Άνθρωπος vs. χιμπατζής: ποιος υπερέχει σε δύναμη και ικανότητες;

-

Είναι γεγονός ότι οι χιμπατζήδες είναι το κοντινότερο σε εμάς είδος ζώου, αφού το DNA τους είναι όμοιο κατά περίπου 96% με το δικό μας. Παρόλα αυτά, το ποσοστό που απομένει μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά σε κάποια πράγματα, όπως φυσικά στην μεγαλύτερη νοημοσύνη που έχουμε. Μπορεί όμως ένας χιμπατζής να υπερέχει σε κάποια πράγματα όπως η δύναμη σε σχέση με τον άνθρωπο; Μην σπεύσετε να απαντήσετε, καθώς μπορεί να εκπλαγείτε από μερικά skills του. Πάμε να συγκρίνουμε λοιπόν χιμπατζή και άνθρωπο, να δούμε τις διαφορές μας και ποιος θα νικούσε σε μια ενδεχόμενη μονομαχία:

Μέγεθος: Οι άνθρωποι υπερέχουν τόσο σε ύψος όσο και σε βάρος έναντι του χιμπατζή, μιας και αυτός έχει ύψος κατά μέσο όρο 1.50 εκ. και εμείς 1.60 – 1.78 ανάλογα το φύλο. Όσο για το βάρος, ο χιμπατζής ζυγίζει από 25 έως 50 κιλά, ενώ οι άνθρωποι κατά μέσο όρο από 50 έως 80 κιλά. Είναι αρκετό όμως αυτό; Σίγουρα όχι όπως θα δούμε παρακάτω.

Ταχύτητα: Ο χιμπατζής είναι σαφώς πιο γρήγορος από τον άνθρωπο, καθώς χρησιμοποιεί και τα 4 άκρα και μπορεί να φτάσει μεχρι και τα 40km/h. Ο άνθρωπος από την άλλη μπορεί να τρέξει κατά μέσο όρο γύρω στα 29km/h, επομένως μειονεκτεί. Ο Usain Bolt όταν έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα, υπολογίζεται ότι έφτασε περίπου τα 44km/h σε κάποιο σημείο της κούρσας. Επομένως μονάχα κάποιος υπεραθλητής τέτοιου είδους θα μπορούσε να συναγωνιστεί το χιμπατζή! Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι έχουν αρκετά μεγαλύτερη αντοχή και μπορούν να τρέχουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους χιμπατζήδες.

Δύναμη: Οι χιμπατζήδες μπορεί να είναι πιο μικρόσωμοι, αλλά είναι πιο δυνατοί από εμάς, εξαιτίας των διαφορετικών τύπου μυών που έχουν. Υπολογίζεται ότι ένας χιμπατζής συγκεκριμένα είναι 1,5 φορές πιο δυνατός από το μέσο άνθρωπο. Ακόμα και κάποιος πολύ μεγαλόσωμος και μυώδης άνδρας δεν θα μπορούσε ενδεχομένως να τα βάλει μαζί του.

Δάγκωμα: Εδώ έχει το πάνω χέρι ξεκάθαρα ο χιμπατζής αφού η δύναμη του δαγκώματός του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1300psi, σε αντίθεση με εμάς που φτάνει περίπου τα 162psi. Σε συνδυασμό με τους τεράστιους κοφτερούς κυνοδοντές του, μπορεί άνετα να μας ξεσκίσει τη σάρκα σε κομμάτια.

Αισθήσεις: Σε αυτόν τον τομέα έχουμε πιθανότατα ισοπαλία. Οι χιμπατζήδες ενώ έχουν χειρότερη όσφρηση, έχουν καλύτερη ακοή από εμάς. Εμείς από την άλλη έχουμε επίσης πιο καλή όραση. Εμείς λοιπόν τους βλέπουμε από μακριά καλύτερα, αλλά αυτοί ακούνε από μακριά ακόμα και μικρούς θορύβους.

Διάρκεια ζωής: Οι χιμπατζήδες στη φύση ζούνε κατά μέσο όρο 3240 έτη, αλλά σε συνθήκες φροντίδας μπορούν να ζήσουν περισσότερο και να φτάσουν μέχρι και πάνω από τα 70 έτη. Σε γενικές γραμμές όμως, έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από τους ανθρώπους, των οποίων είναι κατά μέσο όρο από 68-83 έτη, ανάλογα την περιοχή.

Ικανότητες μάχης: Οι χιμπατζήδες μπορούν σίγουρα να εκπαιδευτούν και να φέρονται πολύ τρυφερά και ανθρώπινα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι είναι άγρια ζώα, και οι μη εκπαιδευμένοι χιμπατζήδες μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα επιθετικοί και βίαιοι. Με τη δυνατή λαβή τους γραπώνουν και ρίχνουν κάτω τον αντίπαλό τους, χτυπάνε, κλωτσάνε, και φυσικά δαγκώνουν. Εμείς από την άλλη είμαστε πιο έξυπνοι και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το βάρος μας ως αντίσταση, αλλά δυστυχώς δεν είναι αρκετό αυτό. Γι’ αυτό και άλλωστε έχουν σημειωθεί κάποιες πολύ βίαιες επιθέσεις από χιμπατζήδες σε ανθρώπους, στις οποίες δεν ήταν δυνατόν να αμυνθούν τα θύματα.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο πίθηκος θα νικούσε τη μάχη εναντίον του ανθρώπου, χρησιμοποιώντας τα ατού του. Η καλύτερη τακτική απέναντι σε μια επίθεση από χιμπατζή είναι να τρέξετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Αυτό γιατί, ενώ οι χιμπατζήδες είναι πιο γρήγοροι, κουράζονται πιο εύκολα και σταματάνε. Επομένως αν είμαστε σε μια εύλογη απόσταση και αρχίζουμε να τρέχουμε για πολύ, μπορεί και να γλιτώσουμε!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ