Συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά σοκολάτα-πορτοκάλι

-

Γράφει η Νάντια Μορφωνιού

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι αναντίρρητα ένα γλυκό άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νηστεία της Σαρακοστής- και όχι μόνο. Αν έχετε βαρεθεί να τον τρώτε κάθε φορά με την κλασσική γεύση από λάδι και κανέλλα, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε μια πανεύκολη και πεντανόστιμη παραλλαγή του, εμπλουτισμένη με φρουτένια γεύση πορτοκαλιού και συνδυασμό κολασμένης σοκολάτας, αλλά και πλούσια, μαλακή υφή που θα κάνει τους πάντες να παραμιλάνε!

Συστατικά

1 ποτήρι λιωμένο βούτυρο

3 ποτήρια νερό

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό

1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό

3 ποτήρια ζάχαρη

2 βανίλιες

Ξύσμα από 3 μεσαία πορτοκάλια

125γρ. κουβερτούρα 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το λιωμένο βούτυρο μαζί με το σιμιγδάλι σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, και ανακατεύουμε συνεχώς για 6-8 λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί καλά το σιμιγδάλι και να πάρει χρυσαφί χρώμα.

  2. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το νερό με το πορτοκάλι, τη ζάχαρη και το ξύσμα και τα αφήνουμε να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά, χωρίς όμως να φτάσουν σε σημείο βράσης.

  3. Μόλις το σιμιγδάλι μας πάρει το επιθυμητό χρώμα, χαμηλώνουμε στο μεσαίο τη φωτιά και αδειάζουμε τα υγρά υλικά της δεύτερης κατσαρόλας σε αυτή με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς. Προσοχή: το μείγμα θα αρχίσει να κοχλάζει απότομα, οπότε θα πρέπει να αδειάσετε τα υγρά πολύ προσεκτικά και γρήγορα μέσα στην κατσαρόλα για να αποφύγετε τυχόν εγκαύματα.

  4. Προσθέτουμε τις βανίλιες, και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθούν επαρκώς τα υγρά και το μείγμα μας να γίνει πολύ παχύρρευστο.

  5. Αδειάζουμε το μισό μείγμα σε μια φόρμα για κέικ, και κρατάμε το άλλο μισό στην κατσαρόλα μας σβήνοντας τη φωτιά. 

  6. Προσθέτουμε σε αυτό που κρατήσαμε την κουβερτούρα κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια και την αφήνουμε να λιώσει με τη θερμοκρασία του μείγματος. Μόλις πάρει όλο το μείγμα ομοιόμορφο, σοκολατένιο χρώμα, το αδειάζουμε και αυτό στη φόρμα μας. 

  7. Περιμένουμε 3-4 ώρες να σφίξει καλά το μείγμα μέσα στη φόρμα και να σταθεί πριν την αναποδογυρίσουμε σε μια πιατέλα. 

Χρήσιμα tips:

  • Όλα τα υλικά πρέπει να μετρηθούν με το ίδιο ποτήρι για να επιτευχθεί η βέλτιστη δυνατή αναλογία. 

  • Αν νηστεύετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με 2/3 του ποτηριού ηλιέλαιο, με σχεδόν το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.

  • Αν θέλετε ακόμα πιο γλυκιά γεύση στο χαλβά σας, μπορείτε να αντικαταστήσετε την κουβερτούρα με την ίδια ποσότητα σε μερέντα ή σε κουβερτούρα γάλακτος.

  • Αν θέλετε να τερματίσετε το ρεκόρ των θερμίδων- και της απόλαυσης, τότε μπορείτε να φτιάξετε μια λαχταριστή επικάλυψη με λιωμένη κουβερτούρα ή λευκή σοκολάτα ή ακόμα και να καβουρδίσετε αμύγδαλα φιλέ/φουντούκια και να τα προσθέσετε στο τελικό μείγμα πριν το ρίξετε στη φόρμα.

Αυτό ήταν! Ο χαλβάς μας είναι έτοιμος για να τον μοιραστείτε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα,  ή- γιατί όχι- και να τον απολαύσετε μόνοι σας. Ένα είναι το μόνο σίγουρο: δε θα μείνει ψίχουλο! 

Καλή σας απόλαυση! 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ