Ψυχοθεραπεία: Τι είναι και ποια οφέλη έχει

-

Γράφει η Μαίρη Κάντα

Μόλις ολοκληρώθηκε άλλη μια ψυχοθεραπεία και επιτέλους χαμογελώ ξανά ήρεμα. Μία ώρα νωρίτερα, δεν ήμουν τόσο ήρεμη. Ούτε πριν δύο χρόνια. Το άγχος δεν με άφηνε λεπτό να χαλαρώσω, να αναπνεύσω ελεύθερα. Με έπνιγε, μου στερούσε το οξυγόνο, την χαρά. Μέχρι που αποφάσισα να επισκεφτώ έναν ψυχοθεραπευτή. Στην αρχή δείλιαζα και φοβόμουν. Όμως, σύντομα ανακάλυψα τα οφέλη της ψυχοθεραπείας και συνειδητοποίησα πως ήταν το ομορφότερο δώρο που έκανα στον εαυτό μου. Για το τι είναι η ψυχοθεραπεία μα και πως ωφελεί το άτομο, θα αναφέρω στις επόμενες σειρές…

Τι είναι: Η ψυχοθεραπεία, όπως μπορείτε να καταλάβετε και από την ετυμολογία της λέξης, είναι μια διαδικασία που ακολουθείται από δύο άτομα, τον θεραπευόμενο και τον θεραπευτή, με σκοπό την θεραπεία της ανθρώπινης ψυχής. Μπορείτε να επισκεφτείτε έναν ψυχοθεραπευτή για να εξελιχθείτε σε προσωπικό επίπεδο και να βελτιωθείτε ως άνθρωπος ή για να λύσετε ένα ψυχολογικό πρόβλημα που σας βασανίζει.

Πού βοηθάει: Σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε ένα ψυχολόγο, εάν:

  1. έχετε έντονο άγχος και παθαίνετε κρίσεις πανικού,

  2. φοβάστε διαρκώς για την υγεία σας, τους κλειστούς χώρους, τα ύψη, τον υπερβολικό κόσμο ή οτιδήποτε άλλο,

  3. έχετε διαταραχές βάρους, όπως ανορεξία ή βουλιμία,

  4. δυσκολεύεστε στις διαπροσωπικές σχέσεις,

  5. δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τον θυμό, ένα διαζύγιο ή το πένθος ενός ατόμου,

  6. έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Η διάρκεια: Εάν αποφασίσετε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία, θα πρέπει να αφιερώνετε 50 ή 60 λεπτά την εβδομάδα από τον χρόνο σας, σε αυτή. Μπορείτε να επιλέξετε και την online ψυχοθεραπεία, εάν δεν έχετε πολύ ελεύθερο χρόνο ή αν στην περιοχή σας δεν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος ψυχολόγος. Για την αντιμετώπιση των ψυχικών δυσκολιών, ο ψυχολόγος δεν δίνει φαρμακευτική αγωγή. Σε περίπτωση που πρέπει να πάρετε φάρμακα, αυτός θα σας προτείνει να επισκεφτείτε και ψυχίατρο, παράλληλα με την ψυχοθεραπεία.

Είδη: Πριν την πρώτη επίσκεψη στο γραφείο του ειδικού, πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν διάφορα είδη ψυχοθεραπείας. Κάθε ένα από αυτά στοχεύει στην ψυχολογική υποστήριξη του θεραπευόμενου, αλλά πρέπει να αναζητήσετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Τα πιο γνωστά είδη είναι:

  1. η γνωσιακή-συμπεριφορική: προτιμήστε την, εάν ταλαιπωρείστε από αγχώδεις ή διατροφικές διαταραχές, από κατάθλιψη ή από κάποια φοβία. Σε αυτή, αναγνωρίζονται με την βοήθεια του θεραπευτή, οι προβληματικές συμπεριφορές του ατόμου και προτείνονται τρόποι για να αλλάξουν.

  2. η ψυχοδυναμική: Κατάλληλη για τις κρίσεις πανικού, το χρόνιο άγχος και την κατάθλιψη,

  3. η Gestalt: Με αυτή, θα γνωρίσετε και θα εκτιμήσετε καλύτερα τον εαυτό σας,

  4. η ψυχανάλυση: Αναπτύχθηκε από τον Sigmund Freud και αν την προτιμήσετε θα κάνετε συνεδρίες περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα. Μέσω αυτής, θα αναζητήσετε τις αιτίες που δημιουργούν το σύμπτωμα. Δεν είναι κατάλληλη για θέματα που πρέπει να θεραπευτούν άμεσα.

Τα οφέλη: Η ψυχοθεραπεία θα σας ωφελήσει τόσο στο προσωπικό όσο και στο επαγγελματικό τομέα. Πιο αναλυτικά:

  1. Θα ξεπεράσετε τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα σας. Θα διαχειριστείτε τα συμπτώματα μιας ψυχικής νόσου, θα ανακαλύψετε τις αιτίες και νέες οπτικές για να την αντιμετωπίσετε επιτυχώς.

  2. Θα μάθετε χρήσιμες μεθόδους αυτοβοήθειας που θα χρησιμοποιείτε και μετά το τέλος των συνεδριών ψυχοθεραπείας.

  3. Θα γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και θα πετύχετε πιο εύκολα τους στόχους που θέτετε: Μέσα από την ψυχοθεραπεία, ο καθένας μπορεί να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του και τα όνειρά του αλλά και να φανερωθούν ταλέντα που ήταν κρυμμένα από φόβο ή ανασφάλεια.

  4. Θα χτίσετε σιγά-σιγά την αυτοπεποίθησή σας και θα μπορείτε να διεκδικείτε οτιδήποτε θελήσετε.

  5. Εάν έχετε τραυματιστεί ψυχικά στο παρελθόν, θα καταφέρετε να επουλώσετε τις πληγές, θα εστιάσετε στο παρόν και θα εργαστείτε για ένα καλύτερο μέλλον.

  6. Θα βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας ικανότητες που είναι σημαντικές στον εργασιακό χώρο μα και την σχέση με τους άλλους.

  7. Θα αποκτήσετε την ικανότητα να διαχειρίζεστε σωστά τα θετικά μα και τα αρνητικά συναισθήματα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ