“Moneyball”(2011), ο Brad Pitt σε ένα παιχνίδι στρατηγικής

-

Γράφει η Ανδριανή Σταθοπούλου

To Moneyball, ένα βιογραφικό αμερικάνικο δράμα, σε σκηνοθεσία του Bennett Miller, βγήκε στους κινηματογράφους το 2011. Σε σενάριο των Steven Zaillian και Aaron Sorkin, και με πρωταγωνιστή τον γνωστό σε όλους μας, Brad Pitt, ήταν μία ταινία πολλά υποσχόμενη.

Στην Ελλάδα ωστόσο, φαίνεται πως δεν είχε τόση μεγάλη απήχηση, καθώς το baseball δεν είναι ένα άθλημα ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας. Επειδή όμως η ταινία στηρίζεται σε ένα παιχνίδι στρατηγικής περισσότερο οικονομικό, παρά αθλητικό, αξίζει να σταθούμε σε αυτήν.

Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Μάικλ Λούις, το Moneyball επικεντρώνεται στη φιγούρα του Billy Beane (Brad Pitt), o οποίος είναι μάνατζερ της ομάδας των Oakland Athletics. Όταν ο Billy συναντά τον Peter Brand (Jonah Hill), έναν ιδιοφυή μελετητή του αθλήματος, διοργανώνουν μαζί ένα σχέδιο δράσης και οργάνωσης της ομάδας τους, με βάση την στατιστική ανάλυση μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Κόντρα στα προγνωστικά, οι Oakland Athletics επιχειρούν να ανατρέψουν το παιχνίδι και να αλλάξουν ριζικά την ιστορία του baseball.

Αν το δούμε πιο αναλυτικά, η ταινία τονίζει το γεγονός πως κάτι μικρό ίσως να μπορεί να κάνει τη διαφορά. Χωρίς καθόλου οικονομικά εφόδια ή άριστους παίκτες, αλλά μόνο με σωστούς συνδυασμούς, οι πρωταγωνιστές ξεπερνούν τους κανόνες του baseball και δείχνουν στον κόσμο κάτι το διαφορετικό. Άλλωστε, για χάρη του Billy Bean, υπάρχει σήμερα στο λεξικό ο όρος «Moneyball: The Art Of Winning An Unfair Game».

« Είναι δύσκολο να μη γίνεις ρομαντικός με το baseball», λέει κάποια στιγμή ο Billy. Διότι, ρομαντικός θεωρείται εκείνος που πιστεύει πως μπορεί να αλλάξει μία ολόκληρη φιλοσοφία, η οποία δεν αφορά μόνο το παιχνίδι, αλλά και την έννοια της νίκης.

Ο σκηνοθέτης πραγματικά μας βάζει στον μικρόκοσμο μίας κοινωνίας που διαγράφει από το παιχνίδι όσους δεν έχουν πραγματικό ταλέντο. Έτσι, καταλήγουμε σε έναν πρωταγωνιστή που δε θέλει απλώς να νικήσει το πρωτάθλημα, αλλά να παλέψει με τους δαίμονές του και να αποδείξει τον εαυτό του.

Βλέπουμε έναν Billy απομονωμένο από την υπόλοιπη ομάδα, σκιαγραφούνται οι εκρήξεις του, βιώνουμε τα άγχη του, παρατηρούμε τη διαλυμένη οικογένειά του, και τον αντιμετωπίζουμε πάντα ως μονάδα. Καθώς η ταινία κυλά, τα επιστημονικά μαθηματικά ανατρέπονται και ο χαρακτήρας για μία στιγμή στη ζωή του γίνεται όντως ο θρύλος του Baseball.

Αποδεδειγμένα είναι ένας από τους πιο ώριμους ρόλους του Brad Pitt. Το σενάριο είναι άρτιο και καλά δουλεμένο μέχρι το τέλος της ταινίας, ώστε να πείθει το κοινό του και μάλιστα να του δίνει να καταλάβει την πολυπλοκότητα των στατιστικών αναλύσεων. Ιδιαίτερα ο Jonah Hill, στον ρόλο του οικονομικού αναλυτή-βοηθού, δείχνει πως μπορεί να είναι καλός και πέρα από τα πλαίσια της κωμωδίας. Με τον τρόπο αυτό, αντιλαμβάνεται και ο θεατής την αξία των δεύτερων ευκαιριών.

Το Moneyball, διαθέσιμο και στο Netflix, βαθμολογήθηκε με 7,6/10 αστέρια στο IMDb. Δεν είναι απλώς μία ταινία για το εν λόγω άθλημα, αλλά η απόδειξη πως μπορούν να υπάρξουν ριζοσπαστικές ιδέες που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ενός αθλήματος. Συνεπώς, η ταινία παρακολουθείται ευχάριστα και από τους λάτρεις του baseball, αλλά και από όσους δεν έχουν γνώση πάνω στο αντικείμενο.

Δείτε παρακάτω το trailer της ταινίας:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ