Οδηγίες και tips για να ετοιμάσετε το τέλειο βιογραφικό

-

Μήπως ψάχνετε για εργασία και να στείλετε κάπου το βιογραφικό σας; Δεν είστε ο μόνος στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, αφού η ανεργία ακόμα καλπάζει και τίθεται θέμα επιβίωσης για πολλούς, πέρα από την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου.

Πολύ πιθανό να είδατε λοιπόν πρόσφατα μία ενδιαφέρουσα αγγελία εργασίας στο διαδίκτυο, η οποία αναφέρεται στο αντικείμενο που σας αρέσει ή ειδικεύεστε, και θέλετε να κάνετε αίτηση για πρόσληψη, υποβάλλοντας το βιογραφικό σας.

Εδώ είναι λοιπόν που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και το περιεχόμενο, αλλά και ο τρόπος παρουσίασης και γραπτής επικοινωνίας σας, που θα παίξει πολύ πιο μεγάλο ρόλο από ότι φαντάζεστε για τον δυνητικό εργοδότη σας.

Πώς λοιπόν θα γράψετε ένα άψογο βιογραφικό που θα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα και θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες πρόσληψής σας;

Διαβάστε παρακάτω τις πιο χρήσιμες συμβουλές(tips) που πρέπει να ακολουθήσετε για ένα επιτυχημένο βιογραφικό:

1. Μην είστε απαισιόδοξοι και στείλτε το βιογραφικό σας με αυτοπεποίθηση: Αρχικά, μην φοβηθείτε σε καμία περίπτωση να στείλετε το βιογραφικό σας, επειδή θεωρείτε ότι δεν έχετε τα απαραίτητα προσόντα και ότι άλλοι υποψήφιοι είναι πιο καταρτισμένοι από εσάς. Δεν είναι απαραίτητο ότι οι εργοδότες πάντα ψάχνουν για τους πιο έμπειρους υποψήφιους με πλούσια βιογραφικά, σπουδές στα καλύτερα ιδρύματα και μεγάλη εργασιακή εμπειρία. Είναι πάντα ανάλογα το αντικείμενο και τις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος. Παρουσιάστε λοιπόν με ειλικρίνεια τα προσόντα σας και ελπίζετε για το καλύτερο.

2. Στείλτε την αίτησή σας όσο πιο σύντομα γίνεται: Είναι κομβικής σημασίας να στείλετε το βιογραφικό σας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με το που δείτε λοιπόν την αγγελία, μη χάσετε χρόνο και ετοιμάστε το βιογραφικό σας προς αποστολή. Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να φανείτε απελπισμένοι. Ο εργοδότης σας λαμβάνει δεκάδες αιτήσεις και οι διαθέσιμες θέσεις είναι πιθανό να κλείσουν άμεσα. Όσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα λοιπόν, γι’αυτό έχετε πάντα το νου σας στις αγγελίες.

2. Προσέξτε την παρουσίαση, τη δομή και το περιεχόμενο του βιογραφικού σας:

Προσέξτε το βιογραφικό σας να είναι ευανάγνωστο, προτιμότερα βάζοντας μέσα bullet points με υπότιτλους, αντί για ένα συνεχές κείμενο.

– Μην ξεχάσετε βασικές πληροφορίες που πολλοί παραλείπουν, όπως η ηλικία σας και ο τόπος διαμονής σας.

– Επίσης, συμπεριλάβετε συνοπτικά όσο περισσότερες πληροφορίες για την ως τώρα πορεία σας και ζωή σας. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του εργοδότη σας. Αναφέρετε λοιπόν όλες τις εργασιακές σας εμπειρίες, ανεξάρτητα από το εάν είναι ή όχι συναφείς με το αντικείμενο της εργασίας, και μην παραλείψετε τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας.

3. Δώστε βάση επίσης και σε ολόκληρο το μήνυμά σας:

– Μην κάνετε το λάθος να στείλετε ξερά ένα βιογραφικό χωρίς κάποιο συμπληρωματικό μήνυμα, καθώς δίνει μία εντύπωση έλλειψη ενδιαφέροντος, σαν να στέλνετε δηλαδή και ό,τι γίνει.

– Αντίθετα, συντάξτε ένα εισαγωγικό μήνυμα ενημερώνοντας ότι ενδιαφέρεστε για τη θέση εργασίας και ότι αποστέλλετε το βιογραφικό σας. Επίσης, πολύ θετική εντύπωση θα κάνει να εκφράσετε την εκτίμησή σας προς το δυνητικό εργοδότη, αλλά και να αναφέρετε με μια-δυο φράσεις για ποιους λόγους ενδιαφέρεστε για την συγκεκριμένη θέση, δείχνοντας την αγάπη σας για το αντικείμενο.

4. Προσέξτε ιδιαίτερα την επικοινωνία σας:

– Το μήνυμά σας πρέπει να περιέχει όλα τα τυπικά, δηλαδή επίσημη γλώσσα σε πληθυντικό, φράσεις ευγένειας και εκτίμησης, όπως “σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας”, “σας εύχομαι καλή επιτυχία”, “Με εκτίμηση,(κλείσιμο στο τέλος)”.

– Εκτός από αυτά όμως, πρέπει να προσέξετε και τα επόμενα πιθανά μηνύματά σας. Αν δε σας απαντήσει ο εργοδότης, ποτέ μην στείλετε δεύτερο συμπληρωματικό μήνυμα, καθώς είναι πιεστικό και δεν δίνει καλή εντύπωση. Ο εργοδότης σας έχει ήδη ζαλιστεί από τα πολλά βιογραφικά και δεν ξέρει ποιο να πρωτομελετήσει, πόσο μάλλον δε θα θέλει να λαμβάνει και άλλα μηνύματα. Κάντε υπομονή λοιπον και θα ανταμειφθείτε. Δεν αποκλείεται να λάβετε απάντηση μετά από ένα μήνα ή και περισσότερο.

– Αντίθετα, αν σας απαντήσει, φροντίστε να δώσετε σύντομη απάντηση και όχι π.χ. μετά από μια εβδομάδα, με τις πληροφορίες που ακριβώς σας ζήτησε.

5. Εστιάστε στις οδηγίες του εργοδότη σας: Εφόσον προσληφθείτε ή περάσετε από κάποιο δοκιμαστικό τεστ, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του εργοδότη και μην κάνετε του κεφαλιού σας, αν θέλετε να προσληφθείτε ή να κρατήσετε τη θέση σας. Φυσικά και αν έχετε κάποια απορία, ένστανση ή αντιπρόταση μπορείτε πάντα να ρωτήσετε ευγενικά, και να κρίνετε από μόνοι σας αν η συγκεκριμένη δουλειά και οι συνθήκες ανταποκρίνονται στις δυνατότητες και προτιμήσεις σας.

Αυτές είναι λοιπόν οι σημαντικότερες συμβουλές για μία επιτυχημένη αίτηση για δουλειά, τις οποίες πολλοί αμελούν και δεν προσλαμβάνονται. Μην ξεχνάτε ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος σχεδόν παντού, και ότι οι λεπτομέρειες και η σχολαστικότητα είναι τα στοιχεία που θα κάνουν την διαφορά και θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του δυνητικού εργοδότη σας.

Καλή επιτυχία!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ