Η ψευδής εικόνα του παγκόσμιου χάρτη: δείτε το πραγματικό μέγεθος ηπείρων και χωρών

-

Εσείς γνωρίζατε ότι οι κλασσικοί παγκόσμιοι χάρτες μας δίνουν μία αρκετά λανθασμένη εικόνα σχετικά με το αληθινό μέγεθος των χωρών και των ηπείρων της γης; Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ότι η γη είναι σφαιρική, και ο χάρτης προσπαθεί να αποτυπώσει τις ηπείρους σε επίπεδη επιφάνεια δύο διαστάσεων.

Αντίθετα, αν δούμε το χάρτη αποτυπωμένο πάνω σε τρισδιάστατη υδρόγειο σφαίρα, είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα. Και πάλι βέβαια δεν υπάρχει η τέλεια ακρίβεια, καθώς ο πλανήτης δεν είναι απόλυτα σφαιρικός και ομοιόμορφος σε όλη του την έκταση.

Οι επίπεδοι χάρτες όμως μπορούν να πέσουν πολύ έξω στην απεικόνιση του μεγέθους των ηπείρων, διότι η επιφάνεια των ημισφαιρίων που βρίσκεται βόρεια και νότια, πρέπει αναγκαστικά να διευρυνθεί έτσι ώστε να δείχνει τις σωστές αποστάσεις.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές χώρες του βορείου ημισφαιρίου να φαίνονται πολύ πιο μεγάλες από ότι είναι, αφού βρίσκονται αρκετά βόρεια. Στο νότιο ημισφαίριο, αν εξαιρέσουμε φυσικά την Ανταρκτική, οι χώρες βρίσκονται πιο κοντά στον ισημερινό, επομένως η διαφορά μεγέθους τους από την πραγματικότητα είναι κάπως πιο μικρή.

Για να καταλάβετε όμως την τεράστια διαφορά, αρκεί να πάρουμε το τρανταχτό παράδειγμα της Αφρικής. Το πραγματικό μέγεθος της της Αφρικής, καθότι βρίσκεται αρκετά κεντρικά, δεν αλλάζει σημαντικά από αυτό που φαίνεται στους επίπεδους χάρτες.

Βλέποντας όμως το λάθος μέγεθος των χωρών του βορείου ημισφαιρίου, όπως η Ρωσία, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, σχηματίζουμε την εντύπωση ότι η Αφρική είναι πολύ μικρότερη από ότι πραγματικά είναι.

Ενδεικτικά λοιπόν για να αντιληφθείτε πόσο μεγάλη είναι η Αφρική και πόσο πιο μικρές κάποιες άλλες χώρες, δείτε την παρακάτω εικόνα. Όπως βλέπετε, αν μετρήσουμε με το πραγματικό μέγεθος, μέσα στην Αφρική χωράνε όλες οι παρακάτω χώρες: οι Ηνωμένες Πολιτείες, Η Κίνα, Η Ινδία, η Ιαπωνία και μία σειρά από μεγάλες και μικρές ευρωπαϊκές χώρες!

Αν θέλετε να δείτε το πραγματικό μέγεθος οποιασδήποτε χώρας επιθυμείτε, μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα www.thetruesize.com. Εκεί μπορείτε να επιλέξετε τη χώρα που θέλετε και να την μεταφέρετε σε οποιοδήποτε σημείο της επιφάνειας της γης, ώστε να δείτε πώς αλλάζει το μέγεθός της.

Θα εκπλαγείτε με την τεράστια σμίκρυνση που γίνεται αν πάρετε π.χ. την Ανταρκτική, τη Ρωσία, ή τον Καναδά και τις μεταφέρετε προς τον ισημερινό.

Το πραγματικό μέγεθος της Ανταρκτικής, καθότι βρίσκεται ακριβώς στον Νότιο Πόλο και μεγεθύνεται υπερβολικά, είναι μόλις λίγο μεγαλύτερο από αυτό της Κίνας, ενώ η Ρωσία φαίνεται περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από ότι πραγματικά είναι!

Διαφημιστείτε στην ιστοσελίδα μας!! Κάντε κλικ εδώ: https://www.ligoapoola.gr/2021/10/04/diafimisteite-stin-istoselida-mas/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ