Τροφές-σύμμαχοι στην απώλεια βάρους και στην αποτοξίνωση του οργανισμού

-

Γράφει η Δέσποινα Γεώργα

Σκέφτεσαι μήπως πως πάλι δεν δούλεψες τον χειμώνα στην διατροφή και στην γυμναστική σου όπως υποσχέθηκες; Μήπως πανικοβλήθηκες και άρχισες να απελπίζεσαι πως θα νιώθεις πάλι άβολα με το σώμα σου; Τι κι αν σου έλεγα πως θα είσαι μια χαρά, πως δεν χρειάζεται να τρως μονάχα μαρούλια, πως υπάρχουν φαγητά που βοηθούν να αποτοξινώσεις τον οργανισμό σου και καίνε λίπος; Τι λες, πάμε να τα δούμε;

Ο πρώτος και βασικός σύμμαχός σου είναι το νερό και το πράσινο τσάι. Το πρωί όταν ξυπνήσεις προσπάθησε να πιείς ένα ποτήρι νερό με στυμμένο λεμόνι που βοηθά να καθαρίσει τον οργανισμό και αντικατέστησε αν μπορείς τον καφέ σου με πράσινο τσάι ή και χαμομήλι. Το καλοκαίρι βέβαια είναι η ιδανική εποχή να δοκιμάσεις το τσάι παγωμένο σε οποιαδήποτε γεύση επιλέξεις και να ενυδατώσεις με αυτόν τον τρόπο τον οργανισμό σου. Κάνει επίσης θαύματα με την κυτταρίτιδα. Κάτι ακόμα που μπορείς να δοκιμάσεις είναι οι χυμοί και τα smoothies. Προσπάθησε να εντάξεις στο πρωινό σου ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι που περιέχει βιταμίνη C και χυμό γκρέιπφρουτ που είναι ιδιαίτερα αντιοξειδωτικό και καίει λίπος.

Όσον αφορά τα smoothies μπορείς να δοκιμάσεις να τα φτιάξεις με κόκκινα φρούτα, που είναι επίσης αντιοξειδωτικά, ή με φρούτα εποχής και είναι ένας τέλειος τρόπος για να καταναλώσεις και τα λαχανικά σου χωρίς να το καταλάβεις. Πρόσθεσε σπανάκι ή λαχανίδα στο μείγμα σου και θα πάρεις όλα τα θρεπτικά συστατικά τους χωρίς να χρειαστεί να έχεις την γεύση τους σε περίπτωση που δεν τα προτιμάς. Για απώλεια βάρους συνίσταται επίσης να προσθέσεις και σέλινο (ολόκληρο) στο μείγμα σου ή ακόμα και κομμάτια τζίντζερ και σπόρους chia που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες.

Πολύ βασικά, όσο και αν σου φανεί παράξενο, είναι τα καρυκεύματα. Προσπάθησε να προσθέσεις στο μαγείρεμά σου σκόρδο, σκόνη τζίντζερ, καυτερό πιπέρι, κύμινο ή κουρκουμά. Καθαρίζουν το σώμα και βοηθούν τον οργανισμό να νιώσει ότι έχει φτάσει στον κορεσμό πιο εύκολα. Οι καυτερές πιπεριές έχουν επίσης συνδεθεί με την καύση του λίπους και την απομάκρυνση των τοξινών. Προσπάθησε επίσης να εντάξεις στη διατροφή σου το μηλόξιδο, που είναι εξαιρετικά λιποδιαλυτικό και πολλοί το καταναλώνουν και σκέτο.

Για τα σνακ σου δοκίμασε τους ξηρούς καρπούς πέρα από τα φρούτα, ενώ η μορφή τους σε βούτυρο (αμυγδαλοβούτυρο, φιστικοβούτυρο) θα κάνουν τα σνακ σου ακόμα πιο γευστικά και ενδιαφέροντα. Άλλος ένα σύμμαχός σου είναι η βρώμη (πλούσια σε φυτικές ίνες) την οποία μπορείς να καταναλώσεις με χιλιάδες τρόπους: από σκέτη με το γάλα σου, μέχρι σε εύκολα κουλουράκια ή μπάρες. Μπορείς επίσης να την αλέσεις στο μπλέντερ και να αντικαταστήσεις το αλεύρι σου με αλεύρι βρώμης για τις κατασκευές σου. Προσπάθησε να καταναλώνεις επίσης όσπρια είτε σε λαδερά είτε βρασμένα σε σαλάτες. Και τέλος δοκίμασε στα φαγητά σου (σε τοστ, σε σαλάτα) το αβοκάντο που είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός λιπαρών και ινών που σε βοηθάνε να νιώσεις χορτασμένος περισσότερο.

Φυσικά χρειάζεται να συνδυάσεις τα παραπάνω με κάποια μορφή άσκησης και μία ισορροπημένη διατροφή, ώστε να δεις ακόμα πιο άμεσα τα αποτελέσματα που θέλεις. Το smoothie με το σέλινο δεν θα βοηθήσει δραστικά αν διατρέφεσαι καθημερινά με γλυκά και τηγανητά. Χρειάζεται μέτρο και καλύτερες επιλογές, ώστε να χτίσεις και μακροπρόθεσμα καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Οι παραπάνω επιλογές θα σου δώσουν την ώθηση που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις το ταξίδι σου για ένα περισσότερο υγιές σώμα και οργανισμό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ