Γιόγκα: μια ευεργετική δραστηριότητα για σώμα και πνεύμα

-

Η γιόγκα(yoga) είναι μια μορφή εναλλακτικής γυμναστικής που έχει τις ρίζες της στην Ινδία, και έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Μπορεί κάποιος που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο και ασχολείται με άλλου είδους δραστηριότητες να είναι διστακτικός στην ιδέα του να αρχίσει γιόγκα, όμως υπάρχουν πολλοί και καλοί λόγοι για τους οποίους είναι για όλους μας μια δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη για τη σωματική μας και ψυχική μας υγεία.

Ας δούμε μερικά από αυτά παρακάτω:

1. Aπευθύνεται σε όλους: Γιόγκα μπορούν να κάνουν όλοι μας, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. Η πρακτική μπορεί να αρχίσει από την παιδική ηλικία με ειδικά μαθήματα για παιδιά, και εφαρμόζεται μέχρι και σε μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, χωρίς να παίζει ρόλο πότε θα αρχίσει κανείς, αφού ποτέ δεν είναι αργά. Παρόλο που είναι γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία που ασχολούνται με τη γιόγκα είναι γυναίκες, αυτό είναι καθαρά θέμα προτίμησης. Δεν υπάρχει τίποτα που να υποδεικνύει δηλαδή ότι είναι πιο κατάλληλη για τις γυναίκες.

2. Αποτελεί εξαιρετική μορφή γυμναστικής: H γιόγκα γυμνάζει ολόκληρο το σώμα αποτελεσματικά και ομοιόμορφα, ενδυναμώνοντας πολύ τους μυς και τις αρθρώσεις. Πρόκειται για γυμναστική με ρυθμό και ομαλότητα, και όχι απότομη και βίαιη, όπως άλλα είδη, που συνηθίζουν να προκαλούν τραυματισμούς. Ανάλογα με την ένταση όμως και το επίπεδο, μπορεί να είναι είτε πιο ήπια είτε και πιο δυναμική. Είναι μύθος δηλαδή ότι πρόκειται μόνο για ήπιας μορφής άσκηση, αφού όσο ανεβαίνει το επίπεδο θα δείτε τον εαυτό σας να ιδρώνει, να λαχανιάζει και να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να εκτελέσει σωστά τις συνεχόμενες στάσεις και ασκήσεις.

3. Συμβάλλει στην ευλυγισία, την ισορροπία και στο συντονισμό των μελών του σώματος: Πολλές από τις ασκήσεις της γιόγκα είναι στην ουσία διατάσεις, οι οποίες πέρα ότι είναι ευεργετικές για την αποθεραπεία των μυών, μέρα με τη μέρα μας κάνουν όλο και πιο ευλύγιστους. Ακόμα και να μην είστε καθόλου ευλύγιστοι, η άσκηση μπορεί πάντα να προσαρμοστεί στα δεδομένα σας και να το πάτε πολύ αργά, ώστε να μην πονάτε. Παράλληλα, απαιτεί συγχρονισμό με όλα τα μέλη και μέρη του σώματος, πράγμα το οποίο βελτιώνει πολύ την ισορροπία και τη στάση του σώματός μας.

4. Είναι το αντίδοτο στην καθιστική ζωή και σε διάφορες παθήσεις: Θεωρείται από τα καλύτερα είδη γυμναστικής για την ίαση χρόνιων παθήσεων και πόνων, όπως πόνοι στη μέση και στον αυχένα. Επίσης, αντιστρέφει τις βλαβερές συνέπειες της πολύωρης καθιστικής ζωής.

5. Βελτιώνει την αναπνοή και τη συγκέντρωση: Όλες οι ασκήσεις της yoga περιλαμβάνουν τον παράλληλο συγχρονισμό με την αναπνοή, που είναι μια σπάνια και πολύ ωραία αίσθηση. Έτσι, όταν κάνετε μια άσκηση θα πρέπει να εισπνέετε και να εκπνέετε την κατάλληλη στιγμή ομαλά και βαθιά, ενώ υπάρχουν και ασκήσεις που εστιάζουν μονάχα στην αναπνοή. Αυτό με τη σειρά του μας βοηθάει να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι.

6. Βοηθάει σε όλους τους τομείς της ζωής μας: Κρατώντας μας φιτ και σε φόρμα, με τη γιόγκα θα δείτε τη διαφορά και σε άλλες δραστηριότητες ή αθλήματα που κάνετε, όποια και να είναι αυτά. Οι μυς σας θα είναι πιο δυνατοί και ανθεκτικοί και δεν θα πιάνονται ούτε θα τραυματίζονται τόσο εύκολα πια. Επιπλέον, θα έχετε πιο καθαρό και ήρεμο μυαλό, και θα είστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσετε μικρές ή και μεγάλες προκλήσεις της ζωής, που συνήθως σας νευριάζουν και σας στενοχωρούν.

7. Ανακαλύπτετε το σώμα σας: Η γιόγκα είναι μια αρκετά διαφορετική μορφή άσκησης από αυτές που έχετε συνηθίσει, η οποία “τεστάρει” συνεχώς τα όριά σας. Έτσι λοιπόν, θα μπορέσετε να μάθετε ενδιαφέροντα πράγματα για το σώμα σας που δεν ξέρατε πιο πριν, όπως το πόσο ακριβώς ευλύγιστος είστε, πόση αντοχή έχουν οι μυς σας και η καρδιά σας, και με ποιο ρυθμό αυτά μπορούν να βελτιωθούν.

8. Είναι ευεργετική για την ψυχική μας υγεία: Τέλος, η γιόγκα δεν είναι μόνο ένα είδος γυμναστικής, αλλά μια ολόκληρη φιλοσοφία και διδασκαλία, που στοχεύει στην επίτευξη μεγαλύτερης ψυχικής ηρεμίας. Η συγκέντρωση που απαιτείται, μας κάνει να εστιάζουμε στο παρόν και να απομακρύνουμε τις αρνητικές σκέψεις, ενώ πολλές φορές οι δάσκαλοι της γιόγκα μεταδίδουν το πνεύμα της με διάφορες συμβουλές, ρητά, και σοφές φράσεις. Έτσι, θα δείτε τον εαυτό σας να μεταφέρεται σε μια άλλη διάσταση κατά τη διάρκεια της πρακτικής, και να βρίσκει ενίοτε μια “μαγική” ηρεμία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ