Όλα για το σκάκι

-

Γράφει η Ε.Α.

Ένα γνωστό σε όλους, πλέον, παιχνίδι είναι το σκάκι, με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ενώ ήταν αρκετά δημοφιλές, τις τελευταίες δεκαετίες είχε χαθεί από το προσκήνιο, μέχρι που…ήρθε το «Queen’s Gambit». Η γνωστή σειρά του Netflix που έκανε πάταγο, προκάλεσε φρενίτιδα για το σκάκι και βοήθησε πολύ στο να θυμηθεί ο κόσμος τη μαγεία του. Ξαφνικά όλοι ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτό, ενώ οι πωλήσεις του παιχνιδιού αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Όσο «κουλ» και να είναι τώρα το σκάκι όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες του το παιχνίδι αυτό.

Ιστορία

Η προέλευση του σκακιού δεν είναι σαφής, αλλά η επικρατέστερη εκδοχή είναι ότι το σκάκι κατάγεται από την Ινδία, επινοήθηκε περίπου τον 5ο αιώνα μ.Χ. και αρχικά λεγόταν chaturanga. Άρχισε να γίνεται διαδεδομένο στην Ευρώπη και την Ασία με την πάροδο των αιώνων και σταδιακά εξελίχθηκε, κατά τον 16ο αιώνα, στο σκάκι που γνωρίζουμε εμείς σήμερα. Πάντως, παιχνίδια που έμοιαζαν πολύ με το σκάκι φαίνεται να παίζονταν τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα, την Κίνα και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με έναν αρχαίο θρύλο, ένας σοφός ήθελε να πείσει τον βασιλιά της Ινδίας ότι όλα τα μέλη στο βασίλειό του έχουν αξία. Έτσι, για να του το αποδείξει, επινόησε ένα παιχνίδι το οποίο αντιπροσωπεύει το βασίλειο και αποτελείται από τον Βασιλιά, τη Βασίλισσα, τους Πύργους, τους Ιππότες, τους αξιωματικούς και τα πιόνια, που είναι εξίσου σημαντικά. Το παιχνίδι άρεσε στον Βασιλιά, καθώς ήταν σαν προσομοίωση της πραγματικής ζωής και θέλησε να προσφέρει στον σοφό ό,τι αμοιβή ήθελε. Εκείνος αρνήθηκε την αμοιβή και του ζήτησε να βάλει έναν κόκκο σιταριού στο πρώτο τετράγωνο της σκακιέρας, δύο κόκκους στο δεύτερο, τρεις στο τρίτο κ.ο.κ., μέχρι που οι υπηρέτες παρατήρησαν ότι το σιτάρι δεν έφτανε. Ο Βασιλιάς τότε κατάλαβε ότι ο σοφός του έδωσε ένα πολύτιμο μάθημα και ότι τίποτα δεν πρέπει να υποτιμάται.

Το σκάκι άλλαξε πολλές φορές, μέχρι να πάρει τη μορφή που έχει σήμερα, ενώ έχει αποκτήσει πιο συγκεκριμένους και περίπλοκους κανόνες και πιο ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Στα μέσα του 19ου αιώνα, γίνονται τα πρώτα τουρνουά και το 1886, πραγματοποιείται το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι, με νικητή τον Wilhelm Steinitz που στέφθηκε ο πρώτος επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού.

Μερικοί ακόμα διάσημοι παίκτες-ιδιοφυΐες στο σκάκι είναι ο José Raúl Capablanca που τον λέγανε αήττητο και “Μότσαρτ του σκακιού”, ο Alexander Alekhin που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πρωταθλητές, αλλά άφησε τον αλκοολισμό να επηρεάσει τις επιδόσεις του, ο Paul Morphy, ένας μεγάλος γκραν μετρ που δυστυχώς αποσύρθηκε νωρίς παρά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε και, φυσικά, οι Ρώσοι Garry Kasparov και Anatoly Karpov. Οι τελευταίοι αναμετρήθηκαν σε πρωτάθλημα το 1984 και θεωρούνται από τους κορυφαίους παίχτες όλων των εποχών, με τον Kasparov να ήταν το Νο 1 για παραπάνω από 20 χρόνια. Σήμερα, την πρωτιά κατέχει ο Νορβηγός Magnus Carlsen, ο οποίος στα μόλις 30 του χρόνια έχει αναδειχθεί στον απόλυτο πρωταθλητή σκακιού παγκοσμίως.

Γιατί να παίξεις

Το σκάκι πλέον είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο, καθώς έχει συνδεθεί με την τεχνολογία και μπορεί κανείς να παίξει online και δωρεάν σε ηλεκτρονικές συσκευές. Λάτρεις του σπορ από όλον τον κόσμο μπορούν να παίζουν μεταξύ τους και να παρακολουθούν τουρνουά, ενώ γίνονται και μαθήματα σκακιού online.

Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να μάθεις σκάκι, ενώ αν ξεκινήσεις θα δεις αμέσως τα οφέλη του. Επειδή είναι αρκετά περίπλοκο και απαιτεί στρατηγική, καλή μνήμη, μεθοδικότητα και λογική, αποτελεί μία εξαιρετική μορφή πνευματικής άσκησης, αλλά και διασκέδασης. Θα σε βοηθήσει στην αυτοσυγκέντρωσή σου, στην ανάπτυξη και εξάσκηση της μνήμης σου, καθώς και στη σωστή λήψη αποφάσεων που βασίζονται στη λογική. Ειδικά για τα παιδιά, αποτελεί μία από τις πιο ωφέλιμες ενασχολήσεις. Έχει αποδειχθεί ότι τα διαπαιδαγωγεί, τα βοηθάει στην ανάληψη ευθυνών, ενώ αυξάνει και τον δείκτη IQ τους.

Εάν θέλεις, λοιπόν, να ακονίσεις το μυαλό σου, αλλά και να περάσεις καλά, το σκάκι είναι αυτό που χρειάζεσαι. Ο τέλειος συνδυασμός ψυχαγωγίας και μάθησης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ