Καλαμάτα: ο απόλυτος προορισμός της Πελοποννήσου- οδηγός

-

Γράφει η Δέσποινα Γεώργα

Η Καλαμάτα, μόλις 240χλμ μακριά από την Αθήνα, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλους εκείνους που δεν μπορούν να στριμωχτούν στα πλοία για να πάνε διακοπές σε κάποιο νησί. Επίσης, για εκείνους που θέλουν να πάνε οδικώς στον προορισμό τους (ή με το ΚΤΕΛ) και για εκείνους που θέλουν να βρίσκονται σε μία σχετικά μεγάλη πόλη, αλλά να μπορούν ταυτόχρονα να απολαύσουν τα μπάνια και τις εκδρομές τους.

Νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, η Καλαμάτα είναι από τα μέρη που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, πόλη και χωριό. Είναι από τα μέρη που θα φας πολύ και καλά, που θα διασκεδάσεις, θα χαλαρώσεις και θα γνωρίσεις μερικά από τα πιο όμορφα τοπία της Ελλάδας.

Η ΠΟΛΗ

Τα στενά του ιστορικού κέντρου της Καλάματας γεμάτα όμορφα παστέλ κτίσματα θα σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή και θα γεμίσουν την βόλτα σου με χρώματα. Είναι το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσεις την βόλτα σου στα αξιοθέατα, ενώ θα ανακαλύψεις πανέμορφα κτίρια που αντιστέκονται στον χρόνο. Από την άλλη ο κεντρικός δρόμος της πόλης με την μεγάλη πλατεία (Βασιλέως Γεωργίου) θα σε μεταφέρει στο παρόν και στην ζωντάνια της Καλαμάτας. Από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι κατάμεστος από κόσμο. Εκεί χτυπά η καρδιά της πόλης και βρίσκονται τα περισσότερα μαγαζιά για φαγητό και ψώνια.

Την απογευματινή σου βόλτα μπορείς επίσης να την κάνεις στο λιμάνι της Καλαμάτας, με τα διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια αλλά και τα εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίσματα, που αποτελούν πλέον μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Η καλύτερη ώρα για να απολαύσεις την θέα στην μαρίνα είναι το ηλιοβασίλεμα. Από εκεί, θα φτάσεις σύντομα στην Ναυαρίνου και στον παραλιακό δρόμο με τα αναρίθμητα μαγαζιά και την ατελείωτη περατζάδα. Με τους φοίνικες και την παραλία θα νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο πιο εξωτικό μέρος, ενώ η περιοχή σφύζει από ζωή, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σε κοντινή απόσταση από την πόλη, βρίσκεται το περίφημο βυζαντινό κάστρο, χτισμένο πάνω από τον ποταμό Νέδοντα. Εκεί βρίσκεται και το μαγευτικό, ανοιχτό θέατρο της Καλαμάτας, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να απολαύσεις θεατρικές και άλλες παραστάσεις αλλά και διάφορες συναυλίες. Υπάρχει επίσης ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων, ο οποίος έχει έντονη σχέση με την Επανάσταση του 1821. Βρίσκεται στην πλατεία της 23ης Μαρτίου, που πήρε την ονομασία της από την ημερομηνία απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό. Το παρελθόν ξεχειλίζει από κάθε γωνία και είναι έτοιμο να σου αποκαλύψει πολλές ιστορίες.

Στην πόλη υπάρχει επίσης δημοτική Πινακοθήκη, αρχαιολογικό και λαογραφικό μουσείο. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το δημοτικό πάρκο σιδηροδρόμων, ένα θεματικό πάρκο-μουσείο. Μέσα στην έκταση του πάρκου υπάρχουν λίμνες, εκτάσεις με πράσινο, ποδηλατόδρομος, γήπεδα και παιδικές χαρές. Είναι ιδανικό μέρος για όσους έχουν παιδιά και συνδυάζει την διασκέδαση με την μάθηση.

ΦΑΓΗΤΟ-ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Η πόλη, η παραλία αλλά και τα γύρω χωριά είναι γεμάτα καφετέριες, εστιατόρια, ταβερνάκια και bar για κάθε γούστο και προτίμηση. Στα ταβερνάκια στην παραλία θα φας εξαιρετικό φρέσκο ψάρι, θα πιείς Ασύρτικο ή Ροδίτη (ποικιλίες τοπικών μεσσηνιακών κρασιών), θα δοκιμάσεις διάφορα είδη κρεατικών και μεζέδων. Μην ξεχάσεις να ζητήσεις την παραδοσιακή ομελέτα με σύγκλινο, τα λουκάνικα με το πορτοκάλι, τον καγιανά αλλά και τα εξαιρετικά χοιρινά που ψήνονται στους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους. Τα διάφορα τυριά τους, επίσης, αποτελούν μια υπέροχη συνοδεία για το κρασί σου, μαζί με τα φρεσκο-ζυμωμένα, προζυμένια ψωμιά που προσφέρουν οι μικρές ταβέρνες. Για γλυκό φυσικά παραδοσιακές γαλατόπιτες, δίπλες ή ακόμα και μερικά φρέσκα (ή και αποξηραμένα) σύκα-τσαπέλες. Η Καλαμάτα φημίζεται, τέλος, για το εκπληκτικό της λάδι, αλλά και για το μέλι με το οποίο φτιάχνονται εκείνα τα φανταστικά παστέλια τους.

Όσον αφορά την νυχτερινή σου διασκέδαση, τόσο η περατζάδα της Ναυαρίνου, όσο και η Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας γεμίζουν σχεδόν ασφυχτικά από κόσμο όχι μόνο στα μαγαζιά αλλά και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους και τα παγκάκια. Υπάρχουν επιλογές διασκέδασης από νωρίς το βράδυ μέχρι και τα ξημερώματα, από ένα χαλαρό ποτό μέχρι μέρη για χορό, για τους περισσότερο νέους. Μια καλή ιδέα είναι επίσης να ανέβεις στην Βέργα και να απολαύσεις το ποτό σου με θέα ολόκληρη την πόλη και το ηλιοβασίλεμα. Πολλά σημεία της παραλίας παραμένουν, τέλος, προσβάσιμα στο κοινό προσφέροντας την δυνατότητα για ένα τελευταίο βραδινό μπάνιο ή ακόμα και για να καθίσεις με την παρέα σου να απολαύσεις την θέα των αστεριών.

 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Αν είσαι από εκείνους που δεν προτιμούν τις μακρινές εκδρομές τότε ο παραλιακός δρόμος της Καλαμάτας θα σου λύσει τα χέρια, αφού σε όλη του την έκταση υπάρχουν μαγαζιά με beach bar, καφετέριες ή ταβέρνες που μπορείς να απολαύσεις άνετα το μπάνιο σου και την πρωινή ή απογευματινή σου βόλτα. Αν πάλι θες να βγεις έξω από την πόλη αλλά να μην διανύσεις μεγάλες αποστάσεις, η παραλία της Βέργας, μόλις 4χλμ μακριά από το κέντρο της Καλαμάτας, προσφέρεται για μπάνιο αλλά και για μεσημεριανό φαγητό.

Για εκείνους που προτιμούν τις εκδρομές και έχουν όρεξη να ανακαλύψουν νέα μέρη, υπάρχουν αρκετοί κοντινοί προορισμοί που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

  • Βοϊδοκοιλιά: η παραλία βρίσκεται κοντά την Πύλο και απλώνεται σε έναν τεράστιο κόλπο, με λεπτή, χρυσή άμμο και τιρκουάζ νερά. Η διαδρομή για να φτάσεις μέσα από βουνά και χωράφια είναι μαγευτική, ενώ η παραλία είναι λες και βρίσκεσαι σε τροπικό νησί. Να θυμάσαι, ότι η παραλία προστατεύεται και δεν υπάρχουν τριγύρω μαγαζιά ή καφετέριες. Το τελευταίο μαγαζί για προμήθειες είναι μερικά χιλιόμετρα πριν, ενώ η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια, αφού τα αμάξια επιτρέπονται μέχρι ένα σημείο. Φρόντισε να εξοπλιστείς με σνακ, ψάθες και ομπρέλα και ετοιμάσου να γνωρίσεις έναν επίγειο παράδεισο.

  • Καρδαμύλη-παραλία Φονέας: 4χλμ έξω από την Καρδαμύλη θα βρεις έναν μαγικό, γνωστό και άγνωστο ταυτόχρονα κολπίσκο, την παραλία του Φονέα με την μυθική ιστορία. Η παραλία χωρίζεται σχεδόν στα δύο από έναν τεράστιο βράχο, έχει κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και περιβάλλεται από ένα κατάφυτο τοπίο. Είναι βοτσαλωτή και δεν διαθέτει οργάνωση, πέρα από μια μικρή καντίνα για τα απαραίτητα. Η ψάθα θα σου φανεί χρήσιμη και εδώ, ενώ η πρόσβαση γίνεται και πάλι με τα πόδια. Η πρώτη βουτιά όμως θα σε αποζημιώσει για όλη την διαδρομή και θα αξίζει το κάθε λεπτό της.

Στούπα: περισσότερο οργανωμένη και κοσμοπολίτικη, η παραλία της Στούπας είναι η δεύτερη πιο πολυσύχναστη παραλία της Δυτικής Μάνης. Είναι παραλία με λεπτή άμμο και πεντακάθαρα νερά, παρά την πολυκοσμία. Είναι ιδανική για οικογένειες και για όλους εκείνους που προτιμούν τις ανέσεις της ξαπλώστρας και του beach bar, ενώ υπάρχουν επίσης εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες στον κοντινό οικισμό.

Πολυλίμνιο: ένας προορισμός που συνδυάζει πεζοπορία και βουτιές, ένας μικρός καταπράσινος παράδεισος που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα λιμνών και καταρρακτών. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, αν και λίγο περισσότερο κρύα, το τοπίο μαγευτικό. Η περιοχή προσφέρεται για εκείνους που προτιμούν την εξερεύνηση και τα γλυκά νερά της λίμνης από την ζέστη και την αλμύρα της θάλασσας.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ