Το βράδυ έχω βρει έναν ωραίο τρόπο να κοιμάμαι. Τους συγχωρώ έναν-έναν όλους. (Tάσος Λειβαδίτης)

-

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή

Πόσοι άραγε άνθρωποι έχουν καταφέρει το βράδυ να πέφτουν στην αγκαλιά του Μορφέα χωρίς κάποια σκέψη να τους απασχολεί και κυρίως με καθαρή τη συνείδηση;

Πόσο ευτυχισμένοι είναι εκείνοι οι άνθρωποι οι οποίοι κάνοντας απολογισμό της ημέρας που έχουν περάσει έχουν αποφορτιστεί από τη πίεση και ιδιαίτερα από τα δύσκολα γεγονότα που ενδεχομένως έχουν έρθει αντιμέτωποι;

Όπως αναφέρει ο Τάσος Λειβαδίτης, ένας είναι ο τρόπος για να μπορέσουμε να απολαμβάνουμε ένα ήρεμο κ ξεκούραστο ύπνο. Ποιος; Μα φυσικά να αποφορτιζόμαστε απ’ όλα τα δυσάρεστα γεγονότα που ενδεχομένως μας έχουν ταλαιπωρήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας και ευθύνονται για την κακή μας διάθεση. Το κυριότερο όμως είναι να καταφέρουμε να συγχωρέσουμε όλους όσους εσκεμμένα ή χωρίς τη θέλησή τους, και κυρίως εν αγνοία τους είπαν κάτι ή έπραξαν μία ενέργεια, η οποία μας στενοχώρησε.

Όταν τους συγχωρούμε, ταυτόχρονα απαλλάσσουμε τόσο την ψυχή όσο και τη σκέψη μας από καθετί άσχημο που τη βαραίνει και την πληγώνει. Έτσι η ψυχή νιώθει ανάλαφρη από κάθε αρνητική σκέψη. Οπλίζεται με ηρεμία, θετική σκέψη, χαρούμενη διάθεση και ετοιμάζεται να ταξιδέψει με τη βοήθεια του ονείρου σε όμορφα ταξίδια, με προορισμούς τους τόπους εκείνους που βασιλεύει μονάχα η χαρά και η αγάπη. Τι όμορφα θα ήταν η ζωή μας να έμοιαζε με ένα υπέροχο ταξίδι γεμάτο με αποσκευές που θα κρύβουν μέσα τους μονάχα υπέροχες στιγμές.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να υιοθετήσουμε στη ζωή μας τη μαγική λέξη συγχώρεση, η οποία τόσο εκείνον που την ψιθυρίζει όσο και εκείνον για την οποία προορίζεται τους γεμίζει χαρά και ευτυχία. Γιατί και εκείνος ο οποίος πλήγωσε κάποιον όταν ζητήσει συγχώρεση νιώθει ένα βάρος να φεύγει από την ψυχή του, αλλά και εκείνος που πληγώθηκε αν βρει τη ψυχική δύναμη να συγχωρέσει τότε θα νιώσει χαρούμενος.

Τώρα που μάθαμε το μυστικό που θα μας εξασφαλίσει ένα ήρεμο ύπνο, δεν μένει παρά να το εφαρμόσουμε και στην πράξη ξεκινώντας από την προσπάθεια να αποκτήσουμε μία καθαρή συνείδηση. Μπορεί να μας τρομάζει λίγο η σκέψη για το πώς θα το πετύχουμε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν βάλει στο νου του κάτι ο άνθρωπος μπορεί με τη θέληση της ψυχής κ το πείσμα που διαθέτει να τα καταφέρει. Δεν μένει παρά να το τολμήσουμε.

Το βράδυ έχω βρει έναν ωραίο τρόπο να κοιμάμαι. Τους συγχωρώ έναν-έναν όλους.” είναι στίχος από το ποίημα “Επίλογος” του Τάσου Λειβαδείτη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ