Συνέντευξη εργασίας μέσω zoom: Πώς θα ντυθείς;

-

Γράφει η Μαίρη Κάντα

Οι αλλαγές που έφερε στην ζωή μας η πανδημία είναι πολλές. Στον επαγγελματικό τομέα, άλλαξε ο τρόπος που διεξάγονται οι συνεντεύξεις για την πρόσληψη. Πλέον, κάποιες συνεντεύξεις γίνονται εξ αποστάσεως μέσω Ζoom, Skype ή μέσω τηλεφώνου.

Το Zoom είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης που έγινε περισσότερο γνωστή, μετά την εμφάνιση του Covid-19. Αν έχεις μία προγραμματισμένη βίντεο-συνέντευξη και ανησυχείς για την εμφάνισή σου στην κάμερα, το παρακάτω κείμενο θα σε βοηθήσει.

Το ντύσιμο παίζει ιδιαίτερο ρόλο, ακόμα και αν μια οθόνη χωρίζει τον συνεντευξιαστή με τον συνεντευξιαζόμενο. Μην διανοηθείς να εμφανιστείς με φόρμες ή με πυτζάμες μπροστά στον δυνητικό εργοδότη. Ντύσου, όπως θα ντυνόσουν εάν πήγαινες στην εταιρεία και έκανες αυτοπροσώπως την συνέντευξη.

Θυμήσου να ντυθείς ολόκληρος σωστά και όχι μόνο από την μέση και πάνω. Ίσως η κάμερα δεν δείχνει ολόκληρο το ντύσιμο σου, αλλά θα σε βοηθήσει να νιώθεις περισσότερο επαγγελματίας. Επίσης, δεν θα έχεις δυσάρεστα αποτελέσματα, εάν χρειαστεί να σηκωθείς όρθιος κατά την διάρκεια της συνέντευξης.

Προτίμησε τα μονόχρωμα ρούχα. Εάν είσαι άντρας επίλεξε ένα σακάκι και ένα παντελόνι σε γκρι, καφέ ή μπλε χρώμα. Εάν είσαι γυναίκα, επέλεξε στα ίδια χρώματα σακάκι και φούστα. Όμως, απόφυγε ρούχα με πολύπλοκα μοτίβα, με ρίγες ή με καρό γιατί θα αποσπάσουν την προσοχή του δυνητικού εργοδότη. Επιπλέον, απόφυγε το μαύρο, το λευκό, το κόκκινο και το πορτοκαλί χρώμα και φρόντισε να είναι καθαρά τα ρούχα σου και σιδερωμένα.

Στην συνέχεια, επίλεξε με προσοχή τα αξεσουάρ. Οι άντρες μπορούν να φορέσουν μια γραβάτα ή μανσέτες. Οι γυναίκες σκουλαρίκια ή κολιέ. Θα μπορούσες να φορέσεις και ένα όμορφο μαντήλι σε απαλά χρώματα, στο λαιμό, εάν είσαι γυναίκα. Όμως, απαγορεύονται τα μεγάλα σκουλαρίκια σε έντονα χρώματα, όπως ροζ, κίτρινο ή λευκό, γιατί αντανακλούν το φως και αποσπούν την προσοχή του συνεντευξιαστή. Επίσης, πρόσεξε να μη φορέσεις κάποιο βραχιόλι που προκαλεί δυνατό θόρυβο όταν κινείσαι. Διαφορετικά ο δυνητικός εργοδότης θα εστιάσει μόνο στην εμφάνιση σου.

Έπειτα, εάν είσαι γυναίκα, επίλεξε ένα απαλό και κομψό μακιγιάζ, χωρίς υπερβολές. Εάν είσαι άντρας και η λάμπα του δωματίου είναι πάνω από το κεφάλι σου, πιθανότατα θα γυαλίζει το πρόσωπό σου στην κάμερα. Γι αυτό, σκέψου να προσθέσεις λίγο μακιγιάζ και εσύ. Ακόμη, πρόσεξε εάν φοράς γυαλιά οράσεως. Εάν δεν είναι αντιθαμπωτικά θα γυαλίζουν με τον φωτισμό, αποσπώντας την προσοχή. Γι αυτό το λόγο, αφαίρεσε τα εντελώς, εάν είναι δυνατόν, ή φόρεσε φακούς επαφής.

Μετά την επιλογή των ρούχων, έλεγξε τον εξοπλισμό σου και εξοικειώσου με το zoom. Βεβαιώσου πως το δωμάτιο όπου θα διεξαχθεί η συνέντευξη, έχει καλό φως και δεν υπάρχουν εξωτερικοί θόρυβοι. Αν δεν μένεις μόνος, ζήτα από τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού, να μη σε ενοχλήσουν την ώρα της συνέντευξης. Έλεγξε την κάμερα αν λειτουργεί σωστά και τον ήχο. Επίσης, δοκίμασε να κάνεις μία κλήση στο zoom μαζί με κάποιο φίλο, έτσι ώστε να γνωρίσεις όλες τις λειτουργίες αυτής της πλατφόρμας. Μην ξεχάσεις, να ελέγξεις και την σύνδεση στο διαδίκτυο.

Εάν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές, θα είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος για την βίντεο-συνέντευξη. Απλά χαμογέλασε στην κάμερα και απόκτησε την δουλειά που θέλεις!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ