O περίφημος κανόνας των 5 δευτερολέπτων με το φαγητό στο πάτωμα: τι ισχύει τελικά;

-

Σύμφωνα με τον άγραφο κανόνα των 5 δευτερολέπτων, εφόσον σας πέσει φαγητό κάτω στο πάτωμα και το σηκώσετε μέσα σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα, τότε αυτό μπορεί να καταναλωθεί, χωρίς κίνδυνο μόλυνσης ή αρρώστιας του οργανισμού από επικίνδυνα βακτήρια. Αυτό υποτίθεται ότι συμβαίνει λόγω του γεγονότος ότι τα βακτήρια δεν προλαβαίνουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να μεταφερθούν πάνω στην επιφάνεια της τροφής.

Οι μεν επιστήμονες ή ακόμα χειρότερα μικροβιοφοβικοί θα σου πούνε ότι αυτά είναι σαχλαμάρες, σχεδόν ενοχλημένοι, οι δε πιο χαλαροί τύποι βολεύονται και το παίζουν εξυπνάκηδες, τρώγοντας φαγητό που μόλις έχει πέσει στο πάτωμα! Τι ισχύει όμως τελικά από τα δύο; Από έρευνα που κάναμε, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω θέμα είναι πιο πολύπλοκο από ότι φαίνεται, και έχει διάφορους παράγοντες που πρέπει ληφθούν υπόψη.

Ας αρχίσουμε από το εργαστηριακό πείραμα που είχαν κάνει οι “Mythbusters”, γνωστοί από το Discovery Channel για την εμπεριστατωμένη έρευνα που κάνουν και τις πρωτότυπες επιστημονικές μεθόδους που χρησιμοποιούν για να καταρρίψουν ή να επιβεβαιώσουν με ακρίβεια διάφορους κοινούς μύθους.

Οι Mythbusters λοιπόν αρχικά τοποθέτησαν ειδικά στρογγυλά δοχεία που μαζεύουν βακτήρια σε διάφορα σημεία στα πατώματα ενός σπιτιού, για 5 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, τα εξέτασαν και διαπίστωσαν ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ της ποσότητας των συγκεντρωμένων βακτηρίων. Σε κάποια δοχεία μάλιστα δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου βακτήρια, το οποίο υποδεικνύει ότι ισχύει ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων. Για να εξαλείψουν όμως όλες τις μεταβλητές, μόλυναν ισόποσα επιφάνειες με διαφόρων ειδών βακτήρια, και τοποθέτησαν πάνω σε αυτές για 2 έως 6 δευτερόλεπτα υγρές και ξηρές τροφές.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι όλες οι τροφές μάζεψαν βακτήρια, ανεξαρτήτως του χρόνου παραμονής τους στις επιφάνειες, αλλά περισσότερα βακτήρια μάζεψαν οι υγρές τροφές. Το ίδιο συνέβη και με τα ειδικά δοχεία, δηλαδή μολύνθηκαν. Πράγμα που σημαίνει ότι τελικά δεν ισχύει ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων, με την έννοια ότι ακόμα και 2 δευτερόλεπτα είναι αρκετά ώστε μια τροφή να μαζέψει βακτήρια πάνω της.

Ορίστε και το σχετικό βίντεο:

 

Παρόλα αυτά, η έρευνά μας, αν θέλουμε να έχουμε σφαιρικά και αντικειμενικά αποτελέσματα, δεν μπορεί να τελειώσει εκεί, όσο και αν το θέλουν οι Mythbusters. Και αυτό για 2 λόγους: Πρώτον, γιατί σκοπός είναι να εξεταστούν διεξοδικά οι συνήθεις επιφάνειες ενός σπιτιού, δηλαδή ένα πάτωμα, και όχι επιφάνειες που έχουμε τεχνητά μολύνει. Δεύτερον, και πολύ σημαντικό, το θέμα δεν είναι μόνο εάν οι τροφές μολύνονται με βακτήρια μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, αλλά εάν έχουν αποκομίσει την επαρκή ποσότητα των βακτηρίων που να θεωρείται δυνητικά επικίνδυνη για τον οργανισμό.

Εδώ λοιπόν είναι που έρχεται ο καθηγητής Anthony Hilton από το Aston University του Birmingham, για να ανατρέψει τα δεδομένα με πρόσφατη έρευνά του. Σύμφωνα με αυτήν, μόνο οι υγρές τροφές, όπως τα μακαρόνια, μάζεψαν αρκετά μεγάλη ποσότητα βακτηρίων, ώστε να θεωρείται ενδεχομένως μολυσματική η δόση στον άνθρωπο. Αντίθετα, στερεές τροφές, όπως μπισκότα, τοστ, σάντουιτς και σοκολάτα, μάζεψαν ελάχιστα βακτήρια, ώστε να μην θεωρούνται επικίνδυνες. Το εντυπωσιακό μάλιστα ήταν ότι στην έρευνα εξετάστηκαν στερεές τροφές αφημένες για 30 λεπτά στο πάτωμα, και πάλι είχαν πάνω τους ελάχιστα βακτήρια. Επίσης, ακόμα λιγότερα βακτήρια μεταφέρθηκαν σε τροφές που ήταν αφημένες πάνω σε χαλί ή μοκέτα, εξαιτίας της υφής των χαλιών.

Αναφερόμαστε βέβαια σε επιφάνειες και πατώματα ενός σπιτιού που καθαρίζονται στα συνηθισμένα χρονικά διαστήματα ενός μέσου νοικοκυριού, καθώς επίσης και σε επιφάνειες στις οποίες δεν υπάρχει ορατή βρωμιά.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι, παρόλο που τα βακτήρια μεταφέρονται μέσα σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα από το πάτωμα στο φαγητό, το ρίσκο μόλυνσης, αν καταναλωθεί το φαγητό μέσα σε 5 δευτερόλεπτα από όταν έπεσε κάτω, είναι πάρα πολύ μικρό, τουλάχιστον όσον αφορά τις στερεές τροφές.

Φυσικά όμως με τα βακτήρια είναι και καθαρά θέμα τύχης. Μπορεί κάποιος να τρώει για όλη του τη ζωή φαγητό από το πάτωμα και να μην πάθει τίποτα, και άλλος να αρρωστήσει βαριά με μία μόνο φορά.

Η επιλογή είναι δική σας..εμείς ελπίζουμε να δώσαμε τις πολυπόθητες απαντήσεις!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ