5 +1 παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα στον κόσμο

-

Γράφει η Αρίστη Κορδώνη

Να που ήρθε, λοιπόν, κι ο Δεκέμβριος! Μήνας πολύ -μα πολύ- αγαπημένος για μικρούς και μεγάλους, κυρίως επειδή μαζί του φέρνει και τα Χριστούγεννα. Στην Ελλάδα γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τις ελληνικές παραδόσεις, που έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο. Τα παιδικά κάλαντα, το τυχερό φλουρί της βασιλόπιτας και το «σπάσε το ρόδι» (κι ας κάνεις χάλια το σπίτι) ,αρκεί να φέρει γούρι είναι μερικά από τα γιορτινά μας έθιμα. Συνηθισμένα και κλασικά; Ίσως αλλά τι συμβαίνει τα Χριστούγεννα σε άλλες χώρες του κόσμου; Υπάρχουν περιοχές της Γης που μας ξάφνιασαν πολύ με την πρωτοτυπία τους!

1. Αγγλία

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο συνηθίζουμε να κάνουμε μια δίκαιη ανταλλαγή με τον Άγιο Βασίλη. Κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς του αφήνουμε ένα ποτήρι γάλα μαζί με μερικά μπισκοτάκια κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο κι αυτός -με τη σειρά του- μας αφήνει δώρα. Στην Αγγλία όμως είναι ένα βήμα μπροστά καθώς σκέφτηκαν και το Ρούντολφ, τον αγαπημένο τάρανδο-βοηθό του άι Βασίλη αφήνοντας του καρότα. Όσο για τον Άγιο Βασίλη, αντί για γάλα τον περιμένει ένα ποτήρι μπράντι! Μέχρι να δώσει τα δώρα σε όλα τα σπίτια των παιδιών, σίγουρα έχει πιει αρκετά και κακώς του επιτρέπεται να οδηγεί έστω και έλκηθρο!

2. Τσεχία

Στην Ελλάδα -σύμφωνα με το εθιμοτυπικό- η νύφη μετά τον γάμο πετάει στον αέρα την ανθοδέσμη της και όποια ελεύθερη γυναίκα καταφέρει να την πιάσει, τότε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα βεβαίως. Θα παντρευτεί κι αυτή άμεσα κιόλας! Στην Τσεχία οι singles -άντρες και γυναίκες- προκειμένου να μάθουν πως θα κυλήσουν τα αισθηματικά τους την νέα χρονιά, στέκονται στο κατώφλι της πόρτας και πετούν προς τα πίσω στον αέρα ένα παπούτσι τους (αντί για ανθοδέσμη). Αν το παπούτσι προσγειωθεί με το μπροστινό του μέρος να «κοιτάζει» προς την πόρτα, τότε είναι ώρα να αποχαιρετήσουν την εργένικη ζωή. Και στα δικά σας!

3. Αυστρία

Σύμφωνα με την αυστριακή παράδοση, ο άι Βασίλης έχει ένα δίδυμο αδερφό όχι όμως τόσο γλυκό και καλοσυνάτο όσο εκείνον και κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα! Ο δίδυμος αδερφός του λέγεται Krampus και μοιάζει με τέρας! Σαν να μην έφτανε αυτή η ιστορία -που από μόνη της είναι τρομακτική- πολύς κόσμος τις γιορτινές μέρες ντύνεται Krampus και κυκλοφορεί ελεύθερος στους δρόμους. Στόχος είναι να τρομάξουν τα άτακτα παιδιά απειλώντας τα ότι θα τιμωρηθούν για τις αταξίες τους και ότι ο Krampus θα τα πάρει μαζί του στα έγκατα της Γης. Όχι και τόσο χριστουγεννιάτικο πνεύμα, ε;

4. Βενεζουέλα

Κι όταν στην Ελλάδα δεν κυκλοφορείς την μέρα των Χριστουγέννων, γιατί στους δρόμους γίνεται πανικός από αυτοκίνητα και γιορτινές μέρες είναι κρίμα να χαλάς την ζαχαρένια σου, στο Καράκας έχουν βρει τη λύση. Την ημέρα των Χριστουγέννων διακόπτεται η κυκλοφορία για τα αυτοκίνητα και οι κάτοικοι κυκλοφορούν με… πατίνια! Αν δεν ξέρεις να ρολάρεις, πρέπει να μάθεις, γιατί ακόμα και στην εκκλησία πηγαίνουν με αυτό τον τρόπο. Μάλιστα, από το προηγούμενο βράδυ το έθιμο υπαγορεύει στα παιδιά να δένουν την μία άκρη μιας κλωστής στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και να αφήσουν την άλλη άκρη να κρέμεται από το παράθυρο. Με αυτό τον τρόπο όσοι έχουν ήδη ξεκινήσει με τα πατίνια τους για την εκκλησία, βλέποντας τις κλωστές να κρέμονται, τις τραβάν ώστε να ξυπνήσουν και τους υπόλοιπους μεταφέροντας το γιορτινό μήνυμα.

5. Ουκρανία

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να στολίζατε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με αράχνες αντί για στολίδια φέτος έτσι για την αλλαγή; Κάτι τέτοιο συμβαίνει στη Ουκρανία! Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν κάποτε μια χήρα γυναίκα που ήθελε να δώσει λίγη χριστουγεννιάτικη χαρά στα παιδιά της, αλλά δεν είχε χρήματα για να αγοράσει στολίδια για το έλατο τους. Οι αράχνες του σπιτιού την λυπήθηκαν και άρχισαν να πλέκουν τον ιστό τους γύρω από τα κλαδιά του δέντρου. Το πρωί των Χριστουγέννων -κατά τον μύθο-οι πρώτες ακτίνες του ήλιου που έπεσαν πάνω στο δέντρο, μετέτρεψαν τον ιστό σε ασήμι και χρυσάφι. Από τότε η οικογένεια έγινε πολύ πλούσια και δεν της έλειπε πλέον τίποτα. Έτσι, οι Ουκρανοί έχουν συνδέσει τις αράχνες με την καλοτυχία και τα Χριστούγεννα στολίζουν τα δέντρα τους με τεχνητούς ιστούς αράχνης!

6. Νότια Αφρική

Τελευταίο και καλύτερο αφήσαμε ένα έθιμο πολύ λαχταριστό! Αν στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με γεμιστή γαλοπούλα και πατατούλες δίπλα, αυτό δε σημαίνει ότι όλοι έχουμε τα ίδια γιορτινά γούστα. Στο γιορτινό τραπέζι των κατοίκων της Νότιας Αφρικής μια είναι η απόλυτη λιχουδιά! Τηγανητές κάμπιες, αλλά όχι όποιες κι όποιες κάμπιες. Είναι ένα συγκεκριμένο είδος, η ποικιλία «του Αυτοκράτορα» ή αλλιώς «οι χριστουγεννιάτικες κάμπιες» με διάφορες γιορτινές αποχρώσεις και τις βρίσκεις σε συγκεκριμένα είδη πεύκων. Καλή όρεξη!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ