“American Animals”(2018): η αληθινή ιστορία μιας αξιομνημόνευτης ληστείας

-

Η ταινία “American Animals”(“Μια Αμερικανική Ληστεία”) μας διηγείται την αληθινή ιστορία τεσσάρων νεαρών φοιτητών, οι οποίοι επιχείρησαν να ληστέψουν σπάνια βιβλία μεγάλης αξίας από τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Kentucky της Transylvania. Μπορεί να ακούγεται συνηθισμένο κινηματογραφικό θέμα αυτό της ληστείας, αλλά εδώ, τόσο ο σκηνοθέτης Bart Layton, τόσο και οι ηθοποιοί, έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά, ώστε να βγει ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα.

Τα γεγονότα της ταινίας χρονολογούνται το 2003-4, οπότε και ο Warren(Evan Peters), σκαρφίζεται την παράτολμη ιδέα, και στρατολογεί τον φίλο του Spencer(Barry Keoghan) και άλλους δύο φοιτητές, τους Chas(Blake Jenner) και Eric(Jared Abrahamson). Ο σκηνοθέτης δίνει μεγάλη έμφαση στην αποτύπωση της ψυχολογίας των χαρακτήρων. Χωρίς κριτική ματιά λοιπόν, παρουσιάζονται όσο πιο πειστικά και ρεαλιστικά οι σκέψεις των τεσσάρων νεαρών, και τι τους οδήγησε σε αυτήν την απόφαση.

Ο Warren, πιστεύει ότι ζει σε μια κοινωνία όπου το να κάνεις όνειρα για μια μεγάλη ζωή είναι μάταιο, αν δεν πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Έτσι, πείθει τους άλλους τρεις με μεγάλη αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, ότι πρέπει να κάνουν κάτι δραστικό και να φτιάξουν οι ίδιοι τη ζωή τους, διαφορετικά θα ζήσουν συμβιβασμένοι στη μετριότητα. Η μεγάλη αφέλεια και των τεσσάρων όμως είναι εμφανής, καθώς πιστεύουν ότι πρόκειται για εύκολη υπόθεση και ότι θα τη βγάλουν καθαρή, με ένα μάτσο χρήματα. Το νεαρό της ηλικίας τους λοιπόν και ο ενθουσιασμός είναι αυτά που τελικά τους παρασύρουν στην απόφαση για τη μεγάλη ληστεία.

Έτσι, καταστρώνουν το σχέδιό τους προσεκτικά, αλλά χωρίς να έχουν υπολογίσει διάφορα πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά σε αυτό το εγχείρημα. Παράλληλα, στην ταινία εμφανίζονται σποραδικά οι τέσσερις πραγματικοί νεαροί που διέπραξαν τη ληστεία, εξηγώντας τις πράξεις τους. Κάπως δηλαδή σαν ντοκιμαντέρ, αλλά σποραδικά και με τόσο μικρή χρονική διάρκεια, ώστε η ταινία να μη χάνει το χαρακτήρα της και να παραμένει ταινία και όχι ντοκιμαντέρ.

Η ένταση και το σασπένς του “American Animals” είναι τόσο καλά χτισμένα, ώστε να μην πάρετε τα μάτια σας από την οθόνη ούτε για δευτερόλεπτο στην κυριολεξία. Τα συναισθήματα της αγωνίας, του στρες και της απόγνωσης είναι τόσο ζωντανά ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των νεαρών, που μας κάνουν να ταυτιστούμε μαζί τους, ξεχνώντας ότι πρόκειται για εγκληματίες. Αυτός είναι και ο σκοπός του σκηνοθέτη, να μην τους παρουσιάσει δηλαδή ως κοινούς κακοποιούς, αλλά ως νεαρά παιδιά που απλά έκαναν μια μεγάλη χαζομάρα.

Η ταινία αποτελείται από δράση σε μεγάλο μέρος της, και θα έχετε “γαντζωθεί” από τα πρώτα κιόλας λεπτά, πόσο μάλλον όσο προχωράει και μπαίνει στο ψητό. Η αξιόλογη λοιπόν σκηνοθεσία και ηθοποιία του “American Animals” μετέτρεψαν ένα σύνηθες θέμα σε μια ταινία που θα διασκεδάσει αλλά και θα προβληματίσει τον οποιονδήποτε. Και αυτό γιατί, στο τέλος κανείς αναρωτιέται, πώς η κοινωνία μας έχει γίνει έτσι, ώστε να γεννιούνται νέα παιδιά χωρίς πραγματικά όνειρα, και χωρίς ζωή με νόημα, και τελικά να οδηγούνται σε τέτοιες πράξεις απελπισίας.

Το “American Animals” είναι διαθέσιμο στην υπηρεσία της Novaondemand, και έχει βαθμολογηθεί με 7/10 στο Imdb.

Βαθμολογία: 8/10

Δείτε το trailer:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ