10 συχνά λάθη διακόσμησης που «σαμποτάρουν» ένα σπίτι

-

Γράφει η Μαίρη Κάντα

«Τα σπίτια», είχε πει κάποτε ο Βίκτωρ Ουγκώ «μοιάζουν με τους ανθρώπους που τα κατοικούν». Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με αυτό; Η διακόσμηση μίας οικίας φανερώνει πολλά για την προσωπικότητα, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες του ιδιοκτήτη της. Όμως, όταν κάποιος ξεκινά από την αρχή να διακοσμεί το δικό του προσωπικό χώρο, εύκολα μπορεί να πέσει σε «παγίδες» που θα το «σαμποτάρουν» και θα το κάνουν να χάσει την αίγλη του. Για να μη συμβεί κάτι παρόμοιο και σε σένα, συγκεντρώσαμε τα πιο συχνά λάθη διακόσμησης που γίνονται προκειμένου να τα αποφύγεις.

  1. Ομοιομορφία και μονοχρωμία: Ένα trend που κυριαρχούσε παλιά σε κάθε σπίτι ήταν το «σετάρισμα» των επίπλων, δηλαδή έπιπλα που έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους, στο μέγεθος και στο σχήμα. Πλέον κάτι τέτοιο θεωρείται διακοσμητικό λάθος. Το ίδιο ισχύει και με την μονοχρωμία στους τοίχους μα και στα υφάσματα του χώρου. Την δεκαετία του 1950 και την δεκαετία του 1960 συνηθιζόταν στα σπίτια να υπήρχε το ίδιο χρώμα από το χαλί έως και τα μαξιλάρια. Απέφυγε να το κάνεις αυτό σήμερα, γιατί ο χώρος σου θα δείχνει αδιάφορος και μονότονος. Πρόσθεσε χρώμα και συνδύασε αρμονικά μεταξύ τους τα έπιπλα.

  1. Διαφορετική διακόσμηση σε κάθε δωμάτιο: Άλλο συχνό λάθος που κάνουν αρκετά άτομα, όταν επιχειρούν να διακοσμήσουν το σπίτι τους, είναι να επιλέγουν διαφορετικά στυλ σε κάθε δωμάτιο. Η ύπαρξη, όμως, πολλών και διαφορετικών στυλ, θα δημιουργήσει μία παγωμένη ατμόσφαιρα στο χώρο. Για να αποτρέψεις αυτό το λάθος, διάλεξε συμπληρωματικά χρώματα ώστε να «δένουν» μεταξύ τους τα δωμάτια.

  1. Υπερβολικά πολλά έπιπλα και διακοσμητικά: Αρκετά σπίτια είναι παραφορτωμένα με πολλά διακοσμητικά στοιχεία και έπιπλα και χάνεται η αισθητική τους. Προσπάθησε να μη υποπέσεις και εσύ στην ίδια παγίδα. Έλεγξε τα αντικείμενα που υπάρχουν προς το παρόν στο διαμέρισμα και αφαίρεσε όσα δεν προσφέρουν τίποτα στην διακόσμηση. Ωστόσο, λανθασμένη κίνηση είναι και η μη ύπαρξη αρκετών επίπλων ή διακοσμητικών στοιχείων. Σκέψου την λειτουργικότητα του χώρου προτού αφαιρέσεις ή προσθέσεις οτιδήποτε και κράτησε μία ισορροπία για να έχεις ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

  1. Γλάστρες με ψεύτικα φυτά: Πολύ μεγάλο σφάλμα στην διακόσμηση του χώρου είναι τα ψεύτικα λουλούδια και τα φυτά. Καλό είναι να μη χρησιμοποιήσεις ποτέ την δικαιολογία «δεν χρειάζονται πότισμα» ώστε να τα προσθέσεις στο σπίτι σου. Θεωρούνται πια πολύ κακόγουστα. Για να ομορφύνεις περισσότερο το διαμέρισμα, βάλε αληθινά φυτά που δεν χρειάζονται καθημερινή φροντίδα, όπως κάκτοι ή παχύφυτα.

  1. Μεγάλος αριθμός φωτογραφιών πάνω στα έπιπλα: Η ύπαρξη πολλών φωτογραφιών πάνω στα έπιπλα είναι άλλο ένα λάθος που καταστρέφει την αισθητική. Όλοι αγαπάμε τις φωτογραφίες γιατί μάς θυμίζουν αγαπημένα πρόσωπα ή μέρη που έχουμε επισκεφτεί, αλλά τα κομοδίνα και το τραπέζι του σαλονιού δεν χρησιμεύουν ως «φωτογραφικά άλμπουμ». Διάλεξε μόνο ορισμένες από τις αγαπημένες σου φωτογραφίες, βάλε τις σε ένα κάδρο και κρέμασέ τις στον τοίχο.

  1. Έπιπλα κολλητά στον τοίχο: Πολλοί διακοσμητές διαφωνούν με την τοποθέτηση των επιπλών πολύ κοντά στο τοίχο. Θεωρείται μία εσφαλμένη τακτική που γίνεται αρκετά συχνά. Για να την αποφύγεις, άφησε τουλάχιστον μισό μέτρο απόσταση ανάμεσα στα έπιπλα και στον τοίχο.

  1. Λανθασμένη επιλογή φωτιστικών οροφής: Τα λανθασμένα φωτιστικά είναι ένα ακόμη λάθος που χρειάζεται ν΄αποφύγεις στην διακόσμηση του σπιτιού. Μην αγοράσεις φωτιστικά αν δεν δεις πρώτα τα ταβάνια του διαμερίσματος. Ένα τεράστιο φωτιστικό δεν ταιριάζει σε ένα χαμηλό ταβάνι και αντίστοιχα ένα πολύ μικρό φωτιστικό σε ένα ψηλό. Στην πρώτη περίπτωση ο χώρος θα μικρύνει πολύ ενώ στην δεύτερη ο χώρος θα μοιάζει άδειος.

  1. Πολύ κοντές κουρτίνες: Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσεις και στις κουρτίνες του σπιτιού. Αυτές δεν πρέπει να είναι υπερβολικά κοντές, αλλά να ακουμπούν στο πάτωμα ώστε να δίνουν την αίσθηση της πολυτέλειας. Οι κοντές κουρτίνες κάνουν το χώρο πιο ψυχρό.

  1. Λανθασμένο μέγεθος χαλιών: Το μικρό μέγεθος χαλιών μπορεί εύκολα να υποβαθμίσει τον χώρο και να φανερώσει την αδυναμία σου στην διακόσμηση. Φρόντισε τα χαλιά που θα επιλέξεις να βάλεις στο σπίτι να είναι μεγάλα και τουλάχιστον δύο πόδια του κάθε επίπλου να βρίσκονται πάνω σε αυτά.

  1. Άδειοι τοίχοι: Τελευταίο λάθος στην διακόσμηση ενός σπιτιού είναι οι κενοί τοίχοι. Αν οι τοίχοι σου είναι άδειοι κάνουν ψυχρό τον χώρο και σίγουρα δεν είναι κάτι που θέλεις. «Ζέστανε» τον περισσότερο τοποθετώντας πίνακες ή διάφορες φωτογραφίες. Θυμήσου να μην κρεμάσεις τους πίνακες πολύ ψηλά αλλά περίπου 15 εκατοστά ψηλότερα από κάποιο έπιπλο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ