5+1 αγαπημένα επιτραπέζια παιχνίδια

-

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είναι βέβαιο πως τα επιτραπέζια παιχνίδια αποτελούν έναν σπουδαίο τρόπο αξιοποίησης των ωρών μας. Συνδυάζουν τόσο εύστροφα και ορθά τη χαλάρωση με την πνευματική εξάσκηση του νου, για αυτό και αποτελούν αγαπημένο τρόπο ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους. Μπορούν να προσφέρουν πολλές ευχάριστες στιγμές, να ακονίσουν τη σκέψη και να φέρουν ξανά κοντά τα μέλη της οικογένειας. Ας δούμε μερικά από τα πιο αγαπημένα, άλλα είναι πιο «κλασικά» και άλλα πιο μοντέρνα και καινούργια.

Monopoly: Ίσως το διασημότερο επιτραπέζιο παγκοσμίως, με εκατομμύρια φανατικούς θαυμαστές, αφού απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Παιχνίδι με ιδιαίτερη στρατηγική, το οποίο βοηθάει τους παίκτες να αναπτύξουν την ικανότητά τους στις οικονομικές δοσοληψίες και στρατηγικές. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να μυήσει τους παίκτες να αποκτήσουν κριτική σκέψη με σκοπό την απόκτηση πλούτου, μυώντας τους ίδιους σε στρατηγικές που αποσκοπούν σε όλο και μεγαλύτερο κέρδος. Το παιχνίδι δανείζεται το όνομά του από τη λέξη «μονοπώλιο» και αποτελεί το επιτραπέζιο παιχνίδι με τους περισσότερους παίκτες παγκοσμίως – το 1990 σε μία έρευνα, είχε φανεί πως οι παίκτες του συγκεκριμένου παιχνιδιού είχαν ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει πολλές και διαφορετικές εκδόσεις, ανάμεσα σε αυτές η Monopoly Disney, η Monopoly City και άλλες πολλές.

Γκρινιάρης: Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και κλασικά επιτραπέζια παιχνίδια της οικογένειας, το οποίο εξακολουθεί να αγαπιέται όσο λίγα. Το παιχνίδι διανύει μία μακρά πορεία, αφού δημιουργήθηκε το 1896 και αν και απευθύνεται αρχικά και κυρίως σε μικρά παιδιά μέχρι την αρχή της εφηβείας (από 10 έως 15 ετών), έχει κατακτήσει μικρούς και μεγάλους. Πλέον, θεωρείται παιχνίδι που παίζεται από κάθε ηλικιακή κατηγορία ανθρώπων. Στο παιχνίδι συμμετέχουν από 2 έως 4 παίκτες και σκοπός του ίδιου είναι να καταφέρει ο επίδοξος παίκτης να φτάσει στο τετράγωνο νούμερο 100 ξεκινώντας από το τετράγωνο νούμερο 1. Ο κάθε παίκτης έχει από ένα πιόνι (το οποίο είναι διαφορετικού χρώματος), ρίχνει το ζάρι και ανάλογα με τον αριθμό που εμφανίζεται, προχωράει το πιόνι στα τετράγωνα. Σε περίπτωση που το ζάρι δείξει τον αριθμό έξι, ο παίκτης δικαιούται να ξαναρίξει. Νικητής είναι εκείνος που θα τερματίσει πρώτος.

Η ώρα της αλήθειας: Παιχνίδι για γερά νεύρα που φανερώνει το πόσο φιλαλήθης είναι ο παίκτης που συμμετέχει. Απευθύνεται σε άτομα από 7+ και συμμετέχουν από 2 έως οκτώ παίκτες. Ο παίκτης απαντάει σε ορισμένες προσωπικές ερωτήσεις, ακουμπώντας το δάχτυλό του σε έναν ανιχνευτή ψεύδους. Αν όμως φανερωθεί πως λέει ψέματα, τότε… χάνει! Για αυτό όποιος θέλει να παίξει, ας ετοιμαστεί για γερές αποκαλύψεις!

Όνομα, Ζώο, Φυτό: Αγαπημένο επιτραπέζιο που απευθύνεται σε ανθρώπους από έξι ετών και πάνω και αποτελείται από δύο και παραπάνω παίκτες. Ενισχύει τη γλωσσική, λεκτική, επικοινωνιακή και μαθηματική/λογική ικανότητα του παίκτη, γεγονός που το καθιστά αγαπημένο για πολλούς ανθρώπους! Ο υποψήφιος παίκτης παίρνει μία κάρτα, αναφέρει μία λέξη που ανήκει στην κατηγορία που επιλέχθηκε και την κερδίζει. Αδιαμφισβήτητα, αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα επιτραπέζια με πολλά οφέλη για την πνευματική συγκρότηση και νοητική ανάπτυξη αυτών που συμμετέχουν.

Ναι Ή Όχι: Ακόμα ένα δημοφιλές επιτραπέζιο που απευθύνεται σε ηλικίες από επτά ετών και πάνω. Οι παίκτες που αποτελούν είναι από δύο έως έξι. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις –οι οποίες φτάνουν μέχρι και τις 900- χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τις λέξεις Ναι ή Όχι.

  • Μάντεψε Ποιος: Παιχνίδι που σκοπό έχει να αποκαλύψει το χαρακτήρα του αντιπάλου μέσα από έξυπνες ερωτήσεις. Απευθύνεται σε ηλικίες από 6 ετών και πάνω και αποτελείται από δύο παίκτες.

Παίξε το αγαπημένο σου επιτραπέζιο και ζήσε δημιουργικές στιγμές!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ