Solo traveling: Η μαγεία του να ταξιδεύεις μόνος

-

Γράφει η Δέσποινα Γεώργα

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν και αυτό το έχει αποδείξει η επιστήμη εδώ και πολλά χρόνια. Είναι, δηλαδή, έμφυτη η τάση του να κινείται και να δρα μέσα σε ένα σύνολο, σε μια παρέα, σε ένα γκρουπ. Και αυτή είναι η νόρμα. Βγαίνουμε έξω με άλλους ανθρώπους, μένουμε με άλλους ανθρώπους, τρώμε, κοιμόμαστε, δουλεύουμε μαζί τους. Και φυσικά με αυτούς και ταξιδεύουμε, αφού η εμπειρία ενός ταξιδιού είναι, λένε, για να την μοιράζεσαι. Ή έστω, να έχεις σε κάποιον να γκρινιάξεις αν χαθούν οι βαλίτσες σου και το δωμάτιο του ξενοδοχείου ήταν τελικά χειρότερο από κοντά. Κι όμως, το να ταξιδέψεις μόνος σου (solo traveling) έχει περισσότερα θετικά από όσα νομίζεις και είναι μια εμπειρία εξαιρετικά απελευθερωτική. Και όταν το δοκιμάσεις, σίγουρα, οι ταξιδιωτικές σου εμπειρίες δεν θα είναι πια ίδιες.

Το solo traveling άρχισε να καθιερώνεται σαν όρος τα τελευταία χρόνια και κρύβει μέσα του μία συνειδητή επιλογή και μία ανάγκη. Την επιλογή να είσαι μόνος και την ανάγκη να ξεφύγεις από την ασφάλεια και την ρουτίνα της καθημερινότητας. Είναι η ανάγκη να βγεις από το comfort zone σου, από την σιγουριά των οικείων σου, της δουλειάς σου, της ζωής σου, ακόμα και της χώρας σου και να γνωρίσεις τον κόσμο. Από το να πας στο κοσμοπολίτικο Παρίσι ή σε ένα χωριό στην Ταϊλάνδη, οι επιλογές είναι ατελείωτες και δεν υπάρχει κανένας να στις περιορίσει.

Ανεξάρτητα από τον προορισμό, με το solo traveling είσαι εσύ ο κύριος του εαυτού σου και έχεις τον έλεγχο του προγράμματος, του χρόνου σου και των επιλογών σου. Μπορείς να πας σε όλα τα μουσεία της πόλης, σε μαθήματα χορού, σε εστιατόρια και γευσιγνωσίες, για ψώνια ή για βαρκάδα σε κάποιο ποτάμι. Μπορείς να γυρίσεις όλα τα χωριά ή να αλλάζεις πόλη κάθε μέρα. Μπορείς αν θες και να μην βγεις στιγμή από το δωμάτιο. Αλλά μάντεψε: κανείς δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί για αυτό, γιατί δεν έχεις να δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Είναι η απόλυτη ελευθερία στο να διαμορφώσεις την ημέρα σου και να κάνεις ακριβώς αυτό που θες χωρίς κανέναν περιορισμό και συμβιβασμό.

Με το solo traveling εσύ γίνεσαι πλέον ο κύριος του εαυτού σου, μαθαίνεις να είσαι αυτόνομος και αυτάρκης και αυτά είναι από τα μαθήματα της ζωής που δεν μαθαίνεις εύκολα υπό κανονικές συνθήκες. Μαθαίνεις να υπερνικάς τους φόβους σου ή τις ντροπές σου και το άβολο εκείνο συναίσθημα που συχνά νιώθουν οι άνθρωποι όταν χρειάζεται να κάνουν πράγματα μόνοι τους. Μαθαίνεις να είσαι περισσότερο κοινωνικός, συζητάς, γνωρίζεις πέρα από μέρη και ανθρώπους που μπορεί να αποδειχτούν στην πορεία εξαιρετικά σημαντικοί για την ζωή σου.

Το πιο σημαντικό από όλα, όμως, είναι ότι μαθαίνεις τον εαυτό σου καλύτερα από ποτέ, αφού ο εαυτός σου είναι πλέον η μοναδική σου παρέα. Όταν είσαι μόνος σου έχεις χρόνο να σκεφτείς, να επεξεργαστείς συναισθήματα και καταστάσεις, να βρεις ποιος είσαι και τι θέλεις, να πάρεις αποφάσεις για τη ζωή και το μέλλον σου. Το να μπορείς να κάνεις καλή παρέα με τον εαυτό σου είναι από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις στη ζωή ενός ανθρώπου.

Φυσικά και δεν είναι εύκολο το solo traveling. Φυσικά και θέλει μεγάλη προσοχή, εγρήγορση και οργάνωση. Φυσικά και θέλει τόλμη. Οι εμπειρίες όμως που κερδίζεις είναι μεγαλύτερες από κάθε φόβο και κάθε ανασφάλεια που μπορεί να νιώθεις. Είναι μία μεγάλη πρόκληση που θα κάνει την καρδιά σου να χτυπά με ανυπομονησία και μεγάλο ενθουσιασμό. Μην φοβάσαι και κλείσε εκείνο το εισιτήριο για το μέρος που πάντα ήθελες να επισκεφτείς. Θα αξίζει τον κόπο!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ