“The Theory Of Everything”(2014), η ζωή του Stephen Hawking μέσα από τον εξαιρετικό ρόλο του Eddie Redmayne

-

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Πρόσφατα, η ανθρωπότητα βίωσε την απώλεια του μεγάλου θεωρητικού και φυσικού, Στίβεν Χόκινγκ. Ένα λαμπερό μυαλό που άνοιξε νέους δρόμους για την ανθρώπινη σκέψη, ξεπέρασε τα όποια προβλήματα υγείας είχε και κατάφερε να σημαδέψει με τη τόλμη και την ευφυΐα του την επιστημονική σκέψη του 20ου αιώνα.

Πολλές φορές η ζωή του μεγάλου επιστήμονα επηρέασε τη σύγχρονη Τέχνη, με γνωστότερο δείγμα την ταινία “Η Θεωρία των Πάντων” (αγγλικά:The Theory of Everything”). Η βιογραφική, δραματική ταινία του 2014, αφηγείται τη ζωή του μεγάλου Επιστήμονα, τη μάχη του με την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και τα επιστημονικά του επιτεύγματα, ενώ είναι βασισμένη στην αυτοβιογραφία Travelling to Infinity: My Life with Stephen της Γουάιλντ Χόκινγκ, πρώην συζύγου του.

Ο σεναριογράφος της ταινίας, Άντονι Μακάρτεν, ενδιαφερόταν γενικότερα για την προσωπικότητα του Χόκινγκ, διαβάζοντας αρχικά τα βιβλία και τις επιστημονικές του αντιλήψεις. Πριν να προχωρήσει στη δημιουργία της ταινίας, έκανε ενδελεχή έρευνα γύρω από τη ζωή και την επιστημονική αντίληψη του Χόκινγκ, προσπαθώντας να ανακαλύψει όσα περισσότερα μπορούσε για κάθε πτυχή της ζωής του. Μέχρι που τελικά διαβάζοντας την αυτοβιογραφία στην οποία βασίστηκε η ταινία, να αποφασίσει να γράψει μία εκδοχή του βιβλίου που να ταιριάζει με το σενάριο μίας ταινίας. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Γιόχαν Γιόχανσον, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Τζέιμς Μαρς.

Πρωταγωνιστές/συντελεστές ταινίας

Οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν είναι οι εξής: ο Έντι Ρέντμεϊν και η Φελίσιτι Τζόουνς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους πλαισιώνουν οι Τσάρλι Κοξ, Έμιλι Γουάτσον, Σάιμον ΜακΜπέρνεϊ, Κρίστιαν Μακέι, Χάρρυ Λόιντ και Ντέιβιντ Θιούλις. Η ταινία, βαθιά συναισθηματική και δραματική, κατάφερε νε ξεσηκώσει κοινό και κριτικούς, με τους τελευταίους να γράφουν διθυράμβους τόσο για την ποιότητα και τις ερμηνείες της ταινίας, όσο και για τη μουσική της επένδυση. Η ταινία έκανε παγκόσμια προβολή την 1η Ιανουαρίου του 2015, ενώ στην Ελλάδα, η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε στις 29 Ιανουαρίου του 2015.

Βραβεία και διακρίσεις

Το The Theory of Everything” έδωσε την ευκαιρία στον Eddie Redmayne να υποδυθεί έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του, ο οποίος και του χάρισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου στα Όσκαρ. Η ταινία έλαβε ακόμα πολλές υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και Καλύτερης Ταινίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Τζόουνς, Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου, Καλύτερης Φωτογραφίας και Καλύτερης Μουσικής για τον Γιόχανσον. Επιπροσθέτως, έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και 10 υποψηφιότητες για τα βραβεία BAFTA, κερδίζοντας τρία από αυτά – τα καλύτερη Βρετανική Ταινία, Καλύτερος Α’ Ρόλος για τον Ρέντμεϊν και Καλύτερο Προσαρμοσμένο Σενάριο για τον ΜακΚάρτεν. Επιπροσθέτως, κέρδισε και το βραβείο καλύτερες ανδρικής ερμηνείας για τον Ρέντμεϊν και στο Screen Actors Guild Awards.

Πλοκή ταινίας

Η “Η Θεωρία των Πάντων” επικεντρώνεται στη ζωή του τότε φοιτητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Στίβεν Χόκινγκ, μέχρι τη στιγμή που εκείνος αισθάνεται το σώμα του να μουδιάζει για να φτάσει στη διάγνωση της ασθένειας, η οποία θα τον αφήσει σε καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του. Αν και η ασθένεια θα επηρεάσει την κινητικότητα του σώματός του, η νοητική του κατάσταση θα παραμείνει καλή με εκείνον να ασχολείται με τη διερεύνηση του ζητήματος των μαύρων τρυπών, το αντικείμενο της διατριβής του.

Το σενάριο εστιάζει στη σχέση με τη σύζυγό του, στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο οικογενειακό τους περιβάλλον με την εμφάνιση της ασθένειάς του, στην απόκτηση των παιδιών του και στην πορεία του από την αφάνεια μέχρι να αναγνωριστεί ως ένας κορυφαίος φυσικός. Μεγάλο μέρος των γυρισμάτων της ταινίας, έγιναν στο Κέιμπριτζ, αλλά και σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για μία εξαιρετική ταινία, που συνδυάζει αρμονικά το δράμα, την επιθυμία για επιστημονική διάκριση με την αναζήτηση της αγάπης και της αυτοαποδοχής. Είναι αξιόλογη και αξίζει να την παρακολουθήσετε, διότι αγγίζει με σεβασμό και εκτίμηση έναν από τους μεγάλους της σύγχρονης Επιστήμης.

Δείτε παρακάτω το trailer της ταινίας:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ