Χρήσιμες τεχνικές αυτοάμυνας: πώς να αποφύγετε το στραγγάλισμα και το κεφαλοκλείδωμα

-

Ο καθένας μας θα μπορούσε κάποια στιγμή να βρεθεί σε μία επικίνδυνη κατάσταση, ενδεχομένως και απειλητική για τη ζωή του. Ληστείες, διαρρήξεις, επιθέσεις και έγκλημα γενικά υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες λίγο ή πολύ, και κάποιος αν σταθεί άτυχος μπορεί να πέσει θύμα, είτε στο δρόμο είτε μέσα στο σπίτι του.Γι’ αυτό και είναι χρήσιμο όλοι να γνωρίζουμε κάποιες βασικές κινήσεις αυτοάμυνας, οι οποίες πιθανότατα θα αποβούν σωτήριες σε κάποιες περιπτώσεις.

Μία πολύ κοινή επίθεση είναι η απόπειρα πνιγμού με τα χέρια, είτε από μπροστά είτε από πίσω. Στα παρακάτω βίντεο θα δείτε πώς πρέπει να αμυνθείτε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Στραγγάλισμα από μπροστά:

Όταν κάποιος σας έχει πιάσει από το λαιμό και προσπαθεί να σας πνίξει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αμέσως είναι να κλείσετε το σαγόνι σας προς τα κάτω.

Στη συνέχεια, πιάνετε τους καρπούς του επιτιθέμενου και τους πιέζετε προς τα κάτω, ώστε να λυγίσουν και το σώμα του να σκύψει προς τα εσάς. Μόλις γίνει αυτό, αμέσως δίνετε γονατιά στο στομάχι του και ελευθερώνεστε.

Εναλλακτικά, αφού κλείσετε το σαγόνι σας, μπορείτε να πιάσετε τον ένα καρπό του επιτιθέμενο σταυρώνοντας το χέρι σας, και να επιτεθείτε με χτύπημα στο πρόσωπο με το χέρι και έπειτα με γονατιά. Δείτε παρακάτω το βίντεο με τις οδηγίες για να καταλάβετε καλύτερα:

Kεφαλοκλείδωμα από πίσω:

Μπορεί να φαίνεται κάπως αδύνατο να αποδράσετε από ένα δυνατό κεφαλοκλείδωμα, αλλά υπάρχει τρόπος. Είναι καίριας σημασίας, όπως και στο στραγγάλισμα, να δράσετε το συντομότερο δυνατόν, σαν αντανακλαστικό.

Με το που νιώσετε το χέρι του επιτιθέμενου στο λαιμό σας, πάλι κλείνετε ακαριαία το σαγόνι σας προς τα κάτω, και πιάνετε τον καρπό και το εσωτερικό του αγκώνα του πιέζοντας προς τα κάτω. Στη συνέχεια κάνετε ένα βήμα προς το πλάι. Αν δηλαδή σας έχει πιάσει με το δεξί του χέρι, εσείς κάνετε ένα βήμα προς τα δεξιά.

Έτσι, δημιουργείται χώρος ώστε με το αριστερό σας χέρι να επιτεθείτε στη βουβωνική χώρα με κίνηση προς τα πίσω. Ο επιτιθέμενος στη συνέχεια θα σκύψει από το χτύπημα και θα χαλαρώσει η λαβή του, οπότε θα πρέπει να επιτεθείτε με τον αγκώνα στο πρόσωπό του. Τρεις δηλαδή γρήγορες κινήσεις είναι αρκετές ώστε να ξεφύγετε από το κεφαλοκλείδωμα.

Τέλος, αν με το κεφαλοκλείδωμα σας σηκώνει προς τα επάνω στον αέρα, κάνετε τις ίδιες κινήσεις αλλά με ένα βήμα μπροστά αυτή τη φορά, και έπειτα επιτίθεστε με το ίδιο πόδι προς τα πίσω.

Οδηγίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ