κατά την διάρκεια της, ο εγκέφαλος είναι ενεργός και οι ομάδες εγκεφαλικών νευρώνων συνδέονται περισσότερο και καλύτερα μεταξύ τους κάτι που είναι ωφέλιμο γιατί μειώνει τα συμπτώματα της άνοιας. Καθώς διαβάζει κάποιος, χρειάζεται να θυμάται πολλά πράγματα, όπως τους ήρωες του βιβλίου, τις σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους αλλά και να φαντάζεται διάφορες λεπτομέρειες, όπως την εξωτερική εμφάνιση των ηρώων, τα ρούχα που φοράνε, τον χώρο όπου βρίσκονται. Όλα αυτά καλυτερεύουν την μνήμη μα και εκπαιδεύουν σε μεγάλο βαθμό την κριτική σκέψη του αναγνώστη.

  5. Αύξηση της συγκέντρωσης: Αν σου φαίνεται δύσκολο να συγκεντρώνεσαι στην δουλειά, δοκίμασε να διαβάζεις έστω μερικές σελίδες ενός βιβλίου λίγο πριν να φτάσεις στο γραφείο. Με την ανάγνωση, θα παραμείνεις συγκεντρωμένος στην ιστορία του μυθιστορήματος και στην συνέχεια στην εργασία σου.

  6. Μείωση του άγχους και των αϋπνιών: Ωφέλιμο είναι το διάβασμα βιβλίων και για την ψυχική υγεία των ατόμων. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Sussex, η ανάγνωση καταπολεμά το άγχος. Εκτός από την αντιμετώπιση του άγχους, βελτιώνει και τον ύπνο των αναγνωστών.

  7. Ενίσχυση της ενσυναίσθησης: Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα του ατόμου να κατανοεί τα συναισθήματα ενός άλλου. Με την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος ενισχύεται αυτή η ικανότητα καθώς ο αναγνώστης προσπαθεί να καταλάβει πώς νιώθει ο ήρωας της ιστορίας, τις επιθυμίες που έχει και τις πράξεις που επρόκειτο να κάνει.

  8. Ανάπτυξη της φαντασίας και ενίσχυση της δημιουργικότητας: Τα βιβλία δεν μοιάζουν με μία σειρά στην τηλεόραση ή μία ταινία στον κινηματογράφο, καθώς δεν μας προσφέρουν έτοιμες εικόνες. Έτσι, όταν αναγνώστης διαβάζει την περιγραφή ενός ανθρώπου ή ενός τοπίου με την φαντασία του δημιουργεί μία εικόνα στο μυαλό του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύσσεται περισσότερο η φαντασία του. Επιπλέον,δημιουργούνται στον αναγνώστη νέες ιδέες που τον βοηθούν όχι μόνο να γράψει μία δική του ιστορία αλλά και να λύσει ένα πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί.

  1. Ενίσχυση της κοινωνικοποίησης: Ίσως το διάβασμα να μοιάζει με μία μοναχική δραστηριότητα, αλλά η κοινότητα των βιβλιόφιλων είναι πολύ μεγάλη και σε αυτή μπορεί να εισαχθεί ο καθένας. Έτσι, αν και εσύ αγαπήσεις την ανάγνωση, μπορείς να συμμετάσχεις στην κοινότητα και να γνωρίσεις νέα άτομα.

  2. Ψυχαγωγία με μικρό κόστος: Τέλος, η ανάγνωση βιβλίων μπορεί να σε ψυχαγωγήσει χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις πολλά χρήματα. Ακόμη και αν δεν θέλεις ή δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα ν΄αγοράσεις ένα βιβλίο, μπορείς να επισκεφτείς την βιβλιοθήκη της περιοχής σου και να δανειστείς ένα. Ή να δανειστείς από κάποιο φίλο ή συγγενή σου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ