Μπανάνα, μια υπερτροφή

-

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

 Είναι μία από τις πιο πολύτιμες τροφές στον κόσμο και, δικαίως, χαρακτηρίζεται ως «υπερτροφή». Οι μαϊμούδες τρελαίνονται για αυτή και δεν είναι λίγες εκείνες που παγιδεύτηκαν επειδή τις παγίδευσαν με μία. Η δημοφιλία της είναι τόσο μεγάλη, ώστε έχει κυριαρχήσει σε γλυκά, κέικ, κρέπες, δημητριακά, παγωτά. Ένα φρούτο τόσο θρεπτικό και χρήσιμο για την υγεία μας, όσο και νόστιμο. Ναι, σωστά κατάλαβες. Μιλάμε για τη μπανάνα, το τροπικό φρούτο που αποτελεί τον καρπό του φυτού μπανανιά.

Τρόποι κατανάλωσης

Η μπανάνα καταναλώνεται με πολλούς τρόπους. Ο συχνότερος είναι ο ωμός, αφού η μπανάνα απλώς καθαρίζεται και τρώγεται από τους περισσότερους. Υπάρχει και ένας τρόπος ο οποίος είναι συνηθέστερος στην Ασιατική κουζίνα, στον οποίο η μπανάνα ψήνεται. Άλλος ένας τρόπος είναι η μπανάνα να αποξηραίνεται και να κόβεται σε κομμάτια. Όπως και να καταναλωθεί, παραμένει ένα θρεπτικό έδεσμα!

Θερμιδική αξία

Μία μπανάνα ζυγίζει περίπου 126 γραμμάρια. Αν τη μελετήσουμε προσεκτικά, θα δούμε πως η μπανάνα περιέχει 111 θερμίδες, ένα γραμμάριο από πρωτεΐνη και 30 γραμμάρια από υδατάνθρακες. Εμπεριέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα (όπως νάτριο, κάλιο, βιταμίνη C), γεγονός πως κατέχει επάξια μία θέση στη λίστα με τις πιο θρεπτικές τροφές.

Οφέλη για την υγεία

Η μπανάνα έχει άπειρα οφέλη για την υγεία, οι περισσότεροι την καταναλώνουν ως πρωινό ώστε να έχουν ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα ή ως ένα γευστικό σνακ όταν επιθυμήσουν ένα γλυκό χωρίς πολλές θερμίδες.

Ανάμεσα στα οφέλη για την υγεία είναι τα εξής:

  • Κάλιο και μαγνήσιο: Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε  κάλιο και μαγνήσιο που δίνουν πολύ ενέργεια στο μυϊκό σύστημα και στον υπόλοιπο οργανισμό. Άνθρωποι που είναι αθλητές ή εργάζονται με σκληρές εργασιακές συνθήκες, καταναλώνουν συχνά πολλές μπανάνες.

  • Προστασία από το άσθμα: Έχει διαπιστωθεί πως η κατανάλωση μπανάνας προστατεύει το αναπνευστικό μας σύστημα από προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα.

  • Καλή διάθεση. Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε αμινοξέα, πολλά από τα οποία ευθύνονται για τη βελτίωση της μνήμης και της καλής διάθεσης. Ενδείκνυνται για χαλάρωση και μείωση του στρες.

  • Πεπτική υγεία: Οι μπανάνες ενδυναμώνουν την καλή υγεία του παχέος εντέρου, ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη κινητικότητά του και θεραπεύουν από προβλήματα, όπως η διάρροια.

  • Καλύτερη λειτουργία της καρδιάς: Έχει διαπιστωθεί πως όλες οι θρεπτικές ουσίες που περιέχει η μπανάνα, προστατεύουν την υγεία της καρδιάς και αποτρέπουν την προσβολή της από καρδιοπάθειες.

  • Συμβάλλει στο υγιές βάρος: Η μπανάνα δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού και για αυτό μόλις την καταναλώσεις, δε θέλεις να φας κάτι άλλο (συνήθως, τροφές χαμηλής θρεπτικής αξίας).

Βάλε τη μπανάνα στην καθημερινή σου διατροφή, αξίζει!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ