Health alert: σταματήστε άμεσα να χρησιμοποιείτε μπατονέτες

-

Μία φαινομενικά αθώα συνήθεια που έχουν πολλοί άνθρωποι είναι ο καθαρισμός του κεριού των αυτιών με μπατονέτες. Δυστυχώς όμως, ειδικοί από όλον τον κόσμο τονίζουν ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να αποδειχτεί πολύ επιβλαβής για την υγεία των αυτιών μας.

Πρώτον, η προσπάθεια απομάκρυνσης του κεριού από το εσωτερικό των αυτιών με τη μπατονέτα, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμούμε. Ενώ δηλαδή απομακρύνει μέρος του κεριού, το περισσότερο από αυτό σπρώχνεται ακόμα πιο μέσα με τη μπατονέτα.

Η μεγαλύτερη συσσώρευση κεριού με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ακοής ή σε “κουδούνισμα”, δηλαδή το να ακούμε ενοχλητικούς θορύβους. Ο οργανισμός έχει το δικό του μηχανισμό ώστε να μπορεί να αποβάλλει φυσικά το κερί, και σπρώχνοντάς το πιο μέσα τον εμποδίζουμε.

Επιπλέον, οποιοδήποτε αντικείμενο δεν πρέπει να εισέρχεται μέσα στο ακουστικό κανάλι, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό και ενδεχομένως διάτρηση του τυμπάνου.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η περιοχή του εσωτερικού του αυτιού είναι πολύ ευαίσθητη. Αν βάλουμε βαθιά τη μπατονέτα μέσα στο αυτί λοιπόν μπορεί να προκληθεί μέχρι και ανεπανόρθωτη βλάβη και απώλεια ακοής, εκτός από αιμορραγία.

Επίσης, οι γιατροί επισημαίνουν ότι το κερί είναι απαραίτητο για την υγεία του αυτιού, καθώς λειτουργεί σαν προστατευτικό στρώμα από μολύνσεις και ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων.

Επομένως, για το καλό μας συνίσταται να σταματήσουμε τη συνήθεια να βγάζουμε μόνοι μας το κερί από τα αυτιά μας, και να το αφήνουμε να βγει και να απορροφηθεί φυσικά από τον οργανισμό.

Αν παρόλα αυτά νιώθουμε δυσφορία στα αυτιά μας από τη συσσώρευση του κεριού, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό γιατρό, ο οποίος πολύ εύκολα και ανώδυνα θα αφαιρέσει το περιττό κερί.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ