Τα βασικότερα χρώματα και οι συμβολισμοί τους

-

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Χρώματα υπάρχουν παντού γύρω μας, δίπλα μας, κοντά μας. Άλλοτε φωτεινά, άλλοτε πιο μουντά και σκοτεινά. Εμπλουτίζουν τη ζωή μας, φτιάχνουν ή χειροτερεύουν πολλές φορές τη διάθεσή μας. Αλλά είναι απαραίτητα για την ψυχολογία, ακόμα και την κουλτούρα μας. Ο ίδιος ο Γκαίτε κάποτε είχε γράψει πως «επιδρούν στην ψυχή μας και άλλοτε μας κινητοποιούν, ενώ άλλοτε μας ηρεμούν».

Τα χρώματα βρίσκονται παντού στη ζωή μας. Στα ρούχα μας, σε κάθε υλικό αντικείμενο, ακόμα και σε φυσικά στοιχεία του γύρω μας κόσμου, όπως ο ήλιος, το ουράνιο τόξο, τα αστέρια.

Τι είναι το χρώμα;

Το χρώμα είναι στην ουσία φως επεξεργασμένο από τον ήλιο και το αντικρίζουμε με τα μάτια μας, χρησιμοποιώντας την αίσθηση της όρασης. Χαρακτηρίζεται από ενέργεια, γεγονός που καθιστά το ίδιο απαραίτητο τόσο για την ψυχική μας υγεία, όσο και εργαλείο με το οποίο εκφράζουμε τον εαυτό μας, τη σχέση με τους άλλους και τα βαθύτερα συναισθήματά μας.

Αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο έκφρασης του ψυχισμού μας, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για κάθε άνθρωπο. Διάφοροι λαοί στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπως οι Ίνκας και οι Μάγια έδιναν μεγάλη σημασία στο χρώμα και το θεωρούσαν σημαντικό στοιχείο πολιτισμού.

Τα ρούχα που φοράμε, το αυτοκίνητο που αγοράζουμε, το χρώμα με το οποίο βάφουμε το σπίτι μας, τα χρώματα που χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε το πένθος μας. Όλα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: το χρώμα ως εκφραστή της ψυχικής μας κατάστασης.

Χρώμα και πολιτισμός

Το χρώμα μέσα στον ρου της Ιστορίας, χρησιμοποιήθηκε με πολλούς και διάφορους τρόπους. Στα προϊστορικά χρόνια, οι μακρινοί προγονοί μας όταν αναζητούσαν τροφή στη φύση, επέλεγαν τα είδη διατροφής με βάση και το χρώμα –απέφευγαν τις μπλε ουσίες.

Μπορούμε να δούμε τη διαφοροποίηση του χρώματος ανά τους μεγάλους πολιτισμούς, σε σημαντικά κοινωνικά γεγονότα. Για παράδειγμα, εμείς έχουμε συνηθίζει να εκφράζουμε το πένθος μας για την απώλεια, φορώντας μαύρα.

Αν ανατρέξουμε στον πολιτισμό της Κίνας, θα διαπιστώσουμε πως στην κηδεία το χρώμα που χρησιμοποιείται είναι το άσπρο, και το χρώμα που επίσης ταυτίζεται με τη γέννα, είναι το μαύρο. Και αυτό απορρέει από τη θεώρηση της Κινέζικης νοοτροπίας, σύμφωνα με την οποία ο ερχομός στη ζωή είναι το ξεκίνημα μίας πορείας γεμάτης βάσανα και πενθούν με το μαύρο, ενώ ο θάνατος είναι η απελευθέρωση από όλα αυτά τα δεσμά. Για αυτό και φοράνε λευκό, ως ένδειξη χαράς.

Τι συμβολίζει το κάθε χρώμα;

Είναι γεγονός πως το κάθε χρώμα στη συνείδηση των περισσότερων από εμάς, έχει ταυτιστεί με ένα συγκεκριμένο συναίσθημα ή κατάσταση.

Ας δούμε μερικά από τα σημαντικότερα χρώματα και τι ακριβώς συμβολίζουν:

  • Άσπρο: Είναι το χρώμα της αγνότητας, της σωματικής και πνευματικής καθαρότητας. Δεν είναι τυχαίο που οι στολές αθλητών πολεμικών τεχνών είναι λευκές; συμβολίζουν την αγνότητα που πρέπει να έχει ο αθλητής στη συμπεριφορά του.

  • Μαύρο: Είναι το χρώμα που χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε το πένθος, την κατάθλιψη, την άσχημη ψυχική κατάσταση.

  • Κίτρινο: Είναι το χρώμα που συμβολίζει αισιοδοξία, τη σιγουριά, την αυτοπεποίθηση. Είναι όμως και το χρώμα που εκφράζει το άγχος, την κατάθλιψη, την εσωτερική πίεση.

  • Κόκκινο: Είναι το χρώμα του έρωτα, του πάθους, της υπερδιέγερσης, της έξαψης, του συναισθήματος της οργής και του ερεθισμού. Από την άλλη, συμβολίζει την περιφρόνηση, την απαγόρευση, την επιθετικότητα και την καταπίεση.

  • Πράσινο: Συμβολίζει την ελπίδα, τη φρεσκάδα, την επιβεβαίωση, την ειρήνη. Ωστόσο, συμβολίζει ακόμα και τη στασιμότητα, τη ζήλια, την ανία.

  • Μπλε: Εκφράζει το νου, την εξυπνάδα, τη λογική, την υποχρέωση. Όμως από την αντίπερα όχθη, είναι και το χρώμα εκείνο που συμβολίζει την ψυχρή τυπικότητα, την τυπική και στεγνή υπακοή σε κανόνες κοινωνικού καθωσπρεπισμού και την απουσία ειλικρινούς ευγένειας και χαράς.

Το χρώμα ανεβάζει την ψυχολογία μας, για αυτό αξίζει να περιτριγυρίζουμε τον εαυτό μας από όσο πιο φωτεινά χρώματα γίνεται!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ