Πώς εξηγούνται 10 κοινά όνειρά μας κατά τη διάρκεια του ύπνου

-

Τα όνειρα είναι σίγουρα κάποια από τα πιο παράξενα πράγματα που κάνει ο άνθρωπος, αφού προέρχονται από το βαθύ υποσυνείδητο. Η εξήγησή τους, δεν είναι εύκολη υπόθεση, και πολλοί ψυχολόγοι δεν πιστεύουν σε αυτήν, θεωρώντας τα ανεξήγητο μυστήριο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ειδικοί ψυχολόγοι ονείρων που πιστεύουν ότι με βάση τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ψυχολογίας υπάρχει εξήγηση πίσω από κάθε όνειρο, έχοντας μελετήσει πολλά παραδείγματα.

Ας δούμε λοιπόν ποια θεωρείται η πιο διαδεδομένη εξήγηση κάποιων ονείρων που συνηθίζει να κάνει η πλειοψηφία των ανθρώπων:

1. Πτώση: Το να βλέπουμε στον ύπνο μας να πέφτουμε στο κενό ή οπουδήποτε είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα όνειρα. Σύμφωνα με ειδικούς, σημαίνει ότι έχουμε απουσία ελέγχου στη ζωή μας σε σημαντικά ζητήματα, πράγμα που μας φοβίζει. Συνήθως δεν βλέπουμε το σημείο στο οποίο πέφτουμε, αλλά η πτώση συνεχίζεται μέχρι να ξυπνήσουμε. Με άλλα λόγια, αυτό το όνειρο μας λέει ότι έχουμε διάφορα προβλήματα που χρειάζεται να λύσουμε σε διάφορους τομείς της ζωής μας.

2. Κυνηγητό: Άλλο ένα κοινό όνειρο είναι το να μας κυνηγάνε και εμείς να τρέχουμε να σωθούμε, γεμάτοι άγχος. Η εξήγηση θεωρείται ότι βρίσκεται στη φοβία μας για θέματα που δε θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, για τους δαίμονες μας, επομένως είναι καθαρά συμβολικό. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι όντως πιστεύουμε ότι κάποιος συγκεκριμένα μας κυνηγάει να μας βλάψει. Είναι με άλλα λόγια ένα μήνυμα άμεσης απειλής για εμάς, ή σημάδι κάποιας φοβίας μας.

3. Γύμνια: Το να ονειρευόμαστε ότι είμαστε γυμνοί μπροστά σε άλλους ανθρώπους, σημαίνει ότι ντρεπόμαστε για κάποιο συγκεκριμένο θέμα και το πώς θα μας κρίνουν οι άλλοι. Δεν έχει να κάνει με το σώμα μας, αλλά με κάποια ανασφάλεια πάνω στην οποία θα πρέπει να δουλέψουμε ώστε να χτίσουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση.

4. Πτήση: Αν βλέπουμε στο όνειρό μας ότι πετάμε, αυτό συνήθως είναι ένα ευχάριστο όνειρο. Θεωρείται ότι δείχνει την επιθυμία μας για ελευθερία και την πρόθεσή μας να σπάσουμε οποιαδήποτε δεσμά μας εμποδίζουν σε αυτό, αφήνοντας πίσω ό,τι μας ταλαιπωρεί. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι πλέον είμαστε επιτυχημένοι, κοιτάζοντας τον κόσμο από ψηλά, έχοντας υλοποιήσει τους στόχους μας.

5. Σεξουαλικά όνειρα: Τα όνειρα με σεξουαλικές φαντασιώσεις εξηγούνται από ειδικούς ως μια βαθιά επιθυμία για αληθινή συναισθηματική σύνδεση με άλλους ανθρώπους, κάτι που ακόμα μας λείπει στη ζωή μας. Μπορεί να σημαίνουν ότι νιώθουμε κάπως μόνοι, ή ότι επίσης θέλουμε να ανακαλύψουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

6. Θάνατος: Μη ανησυχήσετε αν δείτε στο όνειρό σας ότι πεθάνατε, αφού αυτό μπορεί να σας πει πολλά πράγματα για να βελτιώσετε την κατάσταση της ζωής σας. Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται ότι ο θάνατος συμβολίζει μια νέα θετική αλλαγή στη ζωή μας, και ότι αναγεννιόμαστε ως καλύτεροι άνθρωποι. Αν το δείτε, αναθεωρήστε τι πρέπει να βγάλετε έξω από τη ζωή σας που δεν σας ωφελεί πια, όπως μια σχέση, μια δουλειά, ή το παρελθόν σας.

7. Γνωστοί άνθρωποι: Συχνά μπορεί να δούμε στα όνειρά μας φίλους μας, κοντινά πρόσωπα, γνωστούς ή και διασημότητες. Αυτά τα πρόσωπα θεωρείται ότι συμβολίζουν κάποιες πτυχές του δικού μας εαυτού που θέλουμε να δουλέψουμε περισσότερο. Λειτουργούν δηλαδή σαν καθρέφτες. Οι διασημότητες συγκεκριμένα για παράδειγμα, μπορεί να συμβολίζουν την επιθυμία μας για περισσότερη επιτυχία και αναγνώριση.

8. Εξετάσεις: Ένα συχνά μας όνειρο επίσης μπορεί να είναι ότι δίνουμε κάποιο τεστ ή εξετάσεις, όπως στο σχολείο. Αυτό εξηγείται ως τη φοβία μας για την κριτική από τους άλλους, και την ανησυχία μας ότι θα τους απογοητεύσουμε. Δείχνει δηλαδή ότι έχουμε αμφιβολίες και ανασφάλειες, επομένως θα πρέπει να το δούμε και εμείς σαν κίνητρο να απαλλαγούμε από αυτές. Επίσης, μπορεί να εξηγείται ότι πάσχουμε από τελειομανία, και ότι αυτό είναι κάτι που μας αγχώνει ιδιαίτερα.

9. Ταξίδι: Αν βλέπουμε στο όνειρό μας ότι ταξιδεύουμε σε κάποιο μέρος με αεροπλάνο, αυτοκίνητο ή οποιοδήποτε άλλο μέσο, αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μια δραστική αλλαγή στη ζωή μας. Κάτι καινούριο που θα μας βγάλει από τη ρουτίνα και τη στασιμότητα.

10. Οδήγηση οχήματος που δεν ελέγχουμε: Πολλοί άνθρωποι ονειρεύονται ότι οδηγούν αυτοκίνητο ή κάποιο άλλο όχημα, το οποίο όμως δεν μπορούν να ελέγξουν. Η εξήγηση είναι ακριβώς αυτό, όπως και στα όνειρα με πτώση. Ότι δηλαδή υπάρχουν πράγματα στη ζωή μας που δεν νιώθουμε να ελέγχουμε, επομένως θα πρέπει να αναλάβουμε εμείς το τιμόνι και να μην αφήνουμε τους άλλους να ορίζουν τις ζωές μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ