3 σπορ για αδρεναλίνη και περιπέτεια

-

Γράφει η Ε.Α.

Είτε είσαι φαν της περιπέτειας και της αδρεναλίνης είτε θέλεις, απλώς, να ξεφύγεις από τη ρουτίνα και να δοκιμάσεις κάτι έξω από τα νερά σου, θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις ένα από τα παρακάτω σπορ.

1. Rafting

Το rafting είναι η ορεινή ναυσιπλοΐα, δηλαδή η κατάβαση ενός ποταμού με φουσκωτή βάρκα. Πρόκειται για ένα ομαδικό σπορ με ένα πλήρωμα που αποτελείται από έναν έμπειρο οδηγό και 4-12 κωπηλάτες, ανάλογα με το μέγεθος της βάρκας. Ο βαθμός δυσκολίας του συγκεκριμένου σπορ καθορίζεται από τη ροή και την ποσότητα των νερών, καθώς και από τα εμπόδια (βράχια) που βρίσκονται στο ποτάμι. Ο οδηγός είναι εκεί για να κατευθύνει τους κωπηλάτες και να τους δίνει τις σωστές εντολές, ώστε να αποφεύγονται τα εμπόδια με ευκολία. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις εμπειρία, ενώ, πριν την κατάβαση γίνεται πάντα σωστή ενημέρωση στους συμμετέχοντες και παρέχεται ειδικός εξοπλισμός (στολή, σωσίβιο, αδιάβροχο, κράνος και κουπί).

Τιμές: Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με το μέρος που θα επιλέξεις να κάνεις rafting. Για ενήλικες οι τιμές ξεκινάνε στα 30 ευρώ και φτάνουν τα 55 ευρώ ανά άτομο, ενώ οι τιμές για φοιτητές και ανηλίκους είναι χαμηλότερες.

Που θα κάνεις: Τα πιο δημοφιλή ποτάμια για να ξεκινήσεις είναι ο Βοϊδομάτης, ο Εύηνος και ο Ταυρωπός, ενώ για τους πιο μυημένους είναι ο Αλιάκμονας, ο Άραχθος και ο Νέστος. Συχνές επιλογές είναι επίσης ο Λάδωνας, ο Λούσιος στην Αρκαδία, ο Βενέτικος στα Γρεβενά, ο Αχελώος στη Θεσσαλία και ο Αώος στην Κόνιτσα.

Γιατί να ξεκινήσεις: Έχεις τη δυνατότητα να επισκεφθείς μέρη μοναδικής ομορφιάς και ταυτόχρονα να ζήσεις μία αξέχαστη, συναρπαστική και προκλητική εμπειρία. Είναι, επίσης, ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος άσκησης για όλο το σώμα, ενώ μειώνει και το άγχος. Θυμήσου μόνο να πάρεις μαζί σου μαγιό, εσώρουχα και πετσέτα.

2. Scuba Diving(καταδύσεις)

Το Scuba Diving είναι η ερασιτεχνική αυτόνομη υποβρύχια κατάδυση, με χρήση αναπνευστικής συσκευής (φιάλη), ρυθμιστή πλευστότητας και ρυθμιστή αναπνοής. Για να εξοικειωθείς, θα πρέπει πρώτα να πας σε κάποια πιστοποιημένη σχολή όπου θα γνωρίσεις τον εξοπλισμό, τα μέτρα ασφαλείας, ενώ θα κάνεις και μία μικρή κατάδυση περίπου 12 μέτρων. Για να συνεχίσεις τις καταδύσεις, νόμιμα, χρειάζεται να πάρεις πιστοποίηση ύστερα από την κατάλληλη εκπαίδευση. Επιτρέπονται ηλικίες από 8 έως 70 ετών. Συμπληρώνεις ερωτηματολόγιο για τυχόν προβλήματα υγείας όπως άσθμα, αλλεργίες κ.ά., ενώ σε ηλικίες άνω των 45 ζητείται χαρτί από καρδιολόγο ή παθολόγο. Μία κατάδυση διαρκεί από 30 έως 40 λεπτά, ανάλογα το βάθος.

Τιμές: Τα μαθήματα γνωριμίας συνήθως ξεκινούν από 60 ευρώ, ενώ αν θέλεις να πάρεις την πρώτη σου πιστοποίηση (Open Water Diver), οι τιμές κυμαίνονται στα 300-500 ευρώ ανάλογα τη σχολή.

Που θα κάνεις: Οι περιοχές που προσφέρονται για καταδύσεις στην Ελλάδα είναι, φυσικά, αμέτρητες, με πρωταγωνιστές τα ελληνικά νησιά. Μπορείς να δοκιμάσεις στη Σαντορίνη, τη Μύκονο, την Πάρο, την Κεφαλονιά, την Κρήτη ή τη Λέρο. Στην Αθήνα υπάρχουν, επίσης, πιστοποιημένες σχολές στην Ανάβυσσο, το Λαγονήσι, τον Πειραιά ή τη Ζωγράφου.

Γιατί να ξεκινήσεις: Η αυτόνομη κατάδυση είναι σίγουρα μία πρόκληση, μιας και γίνεται σε συνθήκες διαφορετικές από αυτές που ζει ο άνθρωπος. Μπορεί να σου προσφέρει μία αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας, μειώνει το στρες και τονώνει τη φυσική σου κατάσταση. Όλα αυτά, ενώ εξερευνάς παραδεισένια μέρη, παρατηρείς και μαθαίνεις για την υδρόβια ζωή.

3. Skydive

Απόλυτη εμπειρία αδρεναλίνης και κορυφαία αίσθηση ελευθερίας είναι το Skydiving, δηλαδή, η ελεύθερη πτώση δύο ατόμων με αλεξίπτωτο. Το δεύτερο άτομο είναι ο εκπαιδευτής που αναλαμβάνει το άνοιγμα του αλεξίπτωτου και την προσγείωση. Το υψόμετρο από το οποίο πετάς ξεκινάει από 8000 πόδια και φτάνει τα 14000 πόδια, ανάλογα τη σχολή, ενώ η διάρκεια είναι συνήθως 8 λεπτά (ελεύθερη πτώση για ένα λεπτό και 5-7 λεπτά πτώση με αλεξίπτωτο, μέχρι την προσγείωση), ανάλογα με το ύψος. Φυσικά, παρέχεται και εφεδρικό αλεξίπτωτο. Ελεύθερη πτώση μπορούν να κάνουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, αρκεί να έτοιμοι για υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης!

Τιμές: Οι τιμές ξεκινάνε από 150 ευρώ σε χαμηλά υψόμετρα και φτάνουν τα 210 ευρώ στα υψηλότερα. Αν θέλεις να το βιντεοσκοπήσεις, πρέπει να πληρώσεις έξτρα.

Που θα κάνεις: Οι δημοφιλέστερες σχολές είναι στο Κάστρο Βοιωτίας, στην Κωπαΐδα, στην Πάχη στα Μέγαρα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη ή τις Σέρρες.

Γιατί να ξεκινήσεις: Όσοι έχουν δοκιμάσει skydiving λένε ότι τους άλλαξε τη ζωή. Είναι από τα πιο εξτρίμ σπορ που υπάρχουν, καθώς είσαι κυριολεκτικά στον αέρα. Αν μπορέσεις να ξεπεράσεις τον αρχικό φόβο, θα βιώσεις μία ανεπανάληπτη εμπειρία. Θα απαλλαγείς από στρες και άγχη, ενώ θα δεις ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Τι θα τολμήσεις να δοκιμάσεις;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ