10 ζώα που είναι σήμερα απόγονοι ή συγγενείς των δεινοσαύρων

-

Πριν περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια, η πρόσκρουση ενός μεγάλου μετεωρίτη στη Γη οδήγησε στην εξαφάνιση του 75% περίπου όλων των μορφών ζωής, εκ των οποίων και οι επιβλητικοί δεινόσαυροι. Υπάρχουν όμως κάποια ζώα απόγονοί τους, που κατάφεραν να επιβιώσουν από αυτόν τον όλεθρο και τα οποία ζούνε μέχρι και σήμερα, γεγονός αξιοσημείωτο.

Ας δούμε λοιπόν ποια από αυτά τα ζώα που όλοι ξέρουμε μπορούμε να πούμε ότι οι δεινόσαυροι ήταν οι προ- προ -προ -προ -προ…παππούδες τους.

1. Κότες και πουλιά

Έρευνες έχουν δείξει από απολιθώματα ότι οι κότες έχουν αρκετά όμοια αλληλουχία DNA με τους τυραννόσαυρους. Το ίδιο ισχύει και με όλα τα είδη πτηνών, τα οποία προήλθαν από ένα είδος δεινοσαύρου που είχε δύο πόδια. Και πράγματι έχουν και το κοινό ότι γεννάνε αυγά, όπως οι δεινόσαυροι…ίσως τώρα να το ξανασκεφτείτε πριν αποκαλέσετε κάποιον “κότα”.

2. Κροκόδειλοι

Και μόνο από την όψη τους, οι κροκόδειλοι φαίνονται πλάσματα ιερά και αρχέγονα. Οι κροκόδειλοι εικάζεται ότι πρωτοεμφανίστηκαν περίπου πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια, και θεωρούνται απόγονοι των δεινοσαύρων. Αν παρατηρήσετε την υφή του σκληρού δέρματος, τα δόντια τους και τα πόδια τους, μπορείτε να δείτε ότι δε διαφέρουν πολύ από δεινόσαυρους. Το ότι κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι και σήμερα, δείχνει μια ανθεκτικότητα που κερδίζει το σεβασμό μας.

3. Χελώνες

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χελώνες συγγενεύουν με τα πουλιά, τους κροκόδειλους, και κατά ακολουθία τους δεινόσαυρους. Οι χελώνες εμφανίστηκαν περίπου την ίδια εποχή με τους δεινόσαυρους, και πιο συγκεκριμένα οι θαλάσσιες χελώνες περίπου 110 εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι προϊστορικές θαλάσσιες χελώνες μάλιστα υπολογίζεται ότι έφταναν μέχρι και 4 μέτρα μήκος και 5 μέτρα πλάτος!

4. Στρουθοκάμηλοι

Αυτό το εντυπωσιακό τεράστιο πουλί που συναντάται στην Αφρική, θεωρείται ότι συγγενεύει με ένα συγκεκριμένο είδος δεινοσαύρου της Κρητιδικής Περιόδου. Στρουθοκάμηλοι υπάρχουν εδώ και πάνω από 66 εκατομμύρια χρόνια στη Γη. Και πράγματι, αν τους παρατηρήσει κανείς, θα δει ότι έχουν μακρύ λαιμό και πόδια και νύχια που μοιάζουν με δεινόσαυρο.

Διαφημιστείτε στην ιστοσελίδα μας!! Κάντε κλικ εδώ: https://www.ligoapoola.gr/2021/10/04/diafimisteite-stin-istoselida-mas/

5. Φίδια

Τα φίδια είναι κάποια από τα πιο τρομακτικά και απεχθή ζώα για κάποιους ανθρώπους, γεννώντας ένα φόβο πρωτόγονο. Τα ερπετά αυτά εμφανίστηκαν πριν περίπου 140 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή δυο φορές πριν από τους τυραννόσαυρους. Έκτοτε, έχουν επιβιώσει από πολλές καταστροφές και συνεχίζουν να βασιλεύουν μέχρι και σήμερα.

6. Καρχαρίες

Οι καρχαρίες μπορεί να μη μοιάζουν τόσο με τους δεινόσαυρους, αλλά υπήρχαν πολύ πιο πριν από αυτούς. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι κολυμπάνε στις θάλασσες και τους ωκεανούς της Γης εδώ και πάνω από 450 εκατομμύρια χρόνια. Πράγμα που σημαίνει ότι οι δεινόσαυροι είναι απόγονοί τους. Ο προϊστορικός καρχαρίας μεγαλόδοντας είχε περίπου το μέγεθος μιας σημερινής φάλαινας!

7. Καβούρια και αστακοί

Τα καβούρια και ειδικά οι αστακοί έχουν αποδειχτεί πολύ σκληρά καρύδια. Κάποια είδη αστακών θεωρείται ότι υπήρχαν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν τους δεινόσαυρους, και επίσης είναι από τα πρώτα είδη ζώων που τρέφονται φιλτράροντας το νερό. Όπως και οι καρχαρίες βέβαια, έχουν μικρύνει σημαντικά σε μέγεθος με το πέρασμα των χρόνων.

8. Πλατύποδες

Αυτά τα ιδιαιτέρως παράξενα και χαριτωμένα ζώα που συναντώνται στην Αυστραλία, υπήρχαν ήδη από την εποχή των δεινοσαύρων. Δυστυχώς πλέον ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό και κινδυνεύουν να γίνουν υπό εξαφάνιση.

9. Σφηνόδοντες

Από τους πιο προφανείς απόγονους των δεινοσαύρων, είναι οι σαύρες. Πιο συγκεκριμένα, η σαύρα σφηνόδοντας που ζει μονάχα στη Νέα Ζηλανδία, θεωρείται και το είδος που είναι πιο κοντά εξελικτικά στους δεινόσαυρους, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την όψη της. Οι σφηνόδοντες πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια, και πλέον δεν έχουν απομείνει και τόσο πολλές.

10. Μέλισσες

Από μελέτες που έχουν γίνει σε απολιθώματα ρετσίνας, υπολογίζεται ότι οι μέλισσες υπάρχουν στη Γη εδώ και περίπου 120 εκατομμύρια χρόνια. Ένα από τα πιο σημαντικά είδη για το ανθρώπινο είδος και τον πλανήτη, αφού παίζουν το ρόλο της επικονίασης των φυτών. Σήμερα όμως δυστυχώς φαίνεται να κινδυνεύουν όσο ποτέ άλλοτε, εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.

Διαβάστε επίσης εδώ για τους 10 πιο εντυπωσιακούς δεινόσαυρους που υπήρξαν ποτέ!

Διαβάστε επίσης εδώ για τα 8 πιο θηριώδη και τρομακτικά προϊστορικά ζώα που υπήρξαν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ