“Trial by Fire”(2019): η αληθινή τραγική ιστορία ενός αθώου θανατοποινίτη

-

Η ταινία “Trial By Fire” που είναι διαθέσιμη στο Netflix αφηγείται την αληθινή ιστορία του Cameron Todd Willingham, ενός άνδρα που βρέθηκε ένοχος για το φόνο των παιδιών του, ενώ ήταν στην πραγματικότητα αθώος. Πρωταγωνιστές οι ηθοποιοί Jack’ O’ Connell και η βραβευμένη με Όσκαρ Laura Dern, με δύο πολύ καλές ερμηνείες και μια εξίσου καλή σκηνοθεσία.

Όλα ξεκινούν το 1991, όταν ο Todd Willingham, παντρεμένος με τρία μικρά παιδιά, ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι έχει πιάσει φωτιά στο σπίτι του. Απεγνωσμένος, βλέπει ότι τα παιδιά του καίγονται, αλλά μην μπορώντας να βοηθήσει, ζητά βοήθεια από τη γειτόνισσά του. Η πυροσβεστική φτάνει αλλά είναι πολύ αργά, και τα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Todd δεν ήταν ένας ήρεμος άνθρωπος, αλλά είχε τάση προς βίαιες συμπεριφορές, έχοντας κακοποιήσει και κάποιες φορές τη σύζυγό του. Πάνω σε αυτό, αλλά και σε αμφιλεγόμενες καταθέσεις μαρτύρων βρίσκει πάτημα ο εισαγγελέας, ώστε να τον κατηγορήσει ότι σκόπιμα έκαψε τα παιδιά του. Πράγματι, ο Todd καταδικάζεται σε θάνατο από την πολιτεία του Τέξας, και οδηγείται στη φυλακή μέχρι να εκτελεστεί η ποινή του.

Τα χρόνια περνάνε μέσα στη φυλακή δύσκολα, και ο Todd δεν δέχεται καμία επίσκεψη, ούτε από τη γυναίκα του, παρόλο που αυτή αρχικά δεν πίστευε ότι ήταν υπεύθυνος για το φρικτό έγκλημα. Μέχρι που μια μεσήλικη παντρεμένη μητέρα, η Elizabeth(Laura Dern), μαθαίνει για την κατάστασή του και αποφασίζει να τον επισκεφτεί, ύστερα από γράμμα του Todd. Οι δυο τους αναπτύσσουν μια απροσδόκητα καλή σχέση, και σε αυτό παίζει ρόλο και η ευαισθησία της Elizabeth.

Σε κάποιο σημείο, μετά από αρκετές επισκέψεις, η Elizabeth συνειδητοποιεί ότι ο Todd πιθανότατα είναι αθώος, και αρχίζει να ψάχνει στοιχεία για την υπόθεση. Συνεργαζόμενη με το δικηγόρο του Todd, οι δυο τους φτάνουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την καταδίκη του. Από εκεί και πέρα αρχίζει ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου να προλάβουν να προσκομίσουν νέα στοιχεία πριν την εκτέλεσή του, ώστε να ανατραπεί η αρχική απόφαση.

Το “Trial By Fire” είναι μια ταινία που μας δείχνει με τον πιο παραστατικό τρόπο τη θλιβερή πραγματικότητα αθώων ανθρώπων που βρέθηκαν στη φυλακή, δίνοντας έμφαση σε όλα τα ελαττώματα του συστήματος. Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη φυλακή, το ψυχικό βασανιστήριο της αναμονής μέχρι την εκτέλεση, τον απάνθρωπο χαρακτήρα της θανατικής ποινής. Την άδικη καταδίκη επίσης αθώων ανθρώπων, όπου βλέπουμε με πόση ευκολία αλλά και ενίοτε σκοπιμότητα μπορεί να στηθεί μια ολόκληρη σκευωρία εναντίον κατηγορουμένων. Και όλα αυτά προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποια πολιτικά συμφέροντα.

Αυτή η κατάφωρη αδικία δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες, που θα σας κάνει να ανατριχιάσετε, βλέποντας την ταινία. Το Trial By Fire” λοιπόν περνάει ένα δυνατό μήνυμα και μας κάνει να προβληματιστούμε και να αναρωτηθούμε αν όντως αυτή είναι η “δικαιοσύνη” και “δημοκρατία” που θέλουμε. Θα σας θυμίσει και το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Netflix “Making A Murderer”, το οποίο έχει να κάνει με το ίδιο περίπου αντικείμενο. Μια θλιβερή ιστορία μεν, αλλά που σίγουρα αξίζει τον χρόνο σας.

Η ταινία βαθμολογήθηκε με 7,1 αστέρια στο Imdb.

Trailer:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ