Πόση δύναμη έχουν τα χρώματα;

-

Γράφει η Μαίρη Κάντα

Σε μία δύσκολη μέρα, “κλέβω” λίγες στιγμές από την δουλειά για να κοιτάξω το ουράνιο τόξο που έχω ως φόντο στο κινητό. Βλέπω τα θαυμάσια του χρώματα και χαμογελώ. Μέσα σε μία στιγμή, η διάθεσή μου άλλαξε. Αλήθεια, το έχετε παρατηρήσει και εσείς; Γνωρίζετε πόσο σημαντικά είναι τα χρώματα για εμάς; Πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί πίστευαν στην δύναμη των χρωμάτων.

Τι έκαναν οι αρχαίοι πολιτισμοί: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν ασχοληθεί με τα χρώματα και την θεραπευτική τους δράση. Μέσα σε μεγάλους ναούς έβαφαν αίθουσες σε διαφορετικά χρώματα και τις χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν διάφορες ασθένειες. Στην Κίνα πάλι, έβαζαν τους επιληπτικούς σε χαλιά με βιολετί χρώμα για να μειωθεί η ανησυχία που ένιωθαν. Χρησιμοποιούσαν τις ιδιότητες ορισμένων χρωμάτων για να διεγείρουν ζωτικά όργανα ή βιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία: Η ψυχολογία μας επηρεάζεται από τα χρώματα, σύμφωνα με αρκετές έρευνες που έχουν γίνει. Λόγου χάρη, σκεφτείτε τα χρώματα που έχουν οι τοίχοι του σπιτιού μα και οι τοίχοι στο χώρο της εργασίας σας. Η αποδοτικότητα των εργαζομένων αυξάνεται, όταν εργάζονται σε φωτεινούς χώρους με χαρούμενα χρώματα. Σκεφτείτε και τι χρώμα έχουν τα ρούχα σας όταν είστε χαρούμενοι ή λυπημένοι αντίστοιχα. Συνήθως κάποιος που είναι θλιμμένος φορά σκούρα χρώματα.

Πώς βοηθούν τα χρώματα: Η χρωματοθεραπεία είναι μία εναλλακτική μέθοδος που στηρίχθηκε στην επίδραση που έχουν τα χρώματα στην ψυχική διάθεση μας. Σύμφωνα με αυτή, τα ακόλουθα χρώματα βοηθούν την ψυχική υγεία του ανθρώπου:

Κόκκινο: Είναι ένα χρώμα που προωθεί την φιλοδοξία και την αποφασιστικότητα. Χρησιμοποιήστε το για να σας δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αλλά και για να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις. Χρειάζεται όμως και προσοχή. Αν το χρησιμοποιήσετε σε υπερβολικό βαθμό, πιθανότατα να σας προκαλέσει εκνευρισμό.

Κίτρινο: Για τους Γιαπωνέζους θεωρείται η έδρα των συναισθημάτων γι αυτό και το αποκαλούν «χαρά». Βοηθά στην μελαγχολία, την αυτογνωσία και την αυτοκριτική. Ενισχύει την δημιουργικότητα μα και την μνήμη. Πορτοκαλί: Αυξάνει την δημιουργικότητα και μειώνει την κόπωση. Βελτιώνει την ψυχική διάθεση του ατόμου.

Πράσινο: Λειτουργεί ως ηρεμιστικό. Χρησιμοποιήστε το για να μπορέσετε να εκδηλώσετε κάποια συναισθήματα ή για να ξεπεράσετε πιο εύκολα την κλειστοφοβία.

Μπλε: Θα ενισχυθεί η μνήμη σας και θα καταφέρετε να πάρετε πιο εύκολα αποφάσεις. Επίσης, βελτιώνει τον ύπνο και θα σταματήσετε να υποφέρετε από αϋπνίες.

Ροζ: Πιστεύεται πως βοηθά στην μείωση της λύπης.

  1. Μωβ: Μειώνει την ταχυπαλμία και το στρες.

Η σημασία της πολύχρωμης διατροφής: Σημαντική είναι και η πολύχρωμη διατροφή. Εάν καταναλώνετε τροφές που αντιστοιχούν σε ορισμένα χρώματα θα δείτε ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό σας. Πιο συγκεκριμένα εάν:

  1. Φάτε τροφές με κόκκινο χρώμα, όπως ντομάτες, κόκκινο κρέας, φράουλες, καρπούζι, παντζάρια κλπ για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα και να θεραπευθεί η αναιμία.

  2. Οι πράσινες τροφές όπως πιπεριές, αβοκάντο, ακτινίδια αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις μολύνσεις και ενισχύουν την όραση. Επίσης βοηθούν στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

  3. Στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος θα βοηθήσουν και οι τροφές που έχουν μπλε και μωβ χρώμα, όπως είναι τα σταφύλια, οι μελιτζάνες και τα δαμάσκηνα.

  4. Τα τρόφιμα με πορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα, τα πορτοκάλια, τα βερίκοκα κλπ είναι πολύτιμα για το δέρμα καθώς ανοικοδομούν τους ιστούς και προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία.

  5. Τα λεμόνια, οι μπανάνες και άλλα τρόφιμα με κίτρινο χρώμα βοηθούν στην χώνεψη και στην καλή λειτουργία του στομάχου. Επίσης, καθαρίζουν το αίμα.

  6. Για να καταπολεμήσετε την δυσκοιλιότητα αλλά και να τονωθεί το μυϊκό και το νευρικό σύστημα, προτιμήστε τρόφιμα με καφέ χρώμα, όπως δημητριακά, ξηρούς καρπούς, ρύζι κλπ.

Τι δείχνουν για την προσωπικότητα: Τα χρώματα επίσης, θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε καλύτερα την προσωπικότητα ενός νέου συναδέρφου ή ενός νέου γείτονα. Παρατηρήστε το χρώμα ρούχων που φοράει. Αν φορά συχνά:

  • κόκκινο είναι αυτάρκης και ηγετικός χαρακτήρας,

  • κίτρινο είναι ονειροπόλος, ευρηματικός και καινοτόμος,

  • πράσινο είναι οργανωτικός, ανεξάρτητος και γενναιόδωρος,

  • λευκό είναι δημιουργικός , παρορμητικός, αφηρημένος και ριψοκίνδυνος,

  • γαλάζιο παίρνει γρήγορες αποφάσεις,

  • πορτοκαλί είναι κοινωνικός και δυναμικός. Εάν πάλι θέλετε να κάνετε καλή εντύπωση σε μία συνέντευξη εργασίας, προτιμήστε ένα πορτοκαλί αξεσουάρ για να δείξετε πως είστε φιλικοί και ευχάριστοι.

Πώς βοηθούν τα παιδιά και τις επιχειρήσεις: Με τα χρώματα τα παιδιά δείχνουν καλύτερα το πώς νιώθουν. Εάν ένα παιδί προτιμά να ζωγραφίζει περισσότερο με:

  • καφέ χρώμα νιώθει ένοχο για κάτι,

  • γκρι αντιδρά συνέχεια σε οτιδήποτε,

  • μαύρο νιώθει έντονο φόβο και στρες,

  • Κίτρινο επιζητά την προσοχή των άλλων. Ακόμη, πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων τα χρησιμοποιούν για να επηρεάσουν τα συναισθήματα των πελατών τους. Σύμφωνα με έρευνες, τα θερμά χρώματα στην βιτρίνα ενός καταστήματος, προωθούν περισσότερο τις αυθόρμητες αγορές.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ