Σκύλος vs. Γάτα: 12 +12 ενδιαφέροντα facts που δεν γνωρίζατε

-

Γράφει η Μαίρη Κάντα

«Σαν το σκύλο με τη γάτα», «ούτε γάτα ούτε ζημιά», «δουλεύει σαν σκυλί», «γάτα που κοιμάται, ποντικούς δεν πιάνει». Πολλοί χρησιμοποιούμε αυτές τις εκφράσεις για να περιγράψουμε ανθρώπινες συνήθειες και κάποιοι από εμάς συγκατοικούμε με ένα σκύλο ή με μία γάτα. Μας κρατούν συντροφιά, μα υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρουμε για τα συγκεκριμένα ζώα. Ας δούμε τα πιο ενδιαφέροντα facts για να τα γνωρίσουμε καλύτερα.

Facts για τους σκύλους:

  1. Το ζώο Miacis εμφανίστηκε πριν από σαράντα εκατομμύρια χρόνια και ήταν η αρχή της ιστορίας του σκύλου. Έμοιαζε με νυφίτσα και ζούσε σε δέντρα. Στην συνέχεια εξελίχθηκε σε κάποιο άλλο είδος με το όνομα Tomarctus και έχει την ίδια ταξινόμηση με το τσακάλι και τον λύκο.

  2. Η Saluki είναι η παλαιότερη φυλή σκύλων και εμφανίστηκε περίπου το 329 π.Χ. στην Αρχαία Αίγυπτο. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι σέβονταν πολύ αυτά τα ζώα. Ο ιδιοκτήτης ενός νεκρού σκύλου, ξύριζε τα φρύδια του και κάλυπτε όλο το σώμα του με λάσπη ως ένδειξη πένθους.

  3. Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που εκπαίδευσε σκύλους για να γίνουν οδηγοί τυφλών. Συνέβη μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο και σκοπός τους ήταν να βοηθήσουν βετεράνους στρατιώτες. Στο Ολντενμπουργκ της Γερμανίας, άνοιξε η πρώτη σχολή σκύλων οδηγών το 1916.

  4. «Zend Avesta” ονομάζεται ένα κείμενο που αναφέρεται στην εκτροφή και στη φροντίδα των σκύλων και εμφανίζεται στην αρχαία θρησκεία του Ζωροαστρισμού.

  5. Με κεφάλι σκύλου απεικονίζεται κάποιες φορές ο Άγιος Χριστόφορος που είναι προστάτης των ταξιδιωτών, ενώ στην Βίβλο γίνεται αναφορά στους σκύλους 14 φορές.

  6. Ο μοναδικός σκύλος στο κόσμο που δεν μπορεί να γαυγίσει, ανήκει στην ράτσα Basenji. Βγάζει έναν ήχο που μοιάζει με λαρυγγισμό.

  7. Αν και εμείς αγαπάμε τις αγκαλιές, οι σκύλοι τις σιχαίνονται. Όταν τοποθετούμε το χέρι μας πάνω τους, πιστεύουν πως είναι μία πράξη για κυριαρχία.

  8. Οι σκύλοι είναι πολύ καλοί υποκριτές. Υποκρίνονται τους άρρωστους για να τραβήξουν την προσοχή του ιδιοκτήτη τους. Έτσι, αν δείτε το σκυλάκι σας να κουτσαίνει ξαφνικά, δώστε του μια λιχουδιά ή χαϊδέψτε το.

  9. Οι σκύλοι έχουν τρία βλέφαρα. Το τρίτο βλέφαρο είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό και την προστασία του κερατοειδούς από τραυματισμούς ή μολύνσεις.

  10. Ο σκύλος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει την ίδια ευφυία με ένα δίχρονο παιδί. Κατανοεί μέχρι 200 λέξεις. Η Border Collie θεωρείται πως είναι η πιο έξυπνη ράτσα σκύλων.

  11. Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει την υγεία των σκύλων. Σύμφωνα με έρευνες, αυτοί που ζουν μαζί με καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από καρκίνο συγκριτικά με άλλους που ζουν μαζί με μη καπνιστές. Έτσι, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να καπνίζετε κοντά στο αγαπημένο σας κατοικίδιο.

  12. Σύμφωνα με έρευνες, εκπαιδευόμενοι σκύλοι έχουν την δυνατότητα να μυρίσουν τον καρκίνο στους ανθρώπους. Επιπλέον, μπορούν να προβλέψουν μία επιληπτική κρίση αρκετά λεπτά πριν αυτή εμφανιστεί.

Facts για τις γάτες:

  1. Η γάτα ανέπτυξε το νιαούρισμα για να επικοινωνεί μόνο με τους ανθρώπους. Δεν νιαουρίζουν μεταξύ τους οι γάτες.

  2. Τα μουστάκια είναι πολύ χρήσιμα για την γάτα. Τα χρησιμοποιεί για να μετρήσει τις διαστάσεις που έχει ένα άνοιγμα και να καταλάβει αν μπορεί να περάσει μέσα από αυτό.

  3. Η μακριά ουρά μιας γάτας χρησιμεύει στην καλύτερη ισορροπία όταν βαδίζει σε στενές προεξοχές ή όταν πηδάει.

  4. Το σαγόνι μιας γάτας δεν μπορεί να κουνηθεί πλάγια, γι’ αυτό το λόγο είναι προτιμότερο να της δίνετε μικρές ποσότητες φαγητού.

  5. Ο ύπνος στα γατάκια είναι ωφέλιμος καθώς κατά την διάρκεια του απελευθερώνεται μία αυξητική ορμόνη.

  6. Ο τρόπος βάδισης μίας γάτας είναι ιδιαίτερος. Ίσως έχετε παρατηρήσει πως για να περπατήσει, πρώτα μετακινεί τα δύο δεξιά της πόδια και ύστερα τα δύο της αριστερά.

  7. Μία γάτα είναι πολύ επιλεκτική με την τροφή της. Ακόμα και αν πεινάει πολύ, θα αρνηθεί να φάει κάτι που δεν της αρέσει.

  8. Αν έχετε ως κατοικίδιο γάτα, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον τόνο που της δίνετε. Είναι πολύ πιθανόν, να εθιστεί στο συγκεκριμένο ψάρι και να μη θέλει να φάει τίποτα άλλο.

  9. Κάποιες γάτες είναι επιλεκτικές και με τα μπολ του νερού. Αν συνηθίζετε να τους βάζετε νερό σε μπολ, πιθανότατα θα έχετε δει πως τα αγνοούν και επιλέγουν να πιούν νερό από την βρύση του νιπτήρα ή του νεροχύτη.

  10. Όταν επισκεφτείτε την Σκωτία, θα δείτε έναν πύργο που χτίστηκε για να τιμηθεί μία γάτα. Ονομαζόταν Towser και όσο ζούσε είχε πιάσει 30.000 ποντίκια.

  11. Όσοι έχετε γάτα για κατοικίδιο, ίσως κάποια στιγμή ήρθατε αντιμέτωποι με ένα ποντίκι που σας έφερε στο σπίτι. Υπάρχουν δύο θεωρίες γι’ αυτή την κίνηση της γάτας: το κάνει ή για να σας διδάξει πώς να κυνηγάτε θηράματα ή σας το προσφέρει ως δώρο.

  12. Αρκετές γάτες θέλουν να γλείφουν τα μαλλιά των ιδιοκτητών τους, όταν έχουν μόλις λουστεί. Άλλες γάτες λατρεύουν να μυρίζουν το χλώριο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ