“Η Λίστα του Σίντλερ”(1993): Η Ανθρωπιά σε Περιόδους Πολέμου

-

Γράφει η Ανδριανή Σταθοπούλου

Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε στο Netflix τη βραβευμένη ταινία: «Η Λίστα του Σίντλερ» (“Schindler’s List”). Αποτελεί αμερικάνικο βιογραφικό δράμα παραγωγής 1993 σε σκηνοθεσία του Steven Spielberg και σε σενάριο του Steven Zaillian, βασισμένο στη νουβέλα Schindler’s Ark του Thomas Keneally.

Κεντρικό θέμα της ιστορίας μας είναι η δράση του Γερμανού επιχειρηματία, Όσκαρ Σίντλερ (Liam Neeson), ο οποίος έσωσε τις ζωές χιλιάδων Πολωνών Εβραίων στο Ολοκαύτωμα, προσλαμβάνοντάς τους στα εργοστάσιά του. Οι κινήσεις ανθρωπιάς και συμπόνιας του Σίντλερ υπήρξαν πάντοτε υπόγειες, προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτός στους υπόλοιπους Γερμανούς συνεργάτες και φίλους του. Αξιοθαύμαστο ήταν για παράδειγμα το κατάβρεγμα με λάστιχο των Εβραίων, κατά τη μεταφορά τους με τρένο, το οποίο στα μάτια των φίλων του Σίντλερ αποτελούσε βασανιστήριο. Στην πραγματικότητα όμως, αυτοί οι άνθρωποι ήταν εξαθλιωμένοι και τόσες μέρες χωρίς νερό ή τροφή, ώστε αληθινά εκτίμησαν την πράξη του ως θείο δώρο.

Ολόκληρη η ταινία είναι γυρισμένη σε ασπρόμαυρο χρώμα, το οποίο δίνει πραγματικά μία ιδιαίτερη νότα. Μπορεί να προχωρά αργά (διαρκεί τρεις ώρες και ένα τέταρτο), αλλά χωρίς δεύτερη σκέψη μπορούμε να πούμε πως η πλοκή μας κρατά μέχρι το κορυφαίο τέλος. Οι πράξεις ανιδιοτέλειας και το ανώτερο αίσθημα ανθρωπιάς του Σίντλερ, θα μας συγκινήσουν βαθιά με τα δάκρυα να έρχονται εγγυημένα στη λήξη της ταινίας. Κάθε λεπτό του έργου, κάθε στιγμή που ο Σίντλερ αναγκάζεται να παριστάνει τον σκληρό και αδίστακτο, ενισχύεται περισσότερο η ιδέα του αγώνα του, για να σώσει όσες περισσότερες αθώες ζωές γίνεται.

Φυσικά, η ταινία ανέδειξε τον ηθοποιό Liam Neeson δίχως άλλο. Το καθηλωτικό του ύφος και η σοβαρότητα στο πρόσωπό του, τον καθιστούν αν μη τι άλλο κατάλληλο για τον ρόλο του Όσκαρ Σίντλερ. Ο Neeson αποτελεί έναν καλλιτέχνη, που μπορεί να εκφραστεί σε ύψιστο βαθμό με το βλέμμα και τα μάτια του. Ο πόνος για τους άδικα χαμένους ανθρώπους καθρεφτίζονται στο σφιγμένο και γεμάτο ένταση πρόσωπό του, ακόμα και όταν αναγκάζεται να λέει και να πράττει αντίθετα με τα θέλω του. Απίστευτο και όμως αληθινό, το πώς μπορεί ένας άνθρωπος να κρύβεται πίσω από το πέπλο του ναζισμού, προκειμένου να σώσει την αθωότητα και την ανθρωπιά του.

Η ταινία « Η Λίστα του Σίντλερ» (Schindler’s List) έχει βαθμολογηθεί με 8,9/10 αστέρια στο IMDb και σίγουρα θα άξιζε-γιατί όχι- και ένα καθαρό δεκάρι. Μάλιστα, το έργο έχει βραβευτεί με Όσκαρ: 1) καλύτερης εικόνας (Best Picture), 2) καλύτερου σκηνοθέτη (Best Director), 3) Καλύτερου Σεναρίου (Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published), 4) Καλύτερου Art Direction (Best Art DirectionSet Decoration) και 5) καλύτερης μουσικής (Best Music, Original Score). Επιπλέον, η ταινία κέρδισε Golden Globe (Best Motion Picture, Best Director, Best Screenplay).

Τα παραπάνω είναι μόνο μία μικρή γεύση, καθώς ποικίλα ακόμα βραβεία ακολούθησαν. Αν όμως όλα αυτά δε σας έχουν πείσει να δείτε την ταινία, τουλάχιστον μπείτε στον κόπο να την παρακολουθήσετε από ιστορική άποψη. Είναι γνωστό πως μας δίνει μία γλαφυρή εικόνα της τότε εποχής και αρκετές πληροφορίες γύρω από τη ναζιστική Γερμανία και τα βασανιστήρια των Εβραίων. Αναμφίβολα, αποτελεί ένα έργο, που όλοι κανονικά θα έπρεπε να έχουμε δει.

Δείτε το trailer:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ