“Αόρατος Επισκέπτης”(2016), ένα καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ με πολλές ανατροπές

-

Γράφει η Ανδριανή Σταθοπούλου

Η ταινία “Αόρατος Επισκέπτης”(“Contratiempo”) ήρθε στο Netflix και μας προσφέρει μία ιδιαίτερη ιστορία μυστηρίου μαζί με μία επίγευση αγωνίας. Σε σκηνοθεσία του Oriol Paulo, το έργο προσπαθεί να χτίσει μία ενδιαφέρουσα πλοκή με έναν ρυθμό που σταδιακά ανατρέπει τα δεδομένα.

Η ιστορία ξεκινά όταν ο Adrian Doria, νέος επιχειρηματίας στο αποκορύφωμα της καριέρας του, ξυπνά ένα πρωί κλειδωμένος στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου με το νεκρό σώμα της ερωμένης του ακριβώς δίπλα του. Με τη βοήθεια της Virginia Goodman, μίας έμπειρης δικηγόρου, θα προσπαθήσει να λύσει μέσα σε μία νύχτα το ανεξήγητο μυστήριο, καταρρίπτοντας όλους τους κανόνες της λογικής.

Παρότι η ιστορία μυστηρίου φαντάζει ως άλλο ένα κοινό θρίλερ, οι σκηνές που εκτυλίσσονται μετά από τη μισή ώρα σε κάνουν να ανατριχιάσεις. Όλες οι λεπτομέρειες είναι άκρως δουλεμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να οδηγούν σε μία κλιμάκωση, που αφήνει το κοινό παγωμένο στη θέση του μέχρι το τέλος της ταινίας. Μικρές ανατροπές μπορεί να κρατήσουν τον θεατή σε εγρήγορση για μία πλοκή, που δε θέλει να αποκαλύψει από την πρώτη στιγμή όλα τα μυστικά της.

Ο σκηνοθέτης Oriol Paulo είναι γνωστός από την ταινία: «Το Σώμα». Με αυτή την πληροφορία ως κατευθυντήριο άξονα, μπορούμε να καταλάβουμε πολύ καλά τη σκοτεινότητα της υπόθεσης του Contratiempo. Αυτό βέβαια, είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει μία σύγχυση ή μία δυσφορία στο κοινό. Συνήθως όταν η ταινία μας δίνει πολλές πληροφορίες, ώστε να τις επεξεργαστούμε σε τόσο λίγη ώρα, κουραζόμαστε. Δεν είναι ωστόσο καθόλου αυτή η πρόθεση της, παρότι ορισμένα σημεία μπορεί να αποδειχθούν δυσνόητα.

Συγχρόνως, σχηματίζεται μία δυνατή τετράδα ηθοποιών, που κρατά στο κόκκινο το ενδιαφέρον της ταινίας. Η αρχή γίνεται με την εξαιρετική Ana Wagener στον ρόλο της Virginia Goodman. Ακολουθεί ο José Coronado (El Cuerpo),στον ρόλο του τραγικού πατέρα Tomás Garrido. Στη συνέχεια, έχουμε τον τον Mario Casas, στον ρόλο του Adrian Doria και τέλος η Laura Vidal, που συμπληρώνει το καρέ. Γενικότερα, οι γυναικείες μορφές κινούν τα νήματα με ιδιαίτερο μυστήριο, με άσσους στο μανίκι που κερδίζουν κάθε παιχνίδι, ενώ οι ανδρικοί χαρακτήρες τις συνοδεύουν με τον ίδιο δυναμισμό.

Ένα από τα παράδοξα, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να το βασίσουμε στην πολυπλοκότητα του σεναρίου, είναι πως βραβεύτηκε με το Όσκαρ της χειρότερης ισπανικής ταινίας (Worst Spanish Film- Yoga Awards 2018). Ωστόσο, η ταινία «Contratiempo» έχει βαθμολογία 8,1/10 αστέρια στο IMDb και σίγουρα αξίζει η παρακολούθησή της για κάποιον που έχει την αντίστοιχη υπομονή για μία πλοκή αστυνομική. Οι γρήγορες εναλλαγές και οι αναδρομές στο παρελθόν, αν δεν σας κουράσουν, μπορούν να σας μεταφέρουν με ακρίβεια στη δικαίωση των επιλογών σας.

Αυτό που ο Almodovar κάνει με τόσο ακρίβεια, όσον αφορά τις κλεφτές ματιές των ηρώων του στο παρελθόν, ο Oriol Paulo δεν μπορεί να μας το δώσει. Όμως, μπορεί να μας εγγυηθεί μία ιστορία με έντονο tempo, που παρά τα μικρά κενά της, ικανοποιεί τους θεατές της. Και επειδή αυτό που κυρίως ψάχνουμε σε ένα αστυνομικό θρίλερ είναι να είναι πειστικό, μπορούμε να πούμε πως όντως έχουμε το ζητούμενό μας σε αυτήν την περίπτωση.

Δείτε το trailer της ταινίας:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ