Ιππασία, ένα άθλημα με γοητεία και προσφορά στον άνθρωπο

-

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η ιππασία είναι ένα άθλημα το οποίο έχει αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου το άνοιγμα σε διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες από τις συνηθισμένες είναι ιδιαίτερα έκδηλο. Η συνεισφορά της στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος του ανθρώπου, όπως και η μεγαλύτερη εξοικείωση του ανθρώπου με ένα ζώο γνώριμο και διαχρονικά φιλικό προς τον άνθρωπο, όπως το άλογο, την καθιστούν ένα άθλημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το άλογο είναι το ζώο εκείνο που συντρόφευσε τον άνθρωπο σε δύσκολες χειρωνακτικές εργασίες, τον βοήθησε σε κοπιαστικές εργασίες σε χωριό και σε χωράφι, υπήρξε ένας σιωπηλός φίλος και συμπαραστάτης σε ανθρώπινες στιγμές, σε δυσκολίες και χαρές.

Ο σύγχρονος άνθρωπος πλέον, ζώντας στην πόλη και έχοντας απομακρυνθεί ολίγον από «παραδοσιακές» συνήθειες, έχει τη σήμερον ημέρα μηχανές ώστε να παράγουν έργο, οι οποίες αντικαθιστούν τη χειρωνακτική του εργασία.

Και εδώ έρχεται η ιππασία να αποτελέσει ξανά τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη φύση και τη σύγχρονη ζωή. Το άλογο, αυτός ο αιώνιος φίλος του ανθρώπου, και πάλι τον συντροφεύει σε αυτό το καινούργιο αθλητικό ταξίδι. Η ιππασία είναι το μοναδικό άθλημα ίσως που σου προσφέρει αυτή την ξεχωριστή εμπειρία: να έρθεις κοντά με ένα ζώο, να ξεκλειδώσεις το χαρακτήρα του, να το αγαπήσεις και να συνεργαστείς μαζί του.

Ομαδικό ή ατομικό άθλημα;

Η ιππασία στο μυαλό μας είναι συνδεδεμένη ως ένα άθλημα ατομικό, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχει επικοινωνία, συνεργασία και αλληλεπίδραση του αθλητή-ιππέα με το άλογο, το οποίο μπορεί να είναι τόσο φιλικό αλλά και άλλο τόσο εχθρικό και επιθετικό. Πρέπει ο επίδοξος αθλητής να «βρει το κουμπί του αλόγου», ώστε να μπορέσει να το τιθασεύει και να χτίσει μία ομαλή και δημιουργική σχέση μαζί του.

Οφέλη της ιππασίας

Η ιππασία είναι ένα άθλημα το οποίο αποδεδειγμένα, έχει πολλά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου. Ας δούμε πιο αναλυτικά:

  • Ενδυναμώνει την αναπνευστική λειτουργία και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

  • Βοηθάει στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος και στην ενδυνάμωση των χεριών.

  • Μυεί τον αθλητή στην εργατικότητα, την υπομονή, την αξία της διαρκούς προσπάθειας, την επιμονή, τον αυτοέλεγχο.

  • Φέρνει πιο κοντά τον ιππέα με το μεγαλείο της φύσης, ενώ ενδυναμώνει την αγάπη και το σεβασμό του ίδιου για τα ζώα.

  • Αυξάνει την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου, ενώ η επαφή με το φυσικό περιβάλλον τον κάνει πιο αισιόδοξο και ευχάριστο άνθρωπο.

  • Βοηθάει στην καταπολέμηση των προβλημάτων του μυϊκού συστήματος, ενώ η ορθή στάση καταπολεμά προβλήματα στη μέση και προστατεύει από διάφορες κακώσεις τη σπονδυλική στήλη.

  • Αυξάνει τη συμμετρία του σώματος.

  • Συντελεί στη μείωση σωματικού βάρους. Ακόμα και αν δεν φαίνεται ένα άθλημα με έντονη σωματική κίνηση, εντούτοις μία ώρα ιππασίας μας βοηθάει να κάψουμε μέχρι και 400 θερμίδες.

  • Αυξάνει την προσοχή, την αντίληψη, τα γρήγορα αντανακλαστικά του ιππέα.

  • Δυναμώνει τη σωματική αντοχή.

  • Καλλιεργεί το νου και οξύνει την κριτική σκέψη.

Ιππασία και παιδιά

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν την αξία της ιππασίας για την ψυχοσυναισθηματική και ψυχοσωματική υγεία των παιδιών. Η ευγενής άμιλλα, η ηρεμία σε συνδυασμό με την έντονη δραστηριότητα, η πειθαρχία, όλα αυτά βοηθούν τα παιδιά να πλάσουν μία ώριμη και υπεύθυνη προσωπικότητα.

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσει ένα παιδί την ιππασία, τόσο το καλύτερο για το ίδιο. Όχι μόνο διότι η προσωπικότητα του παιδιού είναι περισσότερο εύπλαστη και μπορεί να εμφυτεύσει μέσα της καινούργιες εμπειρίες και μηνύματα, αλλά και γιατί ο ενθουσιασμός και η παιδική περιέργεια που θα του γεννήσει η επαφή με το άλογο, θα το ωθήσουν να αποκτήσει όσο το δυνατόν καλύτερες επιδόσεις. Η ιππασία είναι ένα από τα πιο όμορφα αθλήματα για ένα παιδί, καλλιεργώντας μέσα του την αγάπη για τα ζώα, την οποία θα ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή του.

Το παιδί, βλέποντας τον ατίθασο χαρακτήρα του αλόγου σίγουρα θα ενθουσιαστεί και θα θελήσει να το δαμάσει και να το κάνει φίλο του! Και η ιππασία μπορεί να το εκπαιδεύσει πώς να συνεργάζεται και πώς να σέβεται τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του διπλανού του.

Θεραπευτική ιππασία

Σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας (κυρίως νευρολογικής φύσεως), συστήνεται η ιππασία ως ένας ενδεδειγμένος τρόπος το άτομο να κατακτήσει την πνευματική του ηρεμία. Έχει αποδειχθεί πως η επαφή με τα άλογα, η επαφή με τη φύση και η ηρεμία που επιτυγχάνεται μέσω της ιππασίας, χαλαρώνει τον ασθενή.

Η θεραπευτική ιππασία πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, και υπό την εποπτεία πάντοτε έμπειρων και ικανών εκπαιδευτών. Επίσης, παρέχεται ο απαραίτητος εξοπλισμός και μέθοδοι θεραπείας που αφορούν και τον κάθε άνθρωπο συγκεκριμένα, έχοντας συγχρονιστεί με τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Και ακόμα και αν η θεραπευτική ιππασία δεν έχει σκοπό (και δεν πρέπει κιόλας) να αντικαταστήσει την ιατρική επιστήμη, ωστόσο προσφέρει μία σωματική χαλάρωση και ενθαρρύνει την ψυχική ηρεμία, γεγονός που βοηθάει τον ασθενή να επανακάμψει γρηγορότερα στην πρωτύτερη κατάσταση της υγείας του.

Συμπέρασμα

Ναι, αξίζει να ασχοληθείς με την ιππασία. Όπως κάθε άθλημα, έτσι και αυτό έχει την αξία του, τη χάρη του, τα ιδιαίτερα μυστικά του. Πρόκειται για ένα ευγενές, γαλήνιο, ειρηνικό άθλημα που όμως παράλληλα πεισμώνει και κάνει τον άνθρωπο δυναμικό. Υπάρχουν πλέον αρκετοί σύλλογοι ιππασίας στη χώρα μας με άρτια εκπαιδευμένους δασκάλους, οπότε μπορείς να επικοινωνήσεις, να πάρεις οποιαδήποτε πληροφορία… και να ξεκινήσεις να ασχολείσαι και πρακτικά!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ