Μητρικός θηλασμός: Οι δυσκολίες του και πως να τις αντιμετωπίσεις

-

Γράφει η Σταματούλα Κυριακίδου

Ο μητρικός θηλασμός προσφέρει πολλά οφέλη στο βρέφος και τη μητέρα, αλλά ενίοτε έχει και τις δυσκολίες του.

Τα πιο σημαντικά από τα οφέλη για το βρέφος, είναι η σωστή ανάπτυξη του πεπτικού του συστήματος, τα αντισώματα που παίρνει από το γάλα και η προστασία από ασθένειες, όχι μόνο κατά τη βρεφική ηλικία αλλά και μεταγενέστερα.

Όσον αφορά τη μητέρα, τα κυριότερα οφέλη για την ίδια είναι ότι μπορεί να χάσει πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης, επανέρχεται πιο γρήγορα η μήτρα στο φυσιολογικό της μέγεθος, και μειώνονται οι πιθανότητες για καρκίνο του μαστού.

Για να επωφεληθείτε εσείς και το μωράκι σας όλα τα παραπάνω, ας δούμε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάποιες δυσκολίες που προκύπτουν συχνά κατά τον θηλασμό.

Το μωρό δυσκολεύεται να θηλάσει

Συνήθως τη δυσκολία αυτή οι μητέρες την αντιμετωπίζουν τις πρώτες μέρες της γέννησης του μωρού, όταν βρίσκονται ακόμα στο μαιευτήριο. Το μωρό δεν πιάνει σωστά το στήθος με αποτέλεσμα να μη χορταίνει. Συνήθως αυτό συμβαίνει γιατί το μωρό πιάνει μόνο την άκρη του στήθους και όχι ολόκληρη την άλω. Σε όλα τα μαιευτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, ανά δύο ή τρεις μέρες παραδίδονται μαθήματα θηλασμού. Καλό θα ήταν τα μαθήματα αυτά να τα παρακολουθήσετε γιατί θα μάθετε πολλά για τον θηλασμό και θα διευκολυνθείτε ιδιαίτερα. Επίσης κάθε φορά που αντιμετωπίζετε δυσκολία, μη διστάσετε να καλέσετε κάποια μαία να σας βοηθήσει, γιατί όχι, ξανά και ξανά.

Τραυματισμός του στήθους από τον θηλασμό

Τις πρώτες μέρες που το μωρό ακόμα δεν έχει μάθει να θηλάζει σωστά και πιάνει μόνο την άκρη του στήθους, είναι συχνό φαινόμενο ο τραυματισμός του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μητέρα να πονάει αρκετά σε κάθε θηλασμό. Αρχικά πρέπει να ξέρετε ότι αυτό κρατάει λίγες μόνο μέρες, αφού αργότερα το στήθος προσαρμόζεται στον θηλασμό και σκληραίνει, με αποτέλεσμα να πάψει να τραυματίζεται. Μέχρι τότε υπάρχουν στην αγορά κρέμες που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Ένας ακόμη τρόπος αντιμετώπισης είναι μετά από κάθε θηλασμό να απλώνετε γύρω από την άλω μητρικό γάλα -πρωτόγαλα στην αρχή- και να το αφήνετε να στεγνώσει.

Πέτρωμα” του στήθους

Όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα γάλακτος στο στήθος, το οποίο δεν καταναλώνεται για ώρες υπάρχει περίπτωση το στήθος να πετρώσει. Για να το αποφύγετε αυτό καλό θα είναι να έχετε προμηθευτεί ένα θήλαστρο και όταν αισθάνεστε το στήθος σας να πρήζεται, να αφαιρείτε το περίσσιο γάλα. Το γάλα αυτό, αν θέλετε μπορείτε να το καταψύξετε για μελλοντική χρήση. Αν παρόλα αυτά κάποια στιγμή το στήθος σας “πετρώσει” και πονάει, θα σας βοηθήσει ένα χλιαρό μπάνιο όπου κάτω από το τρεχούμενο νερό πρέπει να κάνετε μαλάξεις στην περιοχή, ώστε να μαλακώσει το γάλα και να αφαιρεθεί σιγά–σιγά. Σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να επαναφέρετε το στήθος σας τις επόμενες ώρες, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας γιατί υπάρχει ο κίνδυνος το “πέτρωμα” να εξελιχθεί σε μαστίτιδα.

Ντρέπομαι να θηλάσω δημόσια”

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει πλαίσιο νόμου με το οποίο οι γυναίκες που θηλάζουν δημόσια προστατεύονται. Μην έχετε λοιπόν στο μυαλό σας θέματα τύπου “προσβολή της δημοσιάς αιδούς”. Αν παρόλα αυτά δεν αισθάνεστε άνετα, σίγουρα θα σας βοηθήσει το να ρίξετε ένα ύφασμα το οποίο θα καλύψει το πάνω μέρος του στήθους σας, ώστε να μην είναι εκτεθειμένο.

Σε περίπτωση που κάτι σας απασχολεί ιδιαίτερα, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποια γραμμή στήριξης για τον θηλασμό, όπου θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε κάθε σχετική δυσκολία.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ