5 κουκλίστικες αυλές σε Μοναστηράκι, Εξάρχεια και Αμπελόκηπους

-

Γράφει  η Βασιλική Λίγγου

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι έξοδοι για τους περισσότερους ανθρώπους αυξάνονται. Ώρα να βγεις λοιπόν και εσύ και θα σου πούμε που! Παρακάτω θα βρεις μερικές υπέροχες δροσερές αυλές και όμορφα μαγαζιά με ποιοτικό φαγητό και όμορφη ατμόσφαιρα. Εσύ ποια θα διάλεγες;

Voila

athensvoice.gr

Μόνο 5 λεπτά μακριά από τον σταθμό μέτρο του Μοναστηρακίου, βρίσκεται ένα αισθητικά πανέμορφο all day café bar που σίγουρα θα αγαπήσεις. Το Voila στεγάζεται σε ένα παλιό σπίτι της δεκαετίας του 50’, στο οποίο η διακόσμηση είναι πάει κόντρα με τον χώρο και ταυτόχρονα συμμετέχει αρμονικά. Τα πολύχρωμα έπιπλα, οι ξεβαμμένοι τοίχοι, κάθε είδους ζωντανά λουλούδια, τα led φώτα και τα γλυκύτατα διακοσμητικά, κυριαρχούν στον χώρο. Όλα αυτά, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στην εξωτερική μεγάλη αυλή με μοναδική θέα την Ακρόπολη και τα παλιά καλαίσθητα σπίτια, δημιουργούν ένα μοναδικό vibe. Φυσικά, δεν λείπουν και τα μοναδικά κοκτέιλ του μαγαζιού για βραδινές απολαύσεις, καθώς και απίστευτο πρωινό και μεσημεριανό φαγητό για “πεινασμένους λύκους”. Οτιδήποτε και να ειπωθεί για το συγκεκριμένο μαγαζί είναι λίγο.

Πλ. Αβησσυνίας 3, Μοναστηράκι

TAF

athensinsiders πηγή

Το μπαρ The Art Foundation(TAF) στο κέντρο της Αθήνας έχει αγαπηθεί από πολλούς Αθηναίους, αλλά και τουρίστες. Αρχικά, μεγάλη εντύπωση προκαλεί η μεγάλη και πανέμορφη αυλή του που σε κάνει να ξεχάσεις πως βρίσκεσαι στην Αθήνα και ταξιδεύεις σε ξένα μέρη όπως σε ένα παλιό χωριό ή στο μπαλκόνι της Ιουλιέτας, στη Βερόνα. Όμως όταν τα φώτα ανάψουν, το μέρος ζωντανεύει και σου θυμίζει πως βρίσκεσαι σε ένα ιδιαίτερο artistic μπαρ. Επιπλέον, στο μαγαζί υπάρχουν πολλά δωμάτια ώστε να περιηγηθείς και το καθένα έχει μια διαφορετική θεματική. Λέξεις που χαρακτηρίζουν το TAF είναι η θεατρικότητα, κινηματογραφικότητα, καλλιτεχνικότητα και η πολλή πρωτοτυπία. Η μουσική ταιριάζει απόλυτα με τον χώρο και το σέρβις είναι γρήγορο και εξυπηρετικό. Είτε επιλέξεις να πας για έναν πρωινό καφέ, είτε για ένα χαλαρό ποτό ή κοκτέιλ μια βραδιά, θα περάσεις πανέμορφα.

Νορμανού 5, Μοναστηράκι

Άμα λάχει- Στης Νεφέλης

Σε μια μεγάλη παραδοσιακή αυλή, την εμφάνισή της κάνει ένα μεζεδοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στα Εξάρχεια. Πρόκειται για μια ταβέρνα η οποία γεμίζει πολύ εύκολα και γρήγορα, χάρη στον πανέμορφο στολισμό και το γευστικό φαγητό. Το χύμα κρασί, το αρνί με πατάτες, το ριζότο με μανιτάρια, οι λουκουμάδες με το μέλι που μυρίζουν καλοκαίρι στο χωριό της γιαγιάς είναι μερικά από τα πιάτα που ξεχωρίζουν. Ανάμεσα σε πολλές επιλογές τόσο για χορτοφάγους, όσο και παμφάγους, για να μην μείνει κανείς με το παράπονο στα χείλη. Ακούγεται μάλιστα πως το σέρβις είναι το καλύτερο που θα μπορούσες να συναντήσεις, με χαρακτηρισμούς πως «προέρχεται από άλλον πλανήτη» και πως «είναι εξυπηρετικότατο».

Προτίμησε να καθίσεις στην αυλή του μαγαζιού, ωστόσο πολύ όμορφα είναι και στον εσωτερικό χώρο του μαγαζιού. Όμορφες τοιχογραφίες και φουντωτά δέντρα και φυτά, σου φτιάχνουν τη διάθεση, ενώ η εσωτερική διακόσμηση φαίνεται λίγο πιο μοντέρνα που καλύπτει κάθε γούστο, αλλά εξίσου καλαίσθητη. Για την επίσκεψή σου στο «Άμα λάχει», καλό είναι να έχεις κάνει κράτηση πρώτα, διότι το να βρεις ελεύθερο τραπέζι εκεί, είναι ένας αγώνας.

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια

Ροζαλία

inexarchia.gr

Σε μια γωνία των Εξαρχείων, ένα παραδοσιακό ταβερνάκι της αυλής φιλοξενεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πελάτες του, φροντίζει για την διασκέδασή σου. Η σαλάτα φατούς, το μοσχαράκι και οι λαχανοντολμάδες, είναι τα πιάτα που απογειώνουν το μαγαζί. Γενικότερα η κουζίνα της Ροζαλίας είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και κάθε φαγητό φτιαγμένο με μεράκι. Γλυκιά χειρονομία αποτελεί και το κέρασμα στο τέλος της επίσκεψής σου εκεί, καθώς δείχνει τον σεβασμό του μαγαζιού προς όλους τους πελάτες. Φυσικά, δεν γίνεται να μην σχολιαστεί και η τουαλέτα για ΑΜΕΑ, που σπάνια συναντάμε. Όπως και να χει, το περιβάλλον εκεί είναι απόλυτα φιλικό και το χαμόγελο του προσωπικού αντικατοπτρίζει όλη τη φιλοξενία που διαπνέει το μέρος. Πολλοί είναι οι φοιτητές και τα ζευγαράκια που το επιλέγουν, για να δειπνήσουν μια όμορφη βραδιά του καλοκαιριού.

Βαλτετσίου 59, Εξάρχεια

Το Λυχνίον

Από τα σπάνια ταβερνάκια παλαιάς κοπής, σαν σκηνικό ελληνικής ταινίας, το οποίο στεγάζεται σε μια μονοκατοικία μιας ήσυχης γειτονιάς στους Αμπελόκηπους. Το εσωτερικό του μαγαζιού είναι χωρισμένο σε 3 δωμάτια με ατμόσφαιρα κουτουκιού, απλή διακόσμηση με παλιές φωτογραφίες και μερικές πιο σύγχρονες πινελιές. Τα κόκκινα καρό τραπεζομάντιλα με τις ψάθινες καρέκλες στην αυλή, οι παλιές φωτογραφίες κρεμασμένες στην ταπετσαρία της τραπεζαρίας, οι πέτρινοι τοίχοι, θυμίζουν όλη την παιδική μας ηλικία. Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού παραμένει το μπιφτέκι σπέσιαλ με διάφορα μυρωδικά(με ντομάτα και πιπεριά), αλλά καλή φήμη έχει και το συκώτι, τα αρνίσια παϊδάκια, τα τηγανητά κολοκυθάκια και η χειροποίητη τυροκαυτερή.

Το Λύχνιον αποτελεί μια οικογενειακή επιχείρηση και η αγάπη της υπεύθυνης για το καλό φαγητό δεν περιορίζεται μέσα στην οικογένεια της, αλλά και σε όλους τους πελάτες της, γιατί τους βλέπει σαν οικογένεια. Έτσι τίποτα δεν είναι τυποποιημένο και τα πάντα φτιαγμένα στο χέρι. Το φύλλο της πίτας είναι αντίστοιχο με αυτό των γιαγιάδων μας -που ποτέ δεν μάθαμε να φτιάχνουμε- και οι γεύση του κάθε πιάτου σαν ταξίδι στον χρόνο τότε που ήμασταν παιδιά!

Πανόρμου, Λουίζης Ριανκούρ 17, Αμπελόκηποι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ